Foto: Sverre Aurstad

Spis deg til bedre karakterer!

På skolen lærte vi at kroppen trenger riktig næring for å holde seg frisk og rask. Det er vel og bra, men bare halve sannheten. For du skal ikke bare fø kroppen. Du skal fø hjernen også. Som student er det kanskje det aller viktigste du gjør. 20 prosent av all energien du spiser går rett til hjernen.

Studentkokeboka er perfekt gave til studenten. En gave som bare gir og gir – i mange år. Ja, for resten av livet! 

Skrevet av: Are Brean 

Heldigvis er det å lage skikkelig mat utrolig moro når du først er i gang. Og så blir det så godt! Tilfredsstillelsen ved å spise et måltid du selv har tenkt ut og laget, kan ikke sammenlignes med følelsen du får av den gledeløse pappen du spiser etter å ha varmet opp en ferdigpizza.

Lett å kombinere med andre ting er det også – du kan lage mat samtidig som du hører på musikk eller en podkast, snakker høyt med deg selv, snakker høyt med venner, synger, eller repeterer pensum. I en tettpakket hverdag som student kan det til og med hende det er deilig å bruke litt tid på å bare lage mat? Litt jomo oppi all fomoen. 

Det er fullt mulig å lage en hel middag på 10 minutter.  (for eksempel den supergode travel tomatsuppe). Du kan fint bruke mange timer også (for eksempel bouillabaisse). Uansett vil du imponere alt fra kjærester (ikke minst de potensielle) til bestemoren din.

Men på din vei til å bli selvhjulpen studentkokk er det greit med både kunnskap, triks og noen oppskrifter å starte med. Det håper vi denne boken kan hjelpe deg med.

Eksamenssmart mat 

Du er hva du spiser, skriver lege og forfatter av Studentkokeboka, Are Brean. Noe av det aller mest forbløffende med hjernen vår er dens unike plastisitet – evnen til konstant å la seg endre av påvirkninger fra miljøet.

Dette er også din viktigste egenskap som student: evnen til å putte nye erfaringer og ny læring inn i hjernen. Læring gir fysisk endring i hjernen, ved at du danner nye forbindelser mellom hjernecellene. Du styrker og bygger de forbindelsene som er nyttige og mister de som er unyttige.

All denne endringen krever byggeklosser. Dem får du fra maten du spiser.
I boka kan du lese mer om akkurat dette. 

Kjøp Studentkokeboka her

I Studentkokeboka kan du lese mer om dette: 

  • Klimasmart mat 

  • Helsesmart mat  

  • Om matmerking – unngå å kjøpe dyr mat. Ferdigpulver til pannekake- eller vaffelrøre, for eksempel, inneholder nesten bare hvetemel og sukker (pluss en del tilsetningsstoffer du aldri ville ha funnet på å kjøpe for å spise). Det er kjempesmart – særlig for produsenten, som får deg til å kjøpe hvetemel til flere ganger vanlig kilopris. Det er mye rimeligere, sunnere, mer velsmakende og minst like raskt å lage pannekakerøre selv.

  • Råvarer som varer – en minimumsliste for ethvert studentkjøkkenskap 

  • Grunnleggende teknikk på kjøkkenet 

  • Vitaminer og mineraler – hvilke gjør hva for kropp og hjerne? 

Oppskrift på Travel tomatsuppe

Tomatsuppe på pose er et av de beste bevisene for at ikke alle nyvinninger er fremskritt. Ordentlig tomatsuppe tar omtrent like lang tid å lage, og koster omtrent det samme. Smaken, derimot, kan overhodet ikke sammenlignes. Når du først har laget din egen tomatsuppe, vil du garantert aldri slippe det rødfargede kjemisettpulveret inn på kjøkkenet igjen.

Dette trenger du:
Olivenolje (eller nøytral olje)
½ løk
Litt hvitløk
1 boks hermetiske tomater (hele eller hakkede)
Hakket chili (fersk eller tørket)
4 dl vann
1 buljongterning (alt unntatt fiskebuljong går bra)
1 ts sukker

Finhakk løk og hvitløk, stek dem myke i oljen. Tilsett hermetiske tomater, chili, vann, buljongterning og sukker. Kok opp. Småkok i 5 minutter. Om du har tid, kan du kjøre suppen med stavmikser eller i mikser til den blir røff eller glatt etter ønske.


Varianter
• Dryss over hakkede friske urter rett før du spiser.
• Ta litt revet ost i tallerkenen før du heller over suppen.
• Fersk hakket chili passer godt.
• En boks bønner er en fin variasjon. Alle typer kan brukes. De behøver ikke å koke.
• Kjøttrester metter ekstra, for eksempel pølser, stekt kjøttdeig eller kylling.
• Start med å steke litt bacon i en tørr kjele. Følg ellers oppskriften.
• Omtrent 1 desiliter byggryn i suppen metter ekstra.

Trivia 
Uttrykket «å koke suppe på en spiker» stammer fra eventyret om omstreiferen som skulle lære en gjerrig kjerring å koke suppe på bare en spiker. Han begynner med bare vann og en spiker oppi gryten. Deretter narrer han henne til å finne frem den ene godsaken etter den andre. Kjerringa blir strålende fornøyd med den deilige suppen – kokt på «bare en spiker».
 

Are Brean

Are Brean

Are Brean (f. 1965) er nevrolog, sjefredaktør i Tidsskrift for den norske legeforening og førsteamanuensis ved Norges Musikkhøyskole, hvor han underviser om musikk og hjernen.

Les mer
Sverre Aurstad

Sverre Aurstad

Sverre Aurstad (f. 1954) er forlagsmann og frilans fotograf.

Les mer

Fredagspizza

Lag Fredagspizzaen etter oppskrift fra Sevaldsens Pizzabok. Kanskje norges beste pizza!

Sevaldsens raske pizza

Glad i pizza, men ikke alltid tid til å lage den? sjekk ut Sevaldsens raske pizza.

Oppskrift på verdens beste kanelsnurrer

Få ting slår lukten av nybakte kanelsnurrer. Og ingenting slår kanelsnurrene fra Schakenda og Bakeriet i Lom.