Sigrid Undset: Kransen 100 år

«Menneskenes hjerter forandrer seg aldeles intet alle dager», lyder ett av de mest kjente sitatene fra Sigrid Undset.

Denne uken er det 100 år siden Kransen, første bok i trilogien om Kristin Lavransdatter, ble utgitt. Og å lese romanen i dag gir et godt argument for at forfatteren kanskje har rett. 

Teksten er skrevet i 1920, det foregår på begynnelsen av 1300-tallet. Og verket lever! Skildringen av hendelsen som fører Kristin i kloster – den komplekse skammen lokalmiljøet i Gudbrandsdalen påfører henne etter følgene av seksuell trakassering – man skulle tro forfatteren hadde bestemt seg for å skrive i kjølvannet av #metoo. Kristin Lavransdatter er en romankarakter så rik, hennes lengsler så lette å identifisere seg med, at vi i 2020 kan la våre hjerter slå i takt med hennes når hun møter Erlend Nikulaussøn av Huseby

Kransen finnes som ebok

En forutseende forfatter

Undset er kjent for sine middelalderromaner, for katolisismen, for antinazismen. Men inntrykket av at Undset og forfatterskapet hennes er noe som hører fortiden til, er nesten absurd. Når vi leser henne i dag, ser vi dessuten hvor forutseende hun var, hvor godt hun forstod sin samtid. I 1940 skrev hun: «Ingen vet hvordan verden vil komme til å se ut når en gang denne krigen er slutt – jeg iallfall er redd for at det vil vare lenge, kanskje flere generasjoner, før verden har overvunnet efterveene efter den.» Vi lever fortsatt med disse efterveene. 

Sigrid Undsets første møte med Aschehoug var, som for mange debutanter, en forsiktig oppmuntring. Det var ikke gitt at forlaget ville anta manuskriptet til det som skulle bli debutromanen Fru Marta Oulie. Men bok ble det, og resten er historien om ett av norsk litteraturhistories største forfatterskap.

Hva er et forlag uten forfattere? Ingenting. Og Aschehoug uten Sigrid Undset er ikke Aschehoug. Hipp hurra for 100 år!

Sigrid Undset

Sigrid Undset

Sigrid Undset (1882-1949) ble født i Kalundborg i Danmark. Da hun var to år gammel, flyttet familien til Norge og slo seg ned i Kristiania. Hun tok middelskoleeksamen og begynte å arbeide som "kontordame" som 16-åring.
Men de litterære og historiske interessene var sterke, og hun debuterte i 1907 med samtidsromanen "Fru Marta Oulie", mens det store gjennombruddet fant sted i 1911 med "Jenny".
I 1928 mottok Sigrid Undset Nobelprisen for sine historiske romaner, "Kristin Lavransdatter" (1920-1922) og de to romanene om Olav Audunssøn (1925-1927). Hun utgav også flere betydelige samtidsromaner, novellesamlinger, essays og biografiske skrifter.
Les mer