Philida

Velg format

159 kr
Kommer for salg
15.10.2013
ISBN
9788203219658
  • Papirbøker sendes innen 2 virkedager
  • Ebøker kan sendes til Kindle
Vi er i Sør-Afrika, året er 1832, og det svirrer av rykter om frigjøring av slavene. Philida er mor til fire barn som hun har fått med Francois Brink, sønnen til hennes herre. Han har lovet å gjøre henne fri, men da faren beordrer ham til å gifte seg med en hvit kvinne fra en velstående Cape Town-familie, går Francois tilbake på sitt løfte. Philida vil bli skilt fra de to gjenlevende barna og solgt til nye slaveeiere i det ugjestmilde området nord i landet.
Philida nekter imidlertid å godta sin skjebne og bestemmer seg for å ta saken i egne hender selv om det kan koste henne livet. Hun begir seg av gårde på den lange ferden over villmarken ved breddene av Gariep River til det fjerne Stellenbosch, der hun akter å levere en klage mot Francois til stedets slavebeskytter.

"Philida" er en sterk historie om en slavekvinne og hennes kamp for å bli fri. Romanen er basert på virkelige hendelser i André Brinks familie. Cornelis Brink var broren til en av André Brinks forfedre, og historien om slaven Philida er basert på historiske fakta.
"Romanen får en betydning som går langt ut over rasismen i Sør-Afrika. Den gir perspektiver til alt hva undertrykkelse av et menneske innebærer (...) André Brink har skrevet en roman som engasjerer og griper. Som er frastøtende i sine skildringer av brutaliteten, men også inneholder de vakreste scener av menneskelig felleskap. Og av landet, så klart. Vi visste det fra før, at overgrepene var så massive, at rettsløsheten vi så fundamental. Men nå vet vi det på en ny måte som etterlater oss hudløse. Oversetter Egil Halmøy fortjener også en takk for denne boken."
Jon Magne Lund, Vårt Land

"Skildringa av liv og samfunn er gjort med stor innsikt, det er sanseleg og vakkert, og historia har driv (...) ein høgst lesverdig roman."
Martha Norheim, NRK

Vis info om boka Skjul info om boka

Nivå Voksen
Utgitt 2013
ISBN 9788203219658
Format Ebok
Språk Bokmål
Oversetter Egil Halmøy
Salgsdato 15.10.2013
Orig. tittel Philida
Emne Skjønnlitteratur Slaveri Historisk litteratur Romaner 1800-tallet Sør-Afrika
André Brink

André Brink

André Brink (1935-2015) var professor i litteratur ved universitetet i Cape Town. Han engasjerte seg sterkt i anti-apartheidbevegelsen, og hans romaner rommer kraftig kritikk av forholdene slik de var i et Sør-Afrika preget av undertrykkelse og sensur. Romanen "Kennis van die Aand" ,1973 ("Looking on Darkness") var det første forbudte afrikaansspråklige verk i Sør-Afrika.

André Brink er blitt tildelt flere litterære priser, blant andre Sør-Afrikas viktigste litterære pris, the CNA Award, tre ganger, og i 1980 fikk han Martin Luther Kings Minnepris. Atskillige av forfatterens romaner er oversatt til norsk, blant andre "Hvit tørketid", "En lenke av stemmer", "En terrorhandling", "Bilder i sand", "Djeveldalen", "Kneleren" og "Philida". Bøkene er oversatt til over 30 språk.

Les mer