Hvor langt vil du gå for å beskytte familien din?

En norsk student blir bortført i Edinburgh, og et døgn senere blir hun funnet nesten livløs i elva. Den unge kvinnen Amandeep er niesen til Kripos-etterforsker Harinder Singh, og han drar til Skottland for å bistå familien. 

Sven Petter Næss har skrevet sin andre bok om kripos-etterforsker Harinder Singh. Her får du litt om bakgrunnen for de to bøkene, Den stille uke og Skjebnesteinen

Skrevet av: Sven Petter Næss

Harinder Singh er ingen selvbiografisk karakter, men han har fått låne litt av min egen bakgrunn. Jeg vokste opp med norsk mor og indisk stefar på 70- og 80-tallet, noe som var uvanlig den gangen. Du kan si vi har mange av de samme kulturelle referansepunktene og har sett de samme Bollywoodfilmene, men der familien til Harinder flyttet helt til Østerdalen, dro ikke vi lenger enn til Oppsal. Jeg har heldigvis hatt en mer harmonisk oppvekst enn Harinder.  

Harinder Singh er en Kripos-etterforsker med norsk mor og indisk far. Han er fra Oslo, men vokste opp i en småby i Østerdalen, en oppvekst hvor han opplevde flere ubehagelige hendelser som har preget ham. I den følrste boka mi, Den stille uke som kom i 2019, måtte han tilbake til hjembyen for å bistå i en drapsetterforskning. Der ble han tvunget til å konfrontere spøkelser fra fortiden. I årets bok Skjebnesteinen, drar han utenlands for å hjelpe halvsøsteren og datteren hennes, som studerer i Edinburgh og er blitt bortført og mishandlet. 
 

«Bakgrunnen min har gjort at jeg brenner for antirasisme. Når jeg har skrevet om Harinder, har jeg også fundert over hvor annerledes livet mitt ville vært om stefaren min var min bilogiske far, og jeg hadde mørkere hud og et indisk navn»

Sven Petter Næss, Dagsavisen 29. feb. 2020

Boka retter mer søkelys på den indiske siden av familien hans, som ikke nødvendigvis er mindre konfliktfylt. Faren til Harinder kom til Norge med kone og barn som arbeidsinnvandrer på 70-tallet, men forelsket seg i en norsk kvinne som han ble sammen med.  Det var naturligvis kontroversielt på den tiden, og skapte splittelse og konflikter på både norsk og indisk side. Resultatet er at han har et dårlig forhold til sin halvsøster, som han ønsker at skal bli bedre. Samtidig har han dårlig samvittighet for at han ikke har vært like flink til å følge opp niesen Amandeep som han burde. 

Når han drar til Edinburgh er det som privatperson, ikke politimann, men går ikke lang tid før han begynner å blande seg inn i etterforskningen. Han vil gjøre alt han kan for å hjelpe Amandeep og finne ut av hvem som ønsket å skade henne.

Han ber kollegaen Rachel Hauge om å hjelpe ham med å undersøke mer hjemlige forhold som kan ligge til grunn, og Rachel trekker snart koblingen med drapet på en politiinformant som skjedde et halvt år tidligere. 

Rachel er Harinders nærmeste venn og fortrolige i politiet. De samarbeider bra og vet at de kan stole på hverandre. I Edinburgh allierer han seg med en annen gammel kjenning, den pensjonerte politimannen James Riddle. Han blir Harinders veiviser i underverden til den skotske hovedstaden. 

Sven Petter Næss

Sven Petter Næss

Sven Petter Næss (f. 1973) har etablert seg som en sterk nykommer på krimscenen de siste årene. Han har gitt ut de fire kritikerroste krimromanene Den stille uke (2019), Skjebnesteinen (2020), Skyldig (2021) og Passasjeren (2023). Våren 2024 er han aktuell med Løvinnen, den femte boka med politietterforsker Harinder Singh i hovedrollen. For Skjebnesteinen mottok han Rivertonprisen 2020.

Fra juryuttalelsen til Rivertonprisen: "Med sin andre kriminalroman etter debuten i 2019 skriver Næss seg inn i toppsjiktet av norsk kriminallitteratur."
Les mer

Bli kjent med debutant Anette Hemming

Vi har snakket med en av høstens debutanter, Anette Hemming, som har skrevet boka "Kartografen" som utgis i august.

Harry Hole får egen utstilling på Nasjonalbiblioteket

På sporet av Harry Hole utforsker en av de mest populære krimseriene i nyere kulturhistorie.

Årets påskekrim

Uansett om du liker politikrim, thrillere, psykologisk krim, klassisk krim eller kosekrim så har vi ei bok som passer for deg.