9 tips som kan øke barnas leselyst i 2020

Januar er tiden for forsetter. Hva med å sette noen lesemål sammen med barna? Felles lesemål skaper gode stunder, minner og lesevaner. Rett og slett starte opp med et nytt leseår. 

Tekst: Mona Ek 

Veldig ofte møter jeg motstand når jeg foreslår lesing som en aktivitet for familien. Hvordan skal jeg øke leselysten uten å ty til tvang? Her er noen gode tips som har fungert for mine barn.

 1. Snakk om hva dere har lyst til å lese. Kanskje dere er interessert i noe spesielt? Er det noe dere er nysgjerrige på og ønsker å vite mer om? Skal dere på tur? Er det noe i nyhetsbildet dere er opptatt av, ler dere av vitser, eller er det tegneserier som er favoritten? 
   
 2. Snik inn lesing i alt dere driver med. Kan dere sette i gang noen eksperimenter eller lage noe som krever at dere leser oppskrifter? Sangtekster har også vært veldig populært hjemme hos oss. Det spiller ikke noen rolle hva dere leser. Det er lesegleden som teller! 
   
 3. Legg opp til regelmessige bibliotekutflukter. Barna elsker å være der og et eget lånekort skaper forventninger.
   
 4. Få hjelp i bokhandelen eller på biblioteket til å finne en serie som barnet liker. Og er det en serie med mange bøker, er mye gjort. Ingenting er som en ivrig leser som bare venter på neste bok. Og det skjer forbausende ofte. 
   
 5. Si aldri nei til å lese høyt. Forslå for eksempel at dere kan lese annen hver side. 
   
 6. Skap felles lesestunder. Dere må ikke alltid lese samme bok. Dette er noe av det fineste jeg gjør sammen med barna mine. Vi rigger oss til i senga eller i stua med hver vår bok.
   
 7. Ha alltid med en bok når dere er på tur. Jeg hadde med Harry Potter og de vises stein i seks år. Hver eneste sommer-, vinter og påskeferie pakket jeg ned den samme boka til ingen nytte. Så – endelig! På en evig lang busstur ble Harry Potter og de vises stein til gull. En ekstra bonus var at de andre bøkene om Harry Potter også ble lest. 
   
 8. En liten konkurranse slår aldri feil. Hvor mange bøker klarer dere å lese før sommerferien? Hvor mange i sommerferien? Inviter andre med inn i konkurransen.
   
 9. Allier deg med læreren – de elsker å bli spurt om lesetips. Hva leser barna på skolen? Hva skal de snakke om det neste halvåret? Kanskje dere kan bygge videre på noe av dette?

Dette er små triks jeg har brukt hjemme i årevis. Men hovedtrikset er å aldri gi seg. Ha lesing høyt oppe i bevisstheten. Snakk om lesing. Mas om lesing. Vær et godt leseforbilde. Leselyst kommer ikke helt av seg selv. Det krever en innsats. Hos oss har barna lagt merke til at de slipper unna med så mye annet hvis de leser. La dem tro det. Rydde rommet kan de gjøre senere. Leselyst er mye viktigere. 

Du vet når en tulipan henger med huet, og så trøkker man den inn blant de andre for at den skal stå oppreist. Et sånt samfunn vil jeg ha. 

 

Ingrid Ovedie Volden, forfatter av Alt som teller og Hjertet er en knyttneve

Under finner du alle bøkene om Tom Gates (ypperlig for bokslukere som liker morsomme bøker med illustrasjoner), nydelige romaner om vennskap, kjærlighet og livet, og bøkene om Ninja Kids - om Nelson som våkner opp på tiårsdagen sin som ninja. Den siste ninjaen i hele verden.

Perfekte bøker til høytlesning. Perfekte bøker til å forsvinne inn i på egen hånd. 

Bøker som treffer deg midt i hjertet! Fra 9 år og oppover. 

William Wenton-serien er komplett.

Bli med inn i en verden av kodeknekking, roboter og mysterier. I den sjette og siste boka om verdens beste kodeknekker venter det store slaget mellom William Wenton og Abraham Talley.

Bli med Oppdagerklubben på eventyr

Endelig skriver Bobbie Peers for yngre lesere. Bli med Ella og Felix på eventyrlige oppdagelsesreiser med både skumle pirater og robotmonstre.

Leselek for lesestjerner

Gjør lesing til en lek med leselek! Enkelt og greit.