Hvorfor skriver du, Adelheid Seyfarth? 

Hva synes egentlig Adelheid Seyfarth om at markedsavdelinga har funnet på navnet til bokkvartetten hennes? Og hva synes lokalsamfunnet om at hun bruker naboer og kjente som inspirasjon til bøkene? Hør programleder og redaktør Mia Bull-Gundersens teori om hvorfor Adelheid skriver og få et innblikk i Adelheids skriveliv. 

Helt fra debutromanen Fars hus, har Adelheid Seyfarth vært opptatt av å skildre allmennmenneskelige temaer som eksistensielt utenforskap og identitet. Arbeiderklasse, sosial arv, fremmedhet og annerledeshet har også vært viktige temaer i hennes romaner, som utspiller seg i dypeste Finnskogen tett på grensen mot Sverige. 
 

Svullrya-kvartetten 

Vi skal tilbake til Finnskogen. Robert Langberget fra Svullrya har fått diagnosen kreft. Dessuten står det lokale flyktningmottaket i brann. Hvem kan ha startet den? En gang i tiden sto jo finnskogingen i fremste rekke når flyktninger måtte transporteres over grensen til Sverige. Hva har skjedd med skogingen i mellomtiden? For det er klart: I nasjonens øyne er jo alle i bygda selvfølgelig rasister.

Med Så blomstret rogna fortsetter Adelheid Seyfarth sin skildring av en hverdag preget av forskjellene mellom by og land, mellom bygda og sentralmakten som bestemmer over dem. Hun besitter en helt egenartet evne til å skildre sosial arv og miljø og viser frem den norske arbeiderklassen på en original, humoristisk, poetisk og tankevekkende måte.

Tidligere bøker i serien er Førti kalde bak månen, Den hvite elgen og De fortapte

Med Så blomstret rogna, er Svullrya-kvartetten komplett. 
 

Bøkene i Svullrya-kvartetten finner du her
Adelheid Seyfarth

Adelheid Seyfarth

Adelheid Seyfarth (f. 1963) debuterte med romanen Fars hus i 2005. Boken vakte stor oppmerksomhet og fikk overveldende kritikker. Også hennes andre roman, Misjonærene (2008), ble svært godt mottatt. Med 40 kalde bak månen (2010) flyttet Seyfarth handlingen til det norske utkantsamfunnet på Finnskogen, slik hun også gjør i Den hvite elgen (2017) og De fortapte (2018).
Les mer

Adelheid Seyfarth. Så blomstret rogna

Svullrya-kvartetten er komplett. Adelheid Seyfarth skriver fargerikt, skarpt og egenartet, klokt og nyansert.

Hvorfor skriver du, Thure Erik Lund?

–Helt banalt kan du si at jeg skriver for å finne ut hva neste setning skal være, forteller Thure Erik Lund.

Hvorfor skriver du, Ravn Lanesskog?

– Jeg skriver delvis fordi jeg synes det er fryktelig spennende å skrive frem en verden jeg kan kontrollere.