Gøhril Gabrielsen: Følelsenes vold 

Helt siden debuten i 2006 har jeg latt meg fascinere av Gøhril Gabrielsens forfatterskap. Hun har fått strålende anmeldelser for sine fem sterke og foruroligende romaner og fortjener mange flere lesere! Nå kommer hennes sjette roman, Mellom nord og natt.

Tekst: Benedicte Treider, redaktør

Mellom Nord og Natt er en fortelling om to mødre som gjør alt for sine døtre og alltid setter sitt eget barn først, og det får smertelige konsekvenser.

Med utgangspunkt i en ulykksalig hendelse som skal ha funnet sted i dikteren Edith Södergrans barndom, og en lignende hendelse fra vår egen tid, undersøkes to tette og symbiotiske forhold mellom mor og datter.

Edith gikk på skole i St. Petersburg på begynnelsen av 1900-tallet, da moren Helena Södergran tok til seg en jente til for å gi datteren selskap. Det utløste en spiral av hendelser som fikk dramatiske konsekvenser. Hundre og fjorten år etter utforsker en mor i Norge Södergrans historie, for å forstå hva som skjedde i hennes egen lille familie.

Mellom nord og natt finnes også som ebok

Et spennende, men utrygt rom

Å lese bøkene til Gøhril Gabrielsen er som å tre inn i et spennende, men utrygt rom. Hun bygger opp egenartede romanunivers fylt med fornemmelser, stille drama og fantasier. Hovedpersonene befinner seg gjerne isolert fra en alminnelig virkelighet, fortapt i egne følelser og plaget av gamle minner. Noe faretruende finnes innunder og truer med å bryte igjennom, alt kan skje. 

Den nye romanen Mellom nord og natt fortsetter forfatterskapets intense utforskning av uavklarte følelser og utrygge bindinger, samtidig som den går nye veier. Boka saumfarer hva den sterke morsfølelsen kan få kvinner til å gjøre. To mødre på forskjellige tidspunkt i historien ønsker desperat å gi sine døtre en god oppvekst. Men i forsøket på å gjøre det beste for sitt eget barn, sårer de andre og utløser hver sin tragiske hendelse. 

I debuten Unevnelige hendelser er det også en tragisk episode i barndommen som hjemsøker hovedpersonen når hun vender hjem for første gang på femten år. Og i Svimlende muligheter. Ingen frykt fra 2008 utløses et psykologisk spill på liv og død mellom to aldrende søstre som bor helt isolert og for seg selv.

Skadedyr fra 2011 handler blant annet om en skadedyrbekjemper som frykter sin egen utryddelse, men mest av alt om hvordan vi i kampen om den sterkestes rett, systematisk bekjemper og utstøter de som ikke passer inn. Din, alltid fra 2015 flytter handlingen til et mer gjenkjennbart familiedrama. En mor har latt datteren bære skylden for en tragedie som skjedde da hun var barn. Men skyldspørsmålet viser seg å ikke være så entydig, og datteren starter en fånyttes kamp for å oppnå morens frikjennelse. 

Ankomst fra 2017 er utgitt på både engelsk og fransk og har vekket internasjonal oppmerksomhet! Den navnløse hovedpersonen oppholder seg i en hytte lengst nord i landet, milevis fra folk. Hun har dratt fra sin lille datter, flyktet fra eksmannen og venter på sin elsker. I sin ensomhet blir hun hjemsøkt både av en forbrytelse som engang skjedde i fangsthytta hun oppholder seg – og av en mulig trussel fra menn som har stått henne nær.

Det er sterke krefter i spill i alle Gøhril Gabrielsens romaner. Språket er mettet, sanselig og kraftfullt. Uhyggen er allestedsnærværende, men leseren vet aldri om truslene er reelle eller bare forekommer i hovedpersonenes indre. Men ett er sikkert, å være i sine følelsers vold kan få fatale konsekvenser.  

Kjøp Mellom nord og natt
Gøhril Gabrielsen

Gøhril Gabrielsen

Gøhril Gabrielsen (f. 1961) debuterte med romanen Unevnelige hendelser i 2006. To år senere kom Svimlende muligheter, ingen frykt, etterfulgt av Skadedyr (2011), Din alltid (2015), Ankomst (2017), Mellom nord og natt (2021) og Etter oss (2022). Forfatterskapet er kritikerrost, og hedersord som foruroligende, sterk, intens og sanselig går igjen i anmeldelsene av bøkene. Gabrielsen mottok Aschehoug debutantstipend i 2006, Tanums kvinnestipend i 2010, Amalie Skram-prisen i 2016 og Havmannprisen i 2017. I juryuttalelsen fra Amalie Skram-prisen står det: «Det er ikke ofte man opplever å lese et forfatterskap som er så språklig stilsikkert, så gjennomført originalt og samtidig så fullkomment i Amalie Skrams ånd som Gøhril Gabrielsens.»

Svimlende muligheter, ingen frykt er utgitt i Storbritannia i 2015 til strålende anmeldelser (The Looking-Glass Sisters, Peirene Press). Romanen er også solgt til Armenia (Guitank) og Spania (Las Afueras).

Ankomst er utgitt i Tyskland i 2019 (Die einsamkeit der Seevögel, Suhrkamp/Insel), og i Storbritannia i 2020 (Ankomst, Peirene Press) og fått svært gode anmeldelser. Romanen fikk English PEN Translation Award i 2019. Ankomst var også én av elleve titler som ble plukket ut av en jury for å bli presentert for filmprodusenter under Filmfestivalen i Cannes 2020.

Mellom nord og natt (2021) utkommer i Tyskland i 2022 (Zwischen Nord und Nacht, Suhrkamp/Insel).

Etter oss (2022) er Gabrielsens nyeste roman.


BIBLIOGRAFI

Unevnelige hendelser - roman
Svimlende muligheter, ingen frykt - roman 2008
Skadedyr - roman 2011
Din, alltid - roman 2015
Ankomst - roman 2017
Mellom nord og natt - roman 2021
Etter oss - roman 2022
Les mer