Toni Morrison

Toni Morrison

Toni Morrison mottok Nobels litteraturpris i 1993, og hun har fortsatt å skrive sterke, store romaner og essays helt til det siste. Forfatterskapet spenner vidt og lodder dypt. Romanene går til kjernen av den menneskelige erfaring, og utviser et særlig engasjement for spørsmål om rase, kjønn og klasse. Flere av romanene skildrer det svarte slaveriet, og hvordan det har preget USAs historie fra den tidlige kolonitiden til i dag. Temaer om littera

Toni Morrison ble født Chloe Anthony Wofford i 1931 i Ohio, USA. Sin utdannelse tok hun ved universitetene Howard og Cornell, der hun studerte humanistiske fag.
Raskt etter debuten i 1970 med romanen "The Bluest Eye" (De blåeste øyne) fikk Morrison stor oppmerksomhet for sin narrative teknikk og øre for de stille dialoger, samt sine beskrivelser av det svarte Amerika.
I 1965 flyttet Morrison til New York der hun arbeidet som redaktør for Random House samt underviste i skjønnlitterær skriving ved Princeton.

Toni Morrison er en av USAs mest betydningsfulle forfattere. Hun fikk sitt gjennombrudd med "Sangen om Salomon", som ble valgt til "årets roman" av amerikanske kritikere i 1977. "Elskede" (1987) ble belønnet med Pulitzer-prisen og filmatisert i 1998. Også "Jazz" (1992) vakte stor begeistring på grunn av sin pulserende, rytmiske prosa. I 1993 mottok Morrison Nobels litteraturpris.

Morrison skriver styggvakkert poetisk og visjonært. Den emosjonelle intensiteten, språkets særegne flyt og vekslende tempo, samt de vare observasjoner av livet har bidratt til forfatterens enorme suksess. Men det er ikke minst Morrisons engasjement som er hennes styrke. I sine romaner behandler Morrison de svartes posisjon og historie. Kulturarv, eller rettere, bevaringen av en kulturarv, og det å avskjæres fra sin egen historie er sentrale tema for forfatteren, som også har gitt sterke skildringer av svarte kvinners liv i USA. Og den innflytelse hun etter hvert har oppnådd, har hun hele tiden benyttet til å forsvare kunstnerens rolle i samfunnet, samt oppmuntret andre fargede forfa