Bli kjent med Muna Shehadi. Forfatter av trilogien Fortunas døtre

Tre søstre, tre hemmeligheter, tre fortellinger.

Etter at den berømte filmskuespilleren Jill Croft har gått bort, gjennomgår de tre døtrene hennes, Rosalind, Eve og Olivia morens etterlatte papirer. De oppdager at hun hadde en stor hemmelighet, noe som setter hele deres eksistens i et nytt lys. De tre kvinnene reagerer veldig ulikt - hvem var moren egentlig? Rosalind ønsker umiddelbart å få vite sannheten om hvem hun er og hvem moren var. Søstrene er mer skeptiske til nyheten og vil at alt bare skal fortsette som før.

Fortunas døtre er historien om Rosalinds ønsker, Eves flukt og Olivias avsløring. Tre søstre, tre hemmeligheter og tre fortellinger.

Fortell litt om deg selv – familie, hvor du bor, hverdagslivet ditt

Jeg er født og oppvokst på østkysten i USA, i Princeton i New Jersey, en times tid fra New York City. Faren min var libanesisk, og moren min kom fra delstaten New York. Som barn tilbrakte jeg et par år i Europa sammen med familien (faren min, som var professor i filosofi, dro til utlandet når han hadde forskningsfri). Disse erfaringene har bidratt sterkt til at jeg skjønner at verden er mye større enn det den virker som sett fra huset mitt.

For tiden bor jeg og mannen min i Wisconsin i Midtvesten i USA. Akkurat nå er datteren min tvunget til å fullføre college hjemmefra. Jeg har dessuten en sønn i New York City og en stedatter i Washington DC.

I tillegg til å skrive liker jeg å trene (Jeg vet at det er merkelig, men jeg gjør virkelig det), lage mat og bake, og alt mulig slags håndarbeid, hovedsakelig sying og strikking. Jeg har en underlig lidenskap for opera. Jeg er innadvendt, og trives best hjemme alene, selv om vi ofte har gjester. Etter det må jeg ta meg en hvil.

Når begynte du å skrive romaner?

Jeg begynte å skrive etter at sønnen min ble født og jeg var hjemme med ham. Det er fryktelig å innrømme det, men jeg kjedet vettet av meg og trengte å ha noe annet å gjøre enn å riste på rangler og skifte bleier. Jeg vet ikke hva som fikk meg til å tro at jeg kunne skrive bok, men det viste seg at det kunne jeg!

Har du alltid hatt lyst til å være forfatter?

Ikke i det hele tatt! Jeg ville være sanger og skuespiller. Jeg har faktisk en mastergrad i sang (klassisk sopran). Det er flaut at jeg ikke fant mitt egentlige kall før jeg snublet over det i desperasjon.

Den første boken i trilogien «Fortunas døtre», Rosalinds løgner, har akkurat kommet ut i Norge, og vi gleder oss til de neste to. Hvor fant du inspirasjon til å skrive om disse tre søstrene?

Takk! Det er merkelig, men når folk spør meg hvordan jeg får ideen til en bok, er svaret som regel at det husker jeg ærlig talt ikke! De fleste bøkene mine springer ut fra et fascinerende «Hva om?»-spørsmål. Etter å ha fått den første ideen, kaver jeg og tenker og kaver, og så til slutt – stort sett flere måneder etterpå – skriver jeg en bok (eller tre!) som gjerne er veldig forskjellig fra det jeg så for meg i utgangspunktet. Med «Fortunas døtre»-trilogien var spørsmålet sannsynligvis «Hva om tre søstre fant ut at moren deres ikke kunne få barn? Hvordan ville det føles, og hvordan ville det ha påvirket dem?» Det var viktig for meg at de tre bøkene skulle utvikle seg forskjellig. Jeg ville ikke la de tre søstrene leter etter sin biologiske familie på tre like måter. Det var en utfordring.

Hva kan leserne forvente seg når de åpner en av bøkene dine?

Jeg kan love en god og kompleks historie med troverdige karakterer og et hint av mysterium, som jeg håper får folk til å bla om. Jeg pleier ikke å ta opp sosiale eller politiske problemer. Jeg ser innover og fokuserer på karakterenes følelser og relasjoner heller enn å vende meg utover mot verden. Det er alltid humor i bøkene mine, og god mat. Vold er det ikke mye av, om noe. Bøkene mine er aldri deprimerende, for jeg er en optimist og en pyse. 

På et bilde av deg i en kajakk, ser du ut som litt av en eventyrer! Er du det? Og hvor i verden har du lyst til å reise til?

Jeg liker fotturer og å være på vannet. Jeg elsker å reise til nye steder – det er nok på den måten jeg er mest eventyrlysten – og er veldig heldig som har en mann med så mange bonuspoeng at vi har råd til fly langt av sted minst én gang i året. Vi skulle egentlig til Galápagosøyene i september, men nå får vi visst se om viruset tillater oss det. Det står øverst på listen, men det er en veldig lang liste! Vi må leve lenge for å få sett alt.

Hvilke bøker er obligatorisk sommerlesning? I tillegg til dine egne bøker, selvsagt.

Jeg skal akkurat til å begynne på Writers and Lovers av Lily King. Jeg elsket Euphoria av henne, så den gleder jeg meg til. Og så har jeg lyst til å lese Salt Fat Acid Heat av Samin Nosrat. Ved siden av romaner liker jeg best å lese om mat.

Har du vært i Norge noen gang? 

Jeg har aldri vært der! Men det har sønnen min, og han elsket det. Norge er helt klart på reiselisten vår. Kanskje norske lesere kan gi meg tips om hvor vi kan dra og hva slags mat vi bør prøve og hvilke restauranter vi kan gå på rundt omkring i landet? Norge er så vakkert. Det er mitt land også, men akkurat nå irriterer det meg.

Takk for praten!

www.MunaShehadi.com kan du finne ut mer om «Fortunas døtre»-trilogien. Send Muna Shehadi en melding og/eller følg henne i sosiale medier.

Muna Shehadi

Muna Shehadi

Muna Shehadi (f.1961) er en amerikansk forfatter, oppvokst i Princeton, New Jersey, men bor nå i Wisconsin. Hun har alltid elsket å lese og dette var bakgrunnen for at hun også ønsket å bli forfatter. Shehadi tilbringer også mye tid på sommerstedet sitt i Maine, et sted som spiller en viktig rolle i hennes trilogi "Fortunas døtre".
Les mer

Afternoon tea

Her er forfatterne du møter til afternoon tea i Drammensveien 99

Drøm deg bort med en roman i påsken

Lese noe annet enn krim i påsken? Dette er romanene du kan drømme deg bort i. Unn deg selv en deilig leseglede!

Bli kjent med Clare Pooley

Tør du å være dønn ærlig, og si hvordan du egentlig har det? Det gjorde Julian Jessop og det gikk veldig bra ...