Det manglende lyset

Velg format

Tilbudspris 419 kr Før 479 kr
På lager
ISBN
9788203396205
  • Papirbøker sendes innen 2 virkedager
  • Ebøker kan sendes til Kindle
På slutten av 1980-årene møtes fire jenter i en bakgård i Tbilisis gamleby. Her, omgitt av fuktige vegger og tilgrodde trebalkonger begynner et livslangt vennskap, mellom den frihetssøkende Dina, den kloke outsideren Ira, romantikeren Nene, niese av en av byens mektigste kriminelle, og den ettertenksomme Keto, historiens forteller.

Den første, forbudte kjærligheten som bare kan blomstre i det skjulte. Kaoset som oppstår i kjølvannet av Georgias løsrivelse fra Sovjetunionen. Strømbruddene. Heroinen som strømmer inn i landet. Splittelsene som oppstår i et ungt demokrati i borgerkrig. Vennskapet deres trosser alt, helt til et utilgivelig svik og et tragisk dødsfall til slutt driver dem bort fra hverandre.

Først i 2019 møtes tre av dem igjen, til åpningen av en større retrospektiv utstilling med fotografier av deres avdøde venninne. Bildene viser fram historien deres, som også er historien om hjemlandet. Det intime tilbakeblikket tvinger kvinnene til å se tilbake på sin egen fortid - og til å vurdere om tilgivelse er mulig.

«Det er drama på hver eneste side av «Det manglende lyset». (...) den skal være temmelig blasert som ikke enda en gang blir hekta på denne forførende fortellerstemmen.» Inger Bentzrud, Dagbladet (Terningkast 5)

«Det manglende lyset er en av de beste bøkene jeg har lest i år. Du bør sette den på lista over obligatorisk lesning med det samme.» Steinar Brandslet, Stavanger Aftenblad (Terningkast 5)

«Litterært festmåltid. (...) Bestselgerforfatteren Nino Haratischwili skriver så blodet spruter om de kaotiske 90-årene i Georgia. (...) en underholdende, medrivende og dessuten lærerik leseropplevelse. (...) Det manglende lyset er et lettfordøyelig festmåltid som byr på stor handling, penslet med store ord. Romanen er full av eksentriske, sterke kvinneskikkelser og tragiske manneskjebner. Den har drama nok til å fylle et firebindsverk. Boken passer for deg som ønsker å lære mer om Georgia og Sovjetunionens sammenbrudd, men fremfor alt passer den for deg som ønsker å forsvinne inn i en sjenerøs roman og bli der gjennom 700 innholdsmettede sider som ikke krever altfor mye av leseren.» Erika Fatland, Aftenposten

«Det heile er imponerande utført, breitt og episk. Det er gripande å lese korleis valden og dei uhandterbare levekåra et seg inn i sjel og sinn hos Keto og dei andre unge, sluker livsglede og livsmot. (...) At Ute Neumann har gjort ei bragd med omsetjinga av det svære verket, kan det i alle høve ikkje herske nokon tvil om.» Hilde Vesaas, Dag og Tid

Vis info om boka Skjul info om boka

Nivå Voksen
Sider 697
Utgitt 2023
ISBN 9788203396205
Format Innbundet
Språk Bokmål
Oversetter Ute Neumann
Salgsdato 29.06.2023
Orig. tittel Das mangelnde Licht
Emne Tbilisi Oppvekst Borgerkrig 1990-1999 1980-1989 Skjønnlitteratur Romaner Vennskap
Nino Haratischwili

Nino Haratischwili

Nino Haratischwili (f. 1983) er født Tbilisi i Georgia, bor i Tyskland og skriver på både georgisk og tysk. Hun er forfatter, dramatiker og teaterregissør. Gjennombruddsromanen Det åttende livet lå lenge på bestselgerlistene og ble tildelt flere priser da den kom ut i Tyskland i 2014. Romanen ble også langlistet til den internasjonale Booker-prisen. Det manglende lyset er forfatterens andre bok på norsk. Les mer

Artikler

Les et utdrag fra Det åttende livet av Nino Haratischwili

Det åttende livet er en reise gjennom et Europa i endring og et rystende og rørende flettverk av kjærlighet, krig og tragedier.
Les mer