Leselyst skapes med nye bøker 

– Vi er optimister på litteraturen og på lesingens vegne, sa forlagsdirektør Åse Ryvarden under dagens presentasjon av vårlista. 

Prisdryss 

Forlegger Mads Nygaard startet med å dele ut Aschehougs debutantstipend som gikk til Aldona Kasztan: – Huskeøvelser for viderekomne er en annerledes debutbok som er blitt kalt et friskt pust blant høstens utgivelser samt en bok som gir nye perspektiv og tanker, sa Nygaard. Les hele uttalelsen her

Mads Wiel Nygaards legat gitt til Erlend O. Nødvedt. – Det er få poeter i Norge i dag som besynger, besverger, leker, raljerer og forfrisker som Erlend O. Nødtvedt, sa Nygaard. Les hele uttalelsen her

Lars Joachim Grimstad stakk av med Aschehougs barnebokpris. – Med høstens roman Meningen med Leif bekrefter Lars Joachim Grimstad sin posisjon som en modig, ambisiøs, original og empatisk forfatter som enda en gang utvider grensene for hva barnebøker kan være. Les hele utalelsen her. 

 

God grunn til optimisme 

– Vi er optimistiske på litteraturens og på lesningens vegne, sa Åse Ryvarden. Denne våren er det ikke bare forfatterne våre og sterke boklister som gir grunn til optimisme her i forlaget, sa forlagsdirektør Åse Ryvarden og nevnte tre ting: 

  • Forleggerforeningen har akkurat lagt fram tall for 2019 og statistikken viser at omsetningen i allmennbokmarkedet er stabil og på nivå med 2018. Den negative markedsutviklingen vi har sett i flere år har dermed flatet ut.

  • Lesingen som sådan har fått et kraftig løft fordi nordmenn har kastet seg over i lytting til bok. Forfatterne har fått en ny kanal ut til leserne, og særlig barn og voksne menn er godt representert blant dem som lytter til bok – om vi sammenligner med lesingen for øvrig.

  • Det er kraftfull vekst i eksporten av norsk litteratur, og Aschehougs eget agentur, Oslo Literary Agency ligger i front. 2020 er året hvor vi kan oppleve et gjennombrudd i det amerikanske markedet: Klara Hvebergs stillfarne kjærlighetsroman, Lene din ensomhet langsomt mot min, er kjøpt av et stort, prestisjefullt amerikansk forlag. Maja Lundes Blå er akkurat lansert i USA og har fått strålende mottakelse.  
     

Leselyst skapes med nye bøker 

– Barnelitteraturen er den morsomste, mest spennende og den mest nyskapende i norsk litteratur, sa forlagssjef for barne- og ungdomsbøker, Sverre Henmo. – Men barne- og ungdomslitteraturen er under press. Det er et faresignal at 15-åringer leser mindre enn tidligere. Hvorfor leser ikke ungdom, spurte Henmo og kom med tre påstander om hvorfor de ikke leser

  • Bøker snakkes om som om det er sunt. Det er lurt å lese. Du blir flinkere på skolen, får bedre jobb og vil hevde deg på en rekke felt. Dette er riktig, men en usedvanlig kjedelig måte å snakke om litteratur på. 

  • Hadde vi snakket om film på den måten, ville ingen ungdom brydd seg om film. Bøker skal forstås og analyseres. I norsktimene må ungdom svare på spørsmål om hva de har lest. Det er ikke nok å si at de liker den type historier. De må kunne forklare hvorfor. De skal kunne gjenkjenne sjangertrekk og språklige virkemidler. Hadde vi snakket om musikk på samme måte, ville ingen ungdom brydd seg om musikk.

  • Voksne forteller barn og ungdom hva de bør lese, og anbefaler som regel klassikerne. Vi ønsker å gi barna den samme opplevelsen som vi selv fikk da vi vokste opp. Det er godt ment, men klassikerne er slitne nå. Det er få av dem som er egnet for å skape nye lesere. Hadde barn og ungdom bare fått se tv-serier som var 30-50 år gamle, ville ingen av dem brydd seg om tv-serier. I hvert fall ikke hvis vi voksne hadde insistert på at dette var de beste tv-seriene verden hadde å by på.

 – Det er viktig at vi er gode leseforbilder og leselyst skapes med nye bøker – ikke med bøker vi leste da vi var små. Målet vårt er å gi barn store leseropplevelser. Hjelp barn og ungdom til å finne dem, oppfordret Henmo. 

På vårens liste over barne- og ungdomsbøker er det hele fem debutanter som bidrar til akkurat det: 
I Ti kniver i hjertet skriver Nora Dåsnes om hjertet som går sine egne veier. Ida Tufte Michelsen skriver magisk eventyr om hevn, uvanlige vennskap og utrolige krefter i Alma Freng og Solfangerne. Alle vil ha en bestevenn, men hva gjør du hvis bestevennen din er et spøkelse. I Spøkelsesvennen er skrevet og illustrert av Michelle Tolo. Hestejenter og -gutter kan glede seg til Den hvite hestens hemmelighet av Maren Ørstavik. Hvem er du mens du venter på å bli voksen? Det skriver Maria Sand om i sin debutroman for ungdom, Helt ute.

Les mer om alle debutantene her

Her finner du vårens barne- og ungdomsbøker 
 

Amerikansk virkelighet og store krimnavn 

På vårens skjønnlitterære liste har vi så mange gode titler, at vi har sett oss nødt til å starte en digital lesesirkel, sa forlagssjef Nora Campbell og trakk frem Jesmyn Ward Syng, gravløse, syng, Ta-Nehisi Coates Vanndanseren, Kate Elisabeth Russels Min mørke Vanessa og Lisa Taddeos Tre kvinner. «Aschehoug er Norges beste amerikanske forlag», skrev Dagsavisen om vårens bøker og refererte til overnevnte titler. 

Dansk-kurdiske Sara Omars følger opp den oppsiktsvekkende debutromanen Dødevaskeren med Skyggedanseren som lanseres i mai. 

Allis sønn av Magnhild Haalke ble utgitt første gang i 1935. En glemt perle som endelig kommer ut på nytt og Campbell spår Haalkefeber denne våren. 

Cesilie Holcks Til døds er en slående, gripende, mørk og morsom roman om en døende far. Ifølge Holck er fortellingen rimelig selvopplevd. – Kjærligheten har så mange språk. Men sorgen er tom. Dette er et forsøk på å grave i dette tomrommet, sa Holck. 

Så blomstret rogna, den fjerde boka i Svullrya-kvartetten av Adelheid Seyfarth, er snart klar og med det er storverket om den nye underklassen fullført. 

Vårens krimliste inneholde etablerte og solide navn som Anders de la Motte og Jens Henrik Jensen. Mick Haddon er et nytt navn på lista som det er verdt å merke seg. Jonas Bonnier har skrevet om Knutby-saken og Sven Petter Næss følger opp fjorårets En stille uke med Skjebnesteinen

Her finner du vårens skjønnlitterære titler 
 

Nye stemmer 

Ravn Lanesskog skriver om retten til å bli anerkjent som menneske og forfatter, men ikke nødvendigvis i den rekkefølgen. Hovedpersonen i Fritdjof Hansens dagbok er et ensomt menneske og hans referansepunkter i livet dreier seg rundt litteratur. Marit Daaland Lesjø skriver om en ikke spesielt vakker kjærlighetshistorie som starter på sukker.no og ender med en tekstmelding i romanen Epikrise. I Fritt fall skriver Sunniva Vagstad om livet og om fallskjermhopping. 

Her finner du vårens debutanter 
 

Sterke fortellinger

Virkeligheten vil alltid slå fiksjonen, sa forlagssjef Jan Swensson og trakk frem rettstegner Ane Hems Et spørsmål om skyld. Vi følger henne inn i historiene til de fornærmede, de tiltalte, de dømte, bakover i etterforskningen, tilbake til før alt var for sent og fremover i tiden etterpå. 

Nina Grünfeld leter etter sannheten om sin farmor i Frida. Første gang Frida Grünfeld ble registrert i en politisak, var våren 1931. Hun var jødisk, prostituert, mistenkt for spionasje - og hun var gravid. Frida ble født i Østerrike-Ungarn i 1908 og levde et omflakkende liv i Sentral-Europa. Hun fødte sønnen Berthold og satte ham bort da han var bare én uke gammel. Han kom senere til Norge som flyktning og ble en av våre mest kjente psykiatere. Men hva skjedde videre med Frida? 

Petter Gulli har jobbet i over 30 år med reklame og markedsføring. I 2019 sa han opp jobben sin for å konsentrere seg om det han brenner for: Hvordan vi skal få engasjert folk flest i det grønne skiftet. Nå er han aktuell med Håp – en grønn guide for klimaoptimister. Det trenger kanskje ikke være så vanskelig å leve et mer klimavennlig liv likevel. Du kommer langt bare ved å bruke litt sunn fornuft og ikke gape over for mye av gangen. – Det er mørkt, men vi vet jo hva vi skal gjøre, sa Gulli under dagens pressekonferanse. 

Nordmenn er et hyttefolk. Men hvorfor bruker vi påskeferien til å gå i motbakke med bakglatte ski? Journalist og idéhistoriker Magnus Helgeland tar oss med på en reise fra fjord til fjell i hytte-Norge og på en vandring i hyttelivets historie i Knytta til hytta

Her finner du vårens sakprosabøker 
 

Mads Wiel Nygaards legat til Erlend O. Nødtvedt

– Det er få poeter i Norge i dag som besynger, besverger, leker, raljerer og forfrisker som Erlend O. Nødtvedt, sa Mads Nygaard under utdelingen av Mads Wiel Nygaards legat. – Nødtvedt er i ferd med å innta en sentral plass i norsk samtidslitteratur.

Aschehougs debutantstipend til Aldona Kasztan

– Huskeøvelser for viderekomne er en annerledes debutbok som er blitt kalt et friskt pust blant høstens utgivelser samt en bok som gir nye perspektiv og tanker, sa Mads Nygaard under utdelingen av Aschehougs debutantpris.

Aschehoug barnebokpris til Lars Joachim Grimstad

– Med høstens roman Meningen med Leif bekrefter Lars Joachim Grimstad sin posisjon som en modig, ambisiøs, original og empatisk forfatter som enda en gang utvider grensene for hva barnebøker kan være, sa Mads Nygaard under utdelingen av Aschehougs barnebokpris.