Forfatterne anbefaler!

Vi har spurt 11 forfattere hvilke bøker de anbefaler å lese denne våren. Sjekk denne listen, her er det mange gode anbefalinger! 

«I find out of long experience that I admire all nations and hate all governments»

John Steinbeck

Magnus Helgerud

Magnus er idéhistoriker, og har reisens idéhistorie som sitt spesialfelt. I vår er han aktuell med sakprosaboken Knytta til hytta.

Skogens historie av Reidar Müller

Dette er den perfekte bok når du ligger i hengekøye i skauen. Jeg hadde stor glede av å følge en geolog på hans jakt etter å se ulv, og lærte en masse jeg ikke visste om det som befinner seg rundt stiene jeg frekventerer. 

Reisen med Charley av John Steinbeck

En road trip gjennom et USA i endring, sammen med John Steinbeck og hans kongepuddel Charley. En av tidenes beste reiseskildringer, som byr på givende møter med potetplukkere, lune beskrivelser av bikkja og gullkorn av typen: «I find out of long experience that I admire all nations and hate all governments».

Stillstand av Agnes Ravatn

Kan en skildring fra en ex.phil-forelesning på Blindern være morsomt å lese? Ja. I alle fall når det er Agnes Ravatn som sitter i salen og observerer. I denne essaysamlingen avgir hun rapporter fra både et treningsstudio, en togreise og en talerstol, med sitt godt trente skråblikk.

Johan Mjønes

Har gitt ut en rekke romaner, ungdomsromaner og barnebøker. Sist i rekken er bok nr. fire om Lukas, en nydelig bokserie for de minste barna.

Nazisten og Frisøren av Edgar Hilsenrath og En amerikansk forbrytelse av David Grann

Jeg vil egentlig gjerne anbefale hele sidespor serien til Aschehoug. Gjennomført sterke leseopplevelser. Her representert ved to av dem; den mørke og utrolig festlige Nazisten og Frisøren av Edgar Hilsenrath, samt den grusomme og grundige dokumentaren En amerikansk forbrytelse av David Grann.

Verdens beste fotballspiller; Diego Armando Maradona

Og så, fordi det ikke er fotball om dagen, men en del av researchen jeg bedriver; Verdens beste fotballspiller; Diego Armando Maradona. En selvbiografi som Maradona i all beskjedenhet tilegner sitt eget hjerte og Gud. Slå den!

«... derfor forsøker jeg å lese sakte og ikke sluke bøkene, for å få med meg hver eneste setning.»

Marit Daaland Lesjø

Marit Daaland Lesjø

Marit debuterte i 2020 med Epikrise, en essayistisk roman om en ikke spesielt vakker kjærlighetshistorie som starter på sukker.no og ender med en tekstmelding.

Mamma er trygda av Mímir Kristjánsson

Kristjánson klarer å være nær og inderlig uten å bli sentimental når han forteller historien om sin syke mor, som har vært uføretrygdet i mange år. En både rørende, personlig og politisk bok, som er den siste som fikk tårene mine til å trille. Økonomi og menneskeverd settes mot hverandre når han setter opp regnestykket for hvor mye moren faktisk har kostet det norske samfunnet i årenes løp. Er det verdt det å holde mennesker, som i samfunnsøkonomisk perspektiv kan sees på som kun en utgift, i live så lenge som mulig? Enkelt, rett frem og derfor så effektfullt og hjerteskjærende. En viktig bok som utfordrer samfunnets syn på uføretrygdede.

Siamesisk av Stig Sæterbakken

Jeg er så glad for at jeg ikke oppdaget Sæterbakken før for noen uker tilbake, for jeg trengte virkelig noe å bli oppslukt og begeistret av akkurat nå. Etter å ha lest Ingenting av dette handler om deg bestilte jeg like godt fire andre bøker av ham. Han har en kompromissløs, skittenintellektuell skrivestil som jeg liker veldig godt, derfor forsøker jeg å lese sakte og ikke sluke bøkene, for å få med meg hver eneste setning. Jeg liker å lese om bitre folk, og det burleske kammerspillet Siamesisk er noe av det bitreste jeg har lest. Fortellerstemmen veksler mellom mannen og kvinnen i et pensjonert ektepar som lever i sin klaustrofobiske lille boble av en leilighet. Mannen har forskanset seg på badet, lam og blind sitter han og ruger på sin egen lidelse, kun avbrutt av at kona forsøker å få i ham mat eller må oppsøke badet i kroppslige ærend. Det eneste han liker er å tygge tyggegummi og tenke på døden. Kona tar vare på ham på knappest mulig vis, og forsøker å finne grunner til å tilkalle vaktmesteren for selskapets skyld. Kanskje et spesielt passende bokselskap i tider hvor man selv føler seg innestengt og isolert.

The blazing world av Siri Hustvedt

Kunstneren Harriet Burden er også ganske bitter, og rasende fordi hun opplever at hun får lite oppmerksomhet i forhold til sine mannlige kunstnerkolleger, fordi hun er kvinne (og dessuten gift med en innflytelsesrik kunsthandler). Hun bestemmer seg for å presentere egen kunst gjennom tre ulike mannlige identiteter, som alle blir bejublet i større eller mindre grad. Gjennom posthume vitnesbyrd i form av artikler, brev, essay og intervjuer med personer i Burdens omgangskrets, samt hennes egne notater, forsøker man å komme til bunns i hvem hun egentlig var, og om det faktisk kan stemme at hun står bak prosjektene til disse innovative, mannlige kunstnertypene. Hustvedt inspirerer meg alltid med sin utforskning av temaer som identitet, kunst, psykologi, språk og blikk. 

Nora Brech

Nora har gitt ut tre nydelige og kritikerroste bildebøker, sist Ulveskogen i 2019. I tillegg har hun illustrert flere andre bøker. 

Less av Andrew Sean Greer
Morsom, original og vakker lesning!

Leksikon om lys og mørke av Simon Stranger
En dyster og avdekkende bok om et mørkt kapittel i norsk historie.

Blankets av Craig Thompson

Og til slutt slår jeg et slag for illustrert litteratur med romanen Blankets av Craig Thompson. Grafiske noveller er alltid gøy! 

Aasne Linnestå

Debuterte i 2000 med diktsamlingen Små, hellige løgner, og har siden skrevet romaner, noveller, dikt, skuespill og librettoer. Aasne får strålende anmeldelser for utgivelsene sine, og har mottatt flere priser, bl.a. Amalie Skram-prisen.

Frida av Nina Grünfeld

Min ukjente farmors krig er en usedvanlig sterk fortelling om å finne fram i sin egen slekts ukjente historie, der mange løse biter og fragmenter etter hvert faller på plass. Det er rystende lesning, men også en varm og rik fortelling som viser oss hvor hardt et enkeltstående liv kan bli, samtidig som det historiske bakteppet løftes frem. Dette er et livsdokument som det er umulig å ikke bli beveget av.
 
Obligo av Monica Aasprong

En nydelig liten bok som reflekter rundt de skapelsesprosessene som fører fram til et verk. Boken, som kanskje kan se i overkant smal ut for enkelte lesere, er preget av en essayistisk tone som er fylt av et vakkert språk og et tankegods som enhver som elsker litteratur vil ha stor glede av å lese, for her er det gull på hver side. 
 
Entrè av Linda Gabrielsen

En inntrengende roman om å hegne om det barnet som kommer til verden, et barn samfunnet i utgangspunktet anser for å være av dem man kan velge bort. Det er en dypt alvorlig bok, men den er allikevel leken og varm, poetisk og trassig og innsiktsgivende, uten at den på noe vis nærmer seg kronikkspråket.   

«Har du ikke lest denne norske klassikeren, er det jammen på tide.»

Ravn Lanesskog

Ravn Lanesskog

Manusforfatter, bokser og rørlegger Ravn Lanesskog debuterte i 2020 med romanen Fridtjof Hansens dagbok som av kritikerne har blitt beskrevet som en nesten suveren debut.

Koke Bjørn av Mikael Niemi 

Boken er et mysterie satt til 1800-tallet i Nord-Sverige, sett gjennom øynene til en mishandlet samegutt som blir tatt hånd om av den berømte prosten Læstadius. En bjørn får skylden for et drap på en tjenestejente, men prosten mistenker at et menneske står bak. Snart står prosten og samegutten i sentrum av et eksistensielt og blodig drama. Historien har alt som skal til for å bli en fantastisk tv-serie, og et svensk produksjonsselskap har fått kloa i rettighetene. Etter alt å dømme er det bare å glede seg!

Varulven av Aksel Sandemose

En flettverksfortelling om et gåtefullt trekantdrama som blir stadig mørkere og mer innfløkt. - Felicia försvann, kan någon säga hur? sang Cornelis Vreeswijk. Han ble så fasinert av Sandemoses roman at han dediserte et helt album til den gåtefulle Felicia som på mystisk vis forsvinner i denne boka. Har du ikke lest denne norske klassikeren, er det jammen på tide. Sett på albumet også! Du vil ikke angre.

Om å skrive av Stephen King

I denne boken forteller Stephen King livshistorien sin, fra han befinner seg nederst på rangstigen i det amerikanske samfunnet, til han blir en av de mest suksessrike forfatterne i verden. King gir innblikk i hvordan han får ideer, og forteller om hvordan mange av klassikerne hans ble til. En gavebok til alle som skriver, men også til de som vil forstå mer av hvordan man skaper noe.

Christopher Pahle

I tillegg til å ha skrevet De forbudte solsystemene er Christopher manusforfatter, regissør og skribent. Og så speider han etter romskip på nattehimmelen!

Dominion av Tom Holland

Historiker Holland har tatt for seg hvordan kristendommen fra sin spede begynnelse har formet ikke bare historiens gang, men også oss som samfunn og individer. Den forteller oss at alt vi nå tar for gitt som et universelt verdi- og verdenssyn, ikke alltid har vært det. I den populærvitenskapelige sjangeren «big history» er denne helt der oppe med Jared Diamonds Våpen, Pest og Stål og Yuval Hararis Sapiens
 
Northern Lights / Det gylne kompasset av Phillip Pullman
Første bind i serien His Dark Materials/Den Mørke Materien, om kosmisk støv, snakkende panserisbjørner og parallelle univers. Passende nok eksisterer serien et sted i skjæringspunktet mellom fantasy og science fiction. I sentrum er en veldig menneskelig historie om foreldreløse Lyra, som prøver å finne sine venner som er kidnappet. Det er en grunn til at Pullman ofte nevnes i samme åndedrag som Tolkien og Rowling.
 
Den hvite hestens hemmelighet av Maren Ørstavik
Ørstaviks ferske debutbok handler om Hedda, som ikke er spesielt hesteinteressert, men der møter hun både kjipe jenter, kjekke gutter, og ikke minst den mystiske, hvite hesten Wolfgang. Og så er det gjort. Boka bringer deg tilbake til da man var tolv år og hestejente, enten man faktisk har vært det eller ei.

«I frykt for at fjernkontrollen skulle gro fast i høgrehanda, strekte eg meg nyleg etter Alle dagers ende av Jenny Erpenbeck»

Audhild Solberg

Audhild Solberg

Audhild brakdebuterte med Kampen mot superbitchene, og har senere skrevet tre andre bøker i serien om Superbitchene. Kampen mot superbitchene og fjorårets bok, Harpa, er begge tildelt Arks barnebokpris.

Alle dagers ende av Jenny Erpenbeck

I frykt for at fjernkontrollen skulle gro fast i høgrehanda, strekte eg meg nyleg etter Alle dagers ende av Jenny Erpenbeck. Overgangen frå Tiger King til tysk romankunst var røff i starten. Men da det løsna: For ei nydeleg bok! For øvrig utsøkt omsett til norsk av Ute Neumann.

Klubben av Mathilda Gustavsson

Eg vil også anbefale sakprosaboka Klubben av Mathilda Gustavsson, om Kulturprofilen og krisa i Svenska Akademien. Den er ikkje berre medrivande som ein thriller, men gir også eit svært overbevisande innblikk i kvifor kvinner ikkje alltid inntar ei offerrolle overfor overgriparen sin, men held fram med å ha kontakt. Eg ser fram til å lese romanen Min mørke Vanessa av Kate Elizabeth Russell av same grunn.

Hendelser ved vann av Kerstin Ekman

Ei bok eg alltid anbefalar, er Hendelser ved vann av Kerstin Ekman, om ringverknadene av eit dobbeltmord i ei nordsvensk bygd. Den romanen har alt.

Kristian Bergquist

Jeg vil bare at det skal være oss er en diktsamling for ungdom som blander både humor og alvor. I tillegg til denne og flere diktsamlinger til ungdom har Kristian gitt ut en rekke diktsamlinger for voksne og en ungdomsroman.

Utan dekning av Sondre H. Bjørgum

Faren min har parkinsondemens,
Bjørgum skriver der det brenner,
i stor og fin empati dikter Sondre fram 
forståelse, om sinn som sakte snør igjen.

Om av Tine-Jarmila Sir

Sir er som en slags norsk Kate Tempest,
Tine kjenner til selvmord, sånt skjer midt 
iblant oss, snakker vakkert om alt som 
glipper ut av hendene våre.

Aldri, aldri, aldri av Linn Strømsborg

Jeg skal ikke ha barn, og liker at Strømsborg 
prater ensomheten min bort med en 
brei og grei hei, jeg er som deg,
Linn får lyset i verden til å skifte.

Elin Hansson

Elin er journalist og fotograf og Blyanthjerte er Elins debutbok. Den handler om den store kjærligheten som treffer Liv midt i hjerte som en blyant. Og om at Liv nå må lære seg å sakte.

Syden av Marianne Kaurin

Jeg har brukt den siste uka på å lese blant annet Syden av Marianne Kaurin. En liten perle av en bok, som definitivt passer i disse underlige tider. Her kan man hente inspirasjon til å bygge sitt eget sommerparadis, rett utenfor dørstokken. Det er i hvert fall det Ina og Vilmer gjør. For kanskje kan den sommerferien man tror skulle bli den verste, ende opp med å bli den beste? 

Alt jeg skylder deg er juling av Arne Svingen

Eller kanskje man skal bruke denne sommeren og våren på å lese om noen som er helt annerledes enn deg selv? Da jeg plukket opp Alt jeg skylder deg er juling av Arne Svingen var jeg veldig usikker. Den oste av testosteron, kamphunder og knyttnever. Men da jeg leste den ble jeg overrasket over de vare skiftene i hovedpersonen. Det poetiske språket. Det heter at man ikke skal dømme ei bok på omslaget og det stemmer så visst her. 

Svartebergets Hemmelighet av Lise Knudsen

Noe annet jeg liker er å lese bøker av forfattere i byen hvor jeg bor. Det er som å bli tatt med på en skattejakt i nærmiljøet. I Svartebergets Hemmelighet av Lise Knudsen møter vi Frida, Lisbeth og Eivind. Alle tre trekkes mot Svarteberget, et mystisk fjell over byen de bor i, som viser seg å skjule en skatt. Det blir aldri sagt i boka hva byen heter, men det føles veldig som Kongsberg med alle de mørke åsene og dype tjernene.

Mona Grivi Norman

Mona er journalist i VG og denne våren kommer fjerde bok i serien om Dyrehagedetektivene, Tigertrøbbel. 

Kortene på bordet av Agatha Christie

Jeg elsker Agatha Christie og har lest alle bøkene hennes minst tre ganger. Dronningen av plot!

Przewalskis hest av Maja Lunde

Ikke la deg skremme av tittelen. Boka er i likhet med Blå og Bienes historie både lettlest og tankevekkende.

The perks of being a wallflower av Stephen Chbosky

Boka er bedre enn filmen. Mye bedre, faktisk. En perle av en ungdomsbok om ensomhet, vennskap og mixtapes.

Siri Hustvedt - warts and all

Bli kjent med Siri Hustvedt, en av våre største litterære forfattere som også er en internasjonalt ettertraktet foredragsholder innen kunst, litteratur og vitenskap.

På tur i Norge

Norge er full av fjell, breer og fjorder. Visste du at de spisse tindende på de ytterste delene av Lofoten består av granitt som størknet nede i dypet for 1800 millioner år siden, og som senere ble slipt av isen? En ferietur i Norge kan by på morsomme, lærerike og sjokkerende opplevelser. 

Seriene barna har lyst til å lese

Trenger du tips til gode serier som barna kan lese? Her får du forskjellige tips til forskjellig type lesere.