Dråpen som gjør livstreet grønt

samtale med ukrainske tekster

Velg format

179 kr
På lager
ISBN
9788203395246
  • Papirbøker sendes innen 2 virkedager
  • Ebøker kan sendes til Kindle
De siste fem årene har Erling Kittelsen hatt fire opphold i Ukraina. I samtaler med professor Yurii Mosenkis og forskeren Nazarlii Nazarov har han fått innblikk i den eldste poesien i Ukraina. Siden har han i samarbeid med Nazarov gjendiktet denne poesien, som går i dialog med våre eldste nordiske kilder. Bokens dikt, ballader og gamle tekster har alle det til felles at de inneholder et genuint mytisk stoff. Til hvert dikt følger en kommentar som forklarer mytebilder, historikk, sagnfigurer og aktuelle paralleller dikt for dikt. «Få har som Erling Kittelsen ... skapt et internasjonalt poetisk forfatterskap. Nå er det dypdykk i ukrainsk mytologi han serverer. 52 år etter debuten i 1970, og nesten like mange utgivelser siden, er Erling Kittelsen ute med ei bok jeg fristes til å kalle klassisk Kittelsen ... Resultatet er ei bok på 80 sider. De ukrainske diktene er av ulike typer, her er en rituell sang for vintersolverv, gamle ballader, besvergelser, julesanger, gåter, en bryllupssang og ei vuggevise. Opp mot disse skriver Kittelsen så sine betraktninger og kommentarer ut fra vår tid og vår verdenssituasjon, mot en bakgrunn av hans egen gjennom mange år ervervede kunnskap og innsikt i nettopp gamle myter, religiøse forestillinger og poesiens kraft til å skape innsikt. Her veves ukrainske myter sammen med bibel og kristentro, jødiske forestillinger og norrøn mytologi.»Emil Otto Syvertsen, Fædrelandsvennen

Vis info om boka Skjul info om boka

Nivå Voksen
Utgitt 2022
ISBN 9788203395246
Format Ebok
Språk Bokmål
Salgsdato 29.08.2022
Emne Skjønnlitteratur Antologier Lyrikk Mytologi Epos Ukraina
Erling Kittelsen

Erling Kittelsen

Erling Kittelsen debuterte med diktsamlingen Ville fugler i 1970 og har utgitt dikt, fabler, romaner, gjendiktninger, en selvbiografisk roman (Stående hukommelse, 2007) og dramatikk. Han har fått mange litterære priser og utmerkelser.

Kittelsens seneste utgivelser er diktsyklusen Diktet løper som en by (2010), romanen Jeg, Jako (2013), skuespillet Soveren (2014), Fredsslutning - Samtale med Edda (2016) og Den gamle (2018). Dikt i samling ble utgitt i 2021.

Kittelsen er kalt motstandsdikter, at han kommer med nødvendig motkraft til vår økonomiserte kultur. Samtidig finner han innganger til mytologi og urgammel erfaring som bærer og viderefører vår menneskelighet.

Det mørkeste sted er der det skjer, midt i verden, sier han. Han peker på det som kan bli framtidas kollektive bilder, det som binder folkeslagene sammen.

Kittelsens anerkjennelse som lyriker strekker seg langt utover Norges grenser, og han får stadig invitasjoner til å presentere sine verk rundt om i verden. Kittelsen reiser mye med sin litteratur. Han har vært en pionér når det gjelder samarbeid med eksilpoeter og har gjendiktet deres lyrikk til norsk. I tillegg har han gjendiktet - sammen med språkeksperter - latvisk folkediktning og klassiske tekster fra persisk, sumerisk og koreansk. Sentralt i forfatterskapet står hans litterære dialoger med egne gjendiktninger av norrøn poesi.

«Erling Kittelsen er en særpreget stemme i samtidslitteraturen. Hans krasse skråblikk på det norske samfunnet er til tider uhyggelig og fascinerende lesning. (...) Kittelsen er en forfatter som skriver utenfor trender. Han henter inspirasjon fra mange ulike sjangere - sagn, fabler, eventyr og muntlig poesi fra ulike kulturområder. Han er først og fremst poet, det merkes i språket, i vakre, fremmede bilder, originale tanker. Gjennom et langt forfatterskap har Kittelsen vist en imponerende vilje til å jobbe med sitt eget uttrykk, uten å la det infiseres av mainstream.»
Liv Mossige, i anmeldelsen av Jeg, Jako, Dagsavisen, 2013. Les mer

Nazarii Nazar