Ingen skal få se at jeg gråter

historien om Cissi Klein og deportasjonen til Auschwitz

Velg format

399 kr
På lager
ISBN
9788203367595
  • Papirbøker sendes innen 2 virkedager
  • Ebøker kan sendes til Kindle
Onsdag 25. november 1942 banker det på døra til klasse 7A ved Kalvskinnet skole i Trondheim. Utenfor står to menn i Statspolitiets grågrønne uniformer. De er kommet for å hente Cissi.
Cissi Klein har mange gode klassevenninner. Hun går på ski i Bymarka, synger i kor og hjelper til i farens butikk Sæbemagasinet. Vi følger Cissis oppvekst og blir med de siste skjebnetunge månedene i livet hennes. Dette er også beretningen om foreldrenes flukt fra pogromene i tsarens Russland, til de endte opp i Trondheim, byen Cissi kalte «den tryggeste plassen på jord».
Sammen med broren, foreldrene og de andre jødene i byen blir Cissi sendt med tog til Oslo. Transporten over fjellet blir forsinket, så de rekker ikke avgangen med skipet «Donau» neste dag. De må tilbringe vinteren innesperret i Bredtvet fengsel, til tyskerne har ordnet ny transport til Auschwitz i februar 1943.

«Sterkt og viktig om Trondheims Anne Frank ... Dette er en sentral bok for alle, men som også burde blitt gitt som klassesett i ungdomsskolen. Å la 12-13 åringer identifisere seg med Cissi, kan være en betydningsfull historieintroduksjon, om hvorfor ei ung jente måtte dø av en ideologi, som faktisk igjen er på fremmarsj.» Stein Roll, Adresseavisen (Terningkast 5)

Geir Svardal har all ære for en lettlest og tilgjengelig tekst der hovedpoengene gjentas. Her bremses ikke handlingen av fortolkende kommentarer til kildene. Svardal har et rikt materiale, men skaper sin egen fortelling ... Ingen skal få se at jeg gråter får frem et avgrunnsdypt svik mellom den jødiske minoritetens tillit til at deres norskhet ville beskytte dem og massemordet på et helt lokalmiljø. Det snakker direkte til følelsene våre.» Astrid Fosvoll, Vårt Land

Vis info om boka Skjul info om boka

Nivå Voksen
Sider 250
Utgitt 2022
ISBN 9788203367595
Format Innbundet
Språk Bokmål
Salgsdato 02.09.2022
Emne Biografier Andre verdenskrig 1918-1939 Jøder Trondheim Holocaust 1939-1945 Faglitteratur Familie
Geir Svardal

Geir Svardal

Geir Svardal (f. 1959) er journalist i Adresseavisens helgemagasin, Ukeadressa. Han har gitt ut tre bøker om Rosenborg, samt biografier om Kåre Ingebrigtsen og Camilla Herrem. Les mer

Artikler

Bruttern. Historien om Kåre Ingebrigtsen

Kåre Ingebrigtsen - Bruttern - er en ekte RBK-er. Les alt om Triumfene, intrigene og kampene i Bruttern!
Les mer