Min ukjente farmors krig 

– Jeg tror ikke det finnes et sted vi ikke har vært, sier Nina F. Grünfeld. I drøyt 15 år har Nina Grünfeld lett etter sin farmors fortelling. Letingen resulterte i boka Frida – min ukjente farmors krig.

Frida ble født i Østerrike-Ungarn i 1908 og levde et omflakkende liv i Sentral-Europa. Hun fødte sønnen Berthold og satte ham bort da han var bare én uke gammel. Han kom senere til Norge som flyktning og ble en av våre mest kjente psykiatere.

Men hva skjedde videre med Frida? I avhør, rettsdokumenter og arkiver finner Nina små spor og opplysninger. Hun har besøkt over 50 arkiver og en rekke andre steder. – Mens letingen gikk mot slutten, gjorde jeg et underlig funn som har overbevist meg om at jeg har Fridas velsignelse når jeg forteller det jeg nå vet.

– Dette er en fortelling om Europa og om vår felles sentraleuropeiske historie. Det er en fortelling om Frida som marginalisert kvinne i dette samfunnet, og det er en personlig beretning der jeg forsøker å finne henne.

Få med deg denne utrolig spennende samtalen! 

Kjøp Frida her 
Nina F. Grünfeld

Nina F. Grünfeld

Nina F. Grünfeld (f. 1966) er filmregissør og førsteamanuensis ved Høgskolen Innlandet. Hun er kjent for de personlige dokumentarfilmene Ukjent opphav, Den døende doktoren og Ninas barn. I 2015 ga hun og Espen Holm ut boken Ninas barn om det jødiske barnehjemmet i Oslo under 2. verdenskrig. Frida: Min ukjente farmors krig er hennes andre bok.
Les mer

Få det gøy på jobben

– Jeg mener det er så viktig å ha det gøy på jobb, sier administrerende direktør i Clas Ohlsson, Stine Trygg-Hauger. Arbeidsglede er lønnsomt og i denne podcasten deler Trygg-Hauger sine beste tips og triks for å få det gøy på jobben.

Knytta til hytta – på sporet av den norske lykken

Om bortlengsel, familiemuseer, byggeskandalesafari og påskesoundtrack.

Kule kids og foreldre som strever med å slippe taket 

– Jeg vil hjelpe foreldre med å senke skuldrene, sier psykologen Line Marie Warholm om boka Kule kids.