Miss Marie

Da min bestemor døde, etterlot hun meg en helt spesiell arv; tre album med gamle fotografier og postkort. Jeg hadde alltid visst at hun tjente for familien Vanderbilt under første verdenskrig og at hun reiste alene over Atlanterhavet på en mørklagt båt sytten år gammel. 

Tekst: Ellen Vahr

Men hva reiste hun fra og hva reiste hun til? Det var ikke mye hun fortalte oss. Det var en tid hun hadde lagt bak seg. Men de gamle svart-hvitt-bildene og de små hilsenene til og fra landene åpnet opp min undring og nysgjerrighet. Jeg begynte å grave og lete. Og små biter falt forsiktig på plass:

En bakerfamilie i Kristiania som mangler mel, en kjæreste hun forlater i håp om å redde bakeriet, to tanter i Amerika med en mørk hemmelighet, et nytt navn, et fremmed språk, tjenestepike hos Amerikas rikeste familie. Et hav som skiller to verdener. 

I tre år har jeg dukket ned i denne verdenen, og diktet videre på det jeg fant. En verden av overflod. En verden av forskjeller, hvor selv de mange tjenerne bak de høye jernportene hadde rang. Jeg har funnet kjærlighet og lidenskap på landstedet Idle Hour på Long Island. Jeg har funnet svik og skam. Men mest av alt har jeg funnet en ung kvinne med et stort mot. Og det var dette motet som inspirerte meg til å skrive historien. En kvinne som våger å stå opp mot urettferdighet. Kjempe tjenestepikenes kamp. Som våger å bli synlig. 

 

Miss Marie er første roman i en planlagt trilogi om Thea, Idle Hour-trilogien. 

Over Atlanterhavet

Første verdenskrig raser i Europa og bakerfamilien Thoresen i Kristiania mangler mel. En dag kommer en invitasjon fra de to tantene i Amerika til eldstedatteren Thea. Hun kan hjelpe familien økonomisk om hun drar i tjeneste for den velstående Vanderbilt-familien i Amerika. Takker hun ja, må hun si farvel til kjæresten Hans, som snakker om forlovelse.

Thea reiser over Atlanterhavet til et liv hun ikke har kunnet forestille seg. Som tjenestepike ved landstedet Idle Hour på Long Island blir de forskjellene hun har sett hjemme små. Her i dette landet hvor det skulle være frihet for alle, er det forskjell på alt. Og Thea er en av de usynlige.
Hun støtter seg til tantene, men de har en hemmelighet som Thea etter hvert må bære sammen med dem, om ikke alt skal rase. Og når urettferdighetene i Vanderbilt-systemet begynner å få konsekvenser også blant tjenerne, må Thea stille spørsmål ikke bare om hva hun mener er rett, men også om hvem hun selv er og hva hun står for.

New York, februar 1916

Kjære Anna Marie.

Det er med glede jeg kan fortelle deg at Hulda er forlovet og skal gifte seg den 3. mars. Hennes forlovede heter John Peter Dowd og er politimann, født i Amerika av irske immigranter og katolikk, men dannet og med gode manerer. 

Posten hennes på kjøkkenet hos en velstående familie, på deres landsted, Idle Hour, på vestsiden av Long Island utenfor New York, blir stående ledig, og jeg kom til å tenke på Thea. Jeg har forhørt meg med bestyrerinnen, og hun tilbyr Thea kost og losji og fast gasje. Men hun må begynne før sommersesongen starter, slik at hun kan få opplæring. 

Jeg har sendt med dollar og en «prepaid ticket», som betyr at billetten er ferdig betalt. Pengesedlene må Thea ta med seg tilbake til Amerika og vise fram ved ankomst. Hun trenger et dokument fra doktoren om at hun er frisk, og en politiattest. Men nevn ikke de to dødsfallene. Myndighetene i Amerika er redde for all slags smitte. 

Du skal føle deg helt trygg på at jeg skal ta vare på henne og hjelpe henne til rette i det nye landet. 

Gud være med dere!

Din hengivne søster, 
Augusta

P.S. Lønnen er mye bedre enn hun kan forvente å tjene hjemme.

Bøker av Ellen Vahr
Ellen Vahr

Ellen Vahr

Ellen Vahr (f. 1963) er utdannet ved Handelshøyskolen i København. I 2016 ble hun nominert til Bokhandlerprisen for debutromanen Gaven, fortellingen om Anne Brannfjell, en av landets mest kjente kloke koner, og forfatterens tipptippoldemor. Gaven er oversatt til tysk. Senere fulgte Reisen til Idle Hour (Miss Marie) (2019), Bakeriet i Brooklyn (2021) og Sykehuset på Ellis Island (2023), en romantrilogi inspirert av bestemorens reise til Amerika under første verdenskrig og hennes tid som tjenestepike hos familien Vanderbilt, USAs rikeste familie den gang. Idle Hour-trilogien vil bli oversatt til dansk. Vahr har bakgrunn som profesjonell coach, og har også gitt ut sakprosabøkene
Drømmekraft (Gyldendal 2011) og Våg livet (Gyldendal 2013).
Les mer

Gaven som helbredet

Siden hun var liten, har husmannsjenta Anne visst at hun er født med en gave, en evne til å se, og et kall til å hjelpe. Her forteller Ellen Vahr fortellingen bak Gaven

Gill Paul er dronningen av historisk drama

Gill Paul skriver bestselger-romaner med handling fra moderne historie, som blant annet Titanic-forliset, Krim-krigen, og den russiske revolusjon.

Amanda Prowse er dronningen av familiedrama

Amanda Prowse har skrevet 16 romaner, og er oversatt til et dusin språk. Hun er rett og slett dronningen av familiedrama.