Foto: Helene Spanthus

Når mektige aktører ikke respekterer demokratiet og dets spilleregler.

Vi har tatt en prat med Ingar Johnsrud om hans nye bok Patrioter – en politisk thriller som blant annet handler om hvor skjørt og sårbart demokratiet vårt er.

Hva inspirerte deg til å skrive Patrioter

Før jeg ble forfatter på heltid jobbet jeg som journalist i VG i mange år, blant annet med politikk. Der fikk jeg mange glimt av hva som foregår i kulissene, og hvordan maktspill, personlige intriger og politiske motsetninger brukes for å vinne det politikken i bunn og grunn handler om – makt.

I den senere tid har deler av denne maktkampen fått utspille seg for åpen scene, gjennom Metoo-saker, Laila Bertheussen-saken og et utall tilfeller hvor våre politikere (og dere nærmeste) i beste fall har beveget seg i en gråsone i et forsøk på å berike seg selv.

Patrioter er mitt forsøk på å kaste lys over hvordan en slik maktkamp kan utspille seg i forbindelse med et Stortingsvalg, og hvordan udemokratiske krefter, både i form av trusler fra innsiden og utsiden, kan sette et lite demokrati som vårt i spill.

Hva har du lært av prosessen med å skrive boka? 

Jeg drev mye research underveis, blant annet på hvordan amerikanske presidentvalg og Brexit-avstemningen ble manipulert gjennom internett og sosiale medier. Hvordan Trump og hans folk med vilje hisset opp velgermassen, til et stadie som til slutt resulterte i stormingen av kongressen. Jeg tror det viktigste jeg lærte, og det skumleste, er hvor enkelt det er å sette et demokrati i spill når mektige aktører ikke respekterer demokratiet og dets spilleregler.

Hvilken scene/kapittel/karakter var mest utfordrende å skrive?

Vanskelig spørsmål. For meg skal en god krimbok være en kontinuerlig samtale med leseren. Før en leser plukker opp Patrioter har vedkommende allerede lest og sett tusenvis av krimhistorier. Det er et fag alle er eksperter i. Så det handler om å følge konvensjonene, men samtidig vite når man skal bryte dem. Det handler om å ha en spennende handling, gode og troverdige karakterer, og noen ganger la leseren føle at det neste steget i historien er ufravikelig, andre ganger ta historien i en helt annen retning og overraske. God krim er spennende, underholdende og driver deg gjennom historien. Å få det til er en utfordring.

Kjøp 
Ingar Johnsrud

Ingar Johnsrud

Ingar Johnsrud (f. 1974) vokste opp i Holmestrand og har studert journalistikk og filmvitenskap. Han startet sin yrkeskarriere i Jarlsberg Avis og NRK før han kom til samfunnsavdelingen i VG i 2001. Som avisens stringer i Stockholm dekket han Knutby-saken. Ingar Johnsrud var featurejournalist i VG Helg frem til 2015. I dag er han forfatter på heltid. Wienerbrorskapet (2015) var hans debut som forfatter. Både denne boken og de to neste i trilogien, Kalypso (2016) og Korset (2018), har begge fått strålende mottakelse. Trilogien er solgt til 20 land, deriblant Frankrike, Russland, Italia, Nederland og Tyskland. Høsten 2018 lanserte Ingar Johnsrud sin første barnebok, Fargerne. I 2020 kom den frittstående krimromanen Gudmoren. Høsten 2023 kom Patrioter, en thriller fra det politiske miljøet i Norge. Boka ble nominert til Rivertonprisen.

"Johnsruds figurer er troverdige og sammensatte, dialogene er rappe, tempoet er høyt, og plottet er effektivt og skremmende. Et brak av en konspirasjonspolitisk thrillerdebut."

Fra anmeldelse av den danske utgaven av Wienerbrorskapet i BERLINGSKE TIDENE.
Les mer

Livet etter debuten

Å debutere som forfatter er ingen hverdagshendelse. Ikke er det bare morsomt heller. Fjorårets debutant Marit Daland Lesjø har satt ord på sider ved det å debutere som forfatter som ikke mange snakker høyt om.

Bli kjent med debutant Sindre Aven

Aven debuterer med boka "Arkeologene"

Bli kjent med debutant Tilde Bogen

Bogen debuterer med boka "Avhandling om snøskred"