Resitativ

en fortelling

Velg format

219 kr
På lager
ISBN
9788203396694
  • Papirbøker sendes innen 2 virkedager
  • Ebøker kan sendes til Kindle
Nobelprisvinner Toni Morrison (1931-2019) var en av vår tids mest betydningsfulle forfattere, med sine poetiske og politiske skildringer av kjønn, rase og klasse i USA. Flere av romanene hennes skildrer slaveriet, og hvordan det har preget USAs historie fra den tidlige kolonitiden til i dag. Temaer om litteraturens kraft og om det å eie eller avskjæres fra sin egen historie er også sentrale i forfatterskapet.

Zadie Smith (1975) regnes som en av sin generasjons mest prominente britiske forfatter og har mottatt en rekke litterære priser for sine romaner, som alle er oversatt til norsk. Hun er også kjent som en glimrende og produktiv essayist, med en helt særegen energi, dynamikk og observasjonsevne.

Vis info om boka Skjul info om boka

Nivå Voksen
Utgitt 2022
ISBN 9788203396694
Format Ebok
Språk Bokmål
Oversetter Bodil Engen
Salgsdato 14.09.2022
Orig. tittel Recitatif
Emne Skjønnlitteratur Afro-amerikanere USA Noveller

Toni Morrison

Toni Morrison ble født Chloe Anthony Wofford i 1931 i Ohio, USA. Sin utdannelse tok hun ved universitetene Howard og Cornell, der hun studerte humanistiske fag.
Raskt etter debuten i 1970 med romanen "The Bluest Eye" (De blåeste øyne) fikk Morrison stor oppmerksomhet for sin narrative teknikk og øre for de stille dialoger, samt sine beskrivelser av det svarte Amerika.
I 1965 flyttet Morrison til New York der hun arbeidet som redaktør for Random House samt underviste i skjønnlitterær skriving ved Princeton.

Toni Morrison er en av USAs mest betydningsfulle forfattere. Hun fikk sitt gjennombrudd med "Sangen om Salomon", som ble valgt til "årets roman" av amerikanske kritikere i 1977. "Elskede" (1987) ble belønnet med Pulitzer-prisen og filmatisert i 1998. Også Jazz (1992) vakte stor begeistring på grunn av sin pulserende, rytmiske prosa. I 1993 mottok Morrison Nobels litteraturpris.

Morrison skriver styggvakkert poetisk og visjonært. Den emosjonelle intensiteten, språkets særegne flyt og vekslende tempo, samt de vare observasjoner av livet har bidratt til forfatterens enorme suksess. Men det er ikke minst Morrisons engasjement som er hennes styrke. I sine romaner behandler Morrison de svartes posisjon og historie. Kulturarv, eller rettere, bevaringen av en kulturarv, og det å avskjæres fra sin egen historie er sentrale tema for forfatteren, som også har gitt sterke skildringer av svarte kvinners liv i USA. Og den innflytelse hun etter hvert har oppnådd, har hun hele tiden benyttet til å forsvare kunstnerens rolle i samfunnet, samt oppmuntret andre fargede forfattere. Les mer