Når nettene blir litt for lange 

@renpoesi er tilbake med nok et fantastisk julehefte. Dette er et litt annerledes julehefte. For deg som er allergisk mot svibler og aldri finner skjøteledningen til juletreet, eller som bare synes nettene kan bli litt for lange. 

Også dette skiller seg ut som mer mollstemt enn øvrige julehefter - og vi plukker gjenbrukstekster og bestiller nye tekster av Norges beste forfattere. Populære Trygve Skaug er med i år også, Kristian Bergquist har 24 nye kalenderdikt om kjærlighet. Lars Saabye Christensen har skrevet en sørgmodig novelle om julefeiring. Her er også bidrag fra blant andre Gro Dahle, Jon Fosse, Fredrik Høyer, Helge Torvund og Ingvild Rishøi.

Hilsen fra Ellen Wisløff 

Dette juleheftet er til deg som spiste opp sjokoladekalenderen 2. desember (du er ikke alene). Til deg som skulle holde takk-for-maten-tale på julebordet, men ikke fikk fram et ord. Til deg som ikke hadde venninnegaven klar i skapet da bestevenninnen din kom med presangen til deg. Til deg som brukte opp desemberlønna i oktober og som glemte å bestille ribbe. Til deg som gruer deg til jul, grein snørregråt på juleavslutninga, og som har kjærlighetsføkkingssorg i år igjen. Dette juleheftet er til deg som feirer alene for første gang, og til deg som føler deg aller mest ensom midt i storfamilien. Til deg som synes alt var bedre før, og til deg som håper alt blir bedre neste år.

Kort sagt, til alle dere som synes nettene kan bli litt for lange.

jeg skulle ønske at jeg ikke satt så alene med denne ensomheten

(Luke 20 i Kristian Bergquists adventskalender)

For noen er jula kjip på grunn av alle menneskene de må være sammen med. For andre er jula kjip fordi de ikke har noen. Eller de aller viktigste folka mangler. Å lese en mørk og melankolsk tekst kan kanskje være til hjelp. Sånn er det i hvert fall for meg.


Så med denne småskakke, triste og noen ganger ganske morsomme samlingen tekster (ikke med så mye hellig julebudskap, det kan andre ta seg av), senker i hvert fall jeg skuldrene litt.
Og det blir jul i år også. Og den går over.


Ellen Wisløff

Bonus! Julekalender med dikt av Kristian Bergquist 

Ellen Wisløff

Ellen Wisløff

Ellen Wisløff (f. 1973) er damen bak Instagramkontoen @renpoesi som har 107 000 følgere. I 2017 var hun redaktør for bøkene "Mer ren poesi" og "Skitten poesi" som kom ut på Aschehoug. Sammen med Endre Ruset var hun programleder for P2s poesimagasin Ordet fanger. Ellen Wisløff var redaktør for damebladet KK i mange år.
I 2018 var hun ekstern redaktør for det første Ren poesis julehefte, et litt annerledes julehefte med undertittelen Når nettene blir litt for lange, som fikk stor oppmerksomhet, gode kritikker og som hevdet seg godt blant alle juleheftene. Hun var også ekstern redaktør for Ren poesis julehefte 2019 som også kom ut på Aschehoug. I 2020 kommer det tredje juleheftet med Wisløff som ekstern redaktør.
Ellen Wisløff er leder i produksjonsselskapet Svarttrost som lager historiefortellende podcaster
Les mer

Hans Børli - Skogsus

Hans Børli (1918 - 1989) var en av våre mest leste lyrikere, og hans dikt er fortsatt folkelesning.

Sitater av Hans Børli

Du skal ikke lete lenge for å komme over et nydelig sitat av Hans Børli. Hans dikteriske utgangspunkt var skogen. Den kjente han bedre enn noen.

Lyden av fjell

Cathrine Evelid er forfatteren som får hverdagsmennesket til å skinne. – Med sin fjerde roman viser Evelid nok en gang at hun er en fremragende forfatter, skriver Fædrelandsavisen om Lyden av fjell.