Alt brenner

dikt

Velg format

279 kr
På lager
ISBN
9788203360220
  • Papirbøker sendes innen 2 virkedager
  • Ebøker kan sendes til Kindle
ALT BRENNER er en bok full av takknemlighet, av lys og mørke. Og det er en omfattende og svært ambisiøs diktsamling. Her står det om å leve i et evig paradoks. Her står det om å slenge ut broer for å lage kontakt mellom punkter som har vanskelig for å høre sammen. Her står det om at alt, absolutt alt, brenner. Her står det om ilden som ødelegger og setter alt i gang. Som tennes når vi blir født og brenner hensynsløst i oss hele livet. På alle måter. Og så brenner den ut.

Helge Torvund skriver om skjønnheten i alt som er skapt, og fortrøstningen i det skjønne for den som er oppmerksom og ser. Og magien i at denne gnisten i skapelsen kan overføres via bilde, skrift, lyd til den seende, lyttende, lesende. Og han skriver om liv, død og kjærlighet. "Helge Torvund skriv seg inn i dei folkekjære poetane sine rekker. ... ALT BRENNER er refleksjonar kring elden som vibrerer i alle levande vesen. Og til saman kan desse fire bøkene (les: delene) lesast som ei skissering av eit verdsbilete, der dei fire avgjerande aspektet ved tilværet er kunsten, naturen, den eigne kroppen og dei levande sitt fellesskap i det at dei brenn av den same livselden. ... Dikta er farga av eit vitalistisk syn på tilværet som ein stad der det finst energi ein kan opna seg mot. ... Og ikkje sjeldan dukkar det opp biletsamansetningar som på surrealistisk vis fører heilt uventa element saman. Men uttrykket er så kvardagsleg slentrande, så rotfest i Torvunds liv på Jæren, at formspråket aldri blir framandt. ... Eg trur Torvunds publikum vil ha stor glede av denne boka. Det er så ærleg, så gjennomført følsamt i sitt møte med verda at det er vanskeleg å tenkje seg noko anna."
Hadle Oftedal Andersen, Klassekampen


«Torvunds mest omfangsrike og rike diktsamling så langt. ... eksperimenterande og rik og vidtfemnande ... Det klassiske ordet cornucopia, eit overflodshorn, melder seg raskt. Har du problem med denne boka, så må det truleg vera det ein kallar eit luksusproblem. Torvund har kome til eit punkt der han tek alle sjansar: Han gjev alt, heile seg, i skrift. ... For boka er ikkje berre lang, ho er også brei - i tema og tanke, stil og stemning, kjensle- og uttrykksregister. ... Noko av det beste for meg finn eg i bolken der alle dikta byrjar «Alle ventar på ...», fylgde av eit førenamn. Det er helsingar og hyllingar til medmenneske og medkunstnarar, i fortid og notid. Her er dei brå omskifta og hypnotiske kasta verkeleg eit driv og ei kraft.»
Erik Lodén i Stavanger Aftenblad (6'er)

«Poetisk storverk ... En usedvanlig generøs og åpen samling. Hver lesning gir nye gledeskick.»
Arne Hugo Stølan, VG (6-terning)


«Når Helge Torvund diktar, tek han utgangspunkt i hegren og myrane i heimlandskapet, Jæren. Det gjer han internasjonal. ...
Det som gjer Torvund til ei lyst å lesa, er det faktum at han etablerer ein identitet knytt til eit heimleg landskap: Paletten til Torvund er kjennemerkt ved vidstrekte myrar med majestetiske hegrar, til heimlandet åt forfattaren, Jæren.»
Ronny Spaans, Dag og Tid

"... et vitalt og maksimalistisk poetisk uttrykk, kall det gjerne å male dikt med brede og fargesprakende penselstrøk. ...Helge Torvund overbeviser med en kvalitetssterk og omfangsrik avslutning på sin poetiske trilogi. ... ALT BRENNER er en oppløftende og omfangsrik diktsamling. ...Poesiåret 2016 åpner med en overbevisende bok fra en veteran i den norske bokheimen, ....", Endre Ruset, Dagbladet (5'er)

Vis info om boka Skjul info om boka

Nivå Voksen
Sider 237
Utgitt 2016
ISBN 9788203360220
Format Pocket
Språk Nynorsk
Salgsdato 04.01.2016
Emne Lyrikk Skjønnlitteratur
Helge Torvund

Helge Torvund

Helge Torvund (f. 1951) er frå Jæren og er utdanna psykolog. Han debuterte i 1977 med diktsamlinga "Hendene i byen" og har sidan gitt ut over tjue diktsamlingar. I tillegg har han skrive barnebøker og essay.

Hans fyrste bok på Aschehoug var "Alabama?" i 2011 (dikt). I 2016 kom samlinga "Alt brenner". Samlinga fekk uvanleg stor merksemd, godt sal og strålande meldingar. I 2018 kom "Tidslys" og i 2020 kom "Liljevilje".

Helge Torvund har mellom anna motteke Hartvig Kirans minnepris (1982), Nynorsk litteraturpris (1990), Samlagsprisen (1996) og Rogaland Mållags pris.
Han er kjend som Twitter-poeten fordi han dagleg legg ut dikt på sosiale medier.
Torvund er også diktlærar i Diktkammeret. Les mer