Uunngåelighetsunnskyldningen

tendensroman

Velg format

429 kr
På lager
ISBN
9788203396809
  • Papirbøker sendes innen 2 virkedager
  • Ebøker kan sendes til Kindle
Ingen ber om unnskyldning i denne fortellingen. Tvert imot, 1800-tallsforfatterne som kommer til orde, norske Camilla Collett og tyske Rahel Levin Varnhagen og Bettina von Arnim, uttrykker seg skarpt og velartikulert når de skriver om besværlige livsvilkår og kvinneundertrykkelsen de forsøker å overkomme.

I Uunngåelighetsunnskyldningen løftes de tre forfatterne frem, fiksjon og virkelighet blandes, utdrag fra brev og bøker veves sammen med fortellinger fra fiktive karakterer. Blant annet får Sofie Ramm, hovedpersonen i romanen Amtmandens Døttre fra 1854/55, eget liv og egen stemme. Hun vil vite hvordan disse forfatterne levde og tenkte, i en samtid som ikke ville vite av tenkende kvinner.

«... ren leseglede over tekstens mange mulige fasetter og fortolkningsmuligheter. (...) Uunngåelighetsunnskyldningen blir slik et dokument i hunnskriftens ånd hvor Vange fremstiller kvinner som på forskjellig vis tør å gå utenfor tradisjonelle normer og konvensjoner i sin sannhetssøken. Gjennom komposisjonen av autentiske utdrag og fiksjonelle bidrag, bryter kvinnestemmene seg gjennom en intellektualisert, maskulin overflate og setter standarden for en ny etisk og estetisk målestokk.» Andrine Aasen Monsås, BLA (Bokvennen litterær Avis)

«Arild Vange lykkes svært godt i å sy alle disse kvinnestemmene sammen til en helhetlig fortelling om kvinneliv som betingelsene tvang til ikke å leve sitt potensial fullt ut. På underfundig vis klinger hans eget moderne språk rent og samstemt med språket i grunntekstene. Slik løftes Camilla Colletts kvinnekamp inn i 2023, og gjøre den dagsaktuell.» Fartein Horgar, Adresseavisen (Terningkast 5)

«Camilla Collett er navet i Arild Vanges finstemte konstruksjon. (...) når leste jeg sist en norsk roman som fikk meg til å tenke at hjernen sannelig er et undervurdert organ i litteraturen?» Geir Pollen, Klassekampen

Vis info om boka Skjul info om boka

Nivå Voksen
Sider 245
Utgitt 2023
ISBN 9788203396809
Format Innbundet
Språk Bokmål
Salgsdato 14.04.2023
Emne Kvinner Romaner Skjønnlitteratur Forfattere 1800-tallet Historisk litteratur
Arild Vange

Arild Vange

Arild Vange (f. 1955) debuterte i 1990 med romanen Ene og alene og har dessuten skrevet ti diktbøker: Vadestedet (2000), Vinteroverrumplet (2003), Fjordarbeid (2007), annerledes enn (2010), Undulator med Per Formo (2012), improvisasjon person (2013), responsorium (2016), Linjevokabular med Per Formo (2017), høylyse dager (2020) og Crossworks med KlausFröhlich (2022). Med Livet i luftene (2018) utfordret han sjangergrenser og samlet biografi, poetikk og fortelling til en spennende og annerledes roman. For denne mottok han NTNUs litteraturpris 2019. «Livet i luftene er en svært sterk prosautgivelse som knapt har sin like i noen periode av den norske litteraturhistorien», skrev Even Teistung i Samtiden da boka kom ut. Våren 2023 er Vange aktuell med tendensromanen Uunngåelighetsunnskyldningen.

Vange regnes som vår fremste gjendikter av moderne tysk lyrikk og har oversatt dikt av bl.a. Georg Trakl, Anja Utler, Thomas Kling og Peter Waterhouse. Han har to ganger blitt nominert til Kritikerprisen for beste oversettelse, i 2009 for Franz Kafkas Dagbøker 1909-1923 og i 2015 for Peter Waterhouses (Krig og verden). I 2016 ble han nominert til Bastianprisen for oversettelsen av Franz Kafka: Under byggingen av den kinesiske muren. Les mer

Artikler

Arild Vange. Om å skrive på respons

Arild Vanges høylyse dager en en hyllest til Inger Christensen og en hommage til musikeren Lasse Myrvold.
Les mer

Livet i luftene – en bok av europeisk format 

NTNUs litteraturpris går til Arild Vanges Livet i luftene. – Livet i luftene er godt tenkt og godt skrevet. Den er musikalsk, intellektuelt stimulerende og nyskapende, sier juryen.
Les mer