Aasne Linnestå (født 1963) er romanforfatter, lyriker og dramatiker, oppvokst på Rjukan, men er nå bosatt i Oslo. Linnestå er utdannet cand.mag fra Universitetet i Oslo og har også studert ved Forfatterstudiet i Bø. Hun skriver dikt, skuespill, librettoer, romaner og noveller. Diktene hennes har vært publisert i en rekke antologier, aviser og tidsskrifter.
Linnestå debuterte i 2000 med diktsamlingen "Små, hellige løgner". Hun har også skrevet den lyriske dokumentaren "Stanislaw. En forestilling" (2002) og i 2006 kom hennes første roman, "Utland", et psykologisk portrett av en ung kvinne, som hun høstet meget gode anmeldelser for. Også for romanene "Krakow" (2007) og "Hagesang" (2011) fikk hun strålende anmeldelser. Sistnevnte ble kåret til en av årets beste bøker i 2011 av både Dagbladet og Klassekampens anmeldere.
Diktboken "Morsmål" kom i 2012, og selv om det utvilsomt er poesi, kan den også leses som en roman. Boken omhandler temaene konflikt og kjærlighet, og utforsker hva som skjer om vi slipper den som har opplevd noe traumatisk helt innpå oss. I "Morsmål" møter en norsk kvinne en annen kvinne fra et sted utenfra, et sted bortenfor Europas grenser. Møtet utfordrer dem begge, språklig, kulturelt, emosjonelt.
Romanen "Opphold" (2014) er en frittstående oppfølger til "Hagesang". Med "Mamma er et annet sted" (2015) debuterer Aasne Linnestå som ungdomsromanforfatter. I 2018 kom Linnestå med lyrikksamlingen "Hu".
I 2017 mottok Aasne Linnestå Mads Wiel Nygaards legat for sitt forfatterskap, og i 2018 fikk hun Amalie Skram-prisen.
Les mer
Artikler
Hvorfor skriver du, Aasne Linnestå?
"Skal man være en god forfatter, må man også være en god leser." sier Aasne Linnestå. Sitatet har hun hentet fra sin lærer Eldrid Lunden.
Aasne Linnestå skriver med et viljesterkt eksistensiet-politisk driv, skriver Klassekampen om Johannas åpenbaringer. En lavmælt og elegant roman om verdenssmerte, privat sorg og kjærlighet, mener Dagsavisen. Les utdrag fra romanen og hør den fine samtalen med Linnestå i Åpen bok.