– Alle mine bøker er basert på sanne historier

Trude Teige er flere ganger blitt nominert til Bokhandlerprisen for sine bøker om TV-journalisten Kajsa Coren. Teige henter inspirasjon fra sanne historier når hun skriver bøkene, og bruker gjerne aktuelle temaer som en del av fortellingen. Her er rekkefølgen på bøkene i serien om Kajsa Coren.

Bok 6: Aldri tilgi

Før den nye justisministeren skal gå på Stortingets talerstol for første gang, mottar han en tekstmelding fra en som kaller seg Hevneren. I Kanal 4 blir en profilert sjef beskyldt for seksuelle overgrep, like etter mottar også han en trusselmelding.

Samtidig blir det funnet en død mann på en forfallen gård i Asker. Under arbeidet med å identifisere mannen, oppdager politiet en torturinnretning som nylig har vært i bruk på låven. Hvem er den døde mannen? Og hvem stammer blodet på låven fra?

Journalisten Kajsa Coren arbeider med en TV-dokumentar om #Metoo i Norge. Alt tar en uventet vending da politiet får en forsvinningssak å oppklare, og Kajsa oppdager en sammenheng mellom den, justisministeren og den døde på gården.

Bok 5: Pasienten

En fortelling om de katastrofale følgene det kan få når mennesker ikke blir behandlet med respekt og verdighet.

Pasienten: Han kalte seg Krøsus og var psykiatrisk pasient på Dikemark i over femti år. «De dreper pasienter her», er det siste han hvisker før han dør i 1993. En av de få som snakket med Krøsus, var lille Julia.

Forsvinningen: I 2002 forsvinner den da atten år gamle Julia sporløst fra Enden, en liten bygd på Sunnmøre.

Drapet: Etter mange år kaster et drap nytt lys over både Julias forsvinning og det som foregikk på et nervesanatorium på Julias hjemsted.

Når Kajsa Coren får en privat forespørsel om å undersøke hva som kan ha skjedd med Julia, bringer det henne rett inn i drapsetterforskningen. Et ukjent Munch-maleri og psykiatrisk forskning spiller uventet sentrale roller.

Bok 4: Jenta som sluttet å snakke

En kvinne blir funnet drept i sin egen stue i den idylliske kystbygda Losvika. Hun sitter i en stol ved vinduet med utsikt til alle som kommer og drar. Hun er sminket og kledd i en lang, sort silkekjole.

Kvinnen er datteren til en predikant som ble funnet drept i det samme huset ett år tidligere. Drapet er ikke blitt oppklart, og folk i bygda er redde for at det går en drapsmann løs.

Journalisten Kajsa Coren begynner å grave i drapsofferet fortid. Folk omtaler kvinnen som ensom og annerledes; hun hadde nesten ingen kontakt med andre mennesker, og hun snakket aldri. Kajsa skjønner at kvinnen tilbragte dagene i stolen ved vinduet, og at hun visste mye om mange. For mye?

Da en ung jente forsvinner, øker folks frykt i takt med stormen som er på vei inn fra havet.

Trude Teige

Trude Teige

Trude Teige (f. 1960) har gitt ut elleve romaner og to sakprosabøker. Hun debuterte i 2002 med den historiske romanen Havet syng. Oppfølgeren Lene seg mot vinden kom to år senere.

Teige har til nå skrevet sju populære krimromaner om TV-journalisten Kajsa Coren, alle har vunnet mange lesere: Noen vet (2009), En hjelpende hånd (2010), Svik (2012), Jenta som sluttet å snakke (2014), Pasienten (2017) og Aldri tilgi (2019). Høsten 2022 er hun aktuell med en ny Kajsa-krim: Løgnere. Bøkene om Kajsa Coren har til sammen solgt i mer enn 200 000 eksemplarer. Flere av Teiges bøker er nominert til Bokhandlerprisen og oversatt til mange språk. Pasienten ble også nominert til Rivertonprisen.

Den historiske romanen, Mormor danset i regnet (2015), handler om en norsk kvinne som gifter seg med en tysk soldat i 1945. Boka er inspirert av faktiske personer og hendelser, den ble også nominert til Bokhandlerprisen og har solgt i over 65 000 eksemplarer. Romanen er kommet ut i flere land, bl.a. i Danmark og Sverige. Høsten 2021 fulgte Teige opp med en ny, storslått roman om kjærlighet og overlevelse fra en ukjent del av norsk krigshistorie. Morfar pustet med havet er en frittstående oppfølger av Mormor danset i regnet-suksessen.

Høsten 2020 kom dokumentarboka På åstedet i samarbeid med kriminaltekniker Eva B. Ragde. Den handler om saker som Ragde har vært med på å oppklare gjennom den kriminaltekniske etterforskningen, og forfatterne forteller hva som skjedde før, under og etter alvorlige forbrytelser.

Trude Teige er kjent fra TV2, der hun i 22 år var programleder, nyhetsanker og politisk reporter. Hun er i dag president i Rivertonklubben.
Les mer

Anmeldelser:

«Teige får leseren til å tenke – og samtidig makter hun å holde spenningen oppe hos leseren.» 
– Sven Gjeruldsen, Tvedestrandsposten, om Pasienten

«Spennende og velskriven» 
 Bjarne Tveiten, Fædrelandsvennen, om Pasienten

«Psykiatri på ville veier i stilren og velturnert krim (…) tilfredsstillende krim og vel så det.» 
– Pål Gerhard Olsen, Aftenposten, om Pasienten

Bok 3: Svik

En idyllisk bygd på Sunnmøre blir åsted for drap. Liket av en eldre mann blir funnet i en båt som driver på fjorden. Mannen viser seg å være en tysk turist som har feriert i bygda i mange år.

Kajsa Coren er tilbake i Losvika på Sunnmørskysten, der hun bodde som barn. Hun arbeider med en bok om kvinnene under andre verdenskrig og kommer over en historie om en tyskerjente som sporløst forsvant fra bygda i 1942. Kajsa oppdager etter hvert flere ukjente historier og mørke hemmeligheter fra både nær og fjern fortid. Er det hennes undersøkelser som fører til at det skjer et nytt drap?

Svik er en kriminalroman som handler om hvordan gamle løgner og fortielser hjemsøker nåtiden og får uhyggelige konsekvenser.

Bok 2: En hjelpende hånd

TV-journalisten Kajsa Coren lager en dokumentarfilm om moren som bor på et sykehjem. Hun får høre rykter om feilmedisinering og mistenkelige dødsfall. Hva er det som foregår?
Hvorfor får ingen kontakt med den pliktoppfyllende sykepleieren Ingrid da hun uteblir fra jobb? Og hva har skjedd med tiåringen Erlend, som ble meldt savnet etter å ha trent på fotballbanen ved sykehjemmet?

Verken Kajsa eller politietterforsker Karsten Kjølås ser en åpenbar sammenheng mellom de ulike sakene. Når det viser seg at det er en forbindelse, står det om livet – ikke bare for Kajsa.

Bok 1: Noen vet

Et eldre ektepar blir funnet drept på en gård i Asker. Kajsa Coren, politisk journalist i Kanal 4, blir sendt til åstedet. Egentlig arbeider hun med å avdekke en av velferdsstatens største skandaler etter krigen: omsorgssvikt og overgrep mot barn på barnehjem, og spesialskoler. Hun sitter på informasjon som tyder på at sannheten om alle overgrepene lang fra er kommet fram.

Litt etter litt begynner Kajsa å forstå at det er en sammenheng mellom drapet på ekteparet og
barnehjemsskandalen, og hun føler at hun er på sporet av et skup. Samtidig befinner drapsmannen
seg mye nærmere henne enn hun aner.

Dette er beretningen om et uønsket barns brutale hevn.

 

Bøkene du blir så oppslukt av at du ikke tør legge dem fra deg.

Følg oss på Facebook og Instagram.

Med #MeToo som bakteppe

Kajsa Coren-bøkene har tatt for eldreomsorg, tyskerjentene og overgrep. I Aldri tilgi er det #Metoo som danner bakteppet.

Historien bak fiksjonen

Han kalte seg Krøsus, og kom til Dikemark som pasient en gang på 1930-tallet, han som ble min inspirasjon til boken Pasienten.