Sommernatt ved fjorden

kjærlighetsdikt gjennom 50 år

Velg format

179 kr
På lager
ISBN
9788203392320
  • Papirbøker sendes innen 2 virkedager
  • Ebøker kan sendes til Kindle
Ketil Bjørnstad har skrevet dikt siden han var ti år, og kopierte diktene til egne samlinger på kopimaskinen på farens kontor. Da han ble 18, skjønte han imidlertid at poesiens rom hadde større dybder enn hans barnlige ordlek. Han befant seg i en personlig krise, og var kommet inn i et musikermiljø, han spilte piano og begynte å skrive dikt igjen, men nå skrev han på en annen måte, og mye av det han skrev ble musikk.

Hva kom først: Ordet eller musikken? Bibelen har sitt klare svar: I begynnelsen var ordet. Ketil Bjørnstad sier med Ole Paus: Fra først av var en tone der, og den vevet seg inn overalt. Gjennom sitt lange virke som musiker og komponist, har Bjørnstad alltid skrevet tekstene først. Rytmen lå i ordene, ikke i musikken. Harmoniene og melodiene kom senere, la seg rundt ordene og forsterket meningen. Sommernatt ved fjorden år er en samling som både inneholder dikt som aldri fant frem til musikken, og dikt som Bjørnstad senere har tonesatt. De kan nå leses på ordenes premisser.

«Bjørnstad viser nok en gang med denne samlinga at han har en unik evne til å observere og formidle tanker og følelser som er personlige, men som veldig raskt blir allmenngyldige. Noen av diktene og tekstene er umiddelbare og snakker til oss med en gang. Andre må og bør leses både to og gjerne ti ganger før dørene åpnes.» Tor Hammerø, Nettavisen (Terningkast 5)

Vis info om boka Skjul info om boka

Nivå Voksen
Utgitt 2022
ISBN 9788203392320
Format Ebok
Språk Bokmål
Salgsdato 28.04.2022
Emne Skjønnlitteratur Kjærlighet Lyrikk
Ketil Bjørnstad

Ketil Bjørnstad

Ketil Bjørnstad, født 1952 i Oslo, er pianist, komponist og forfatter innen mange sjangre.

Sin litterære debut fikk han i 1972 med diktsamlingen Alene ut, og siden har han skrevet romaner, skuespill og debattbøker samt dokumentarromaner om Oda Krohg, Edvard Grieg, Edvard Munch, Ole Bull, Hans Jæger og Bendik Riis.
Til Bjørnstads romaner hører trilogien Drift, Drømmen om havet og Veien til Dhaka samt den tematiske trilogien Fall, Ludvig Hassels tusenårsskifte og Tesman. Til musikken (2004) fikk sin frittstående oppfølger i Elven (2007) og Damen i dalen (2009).

I 2008 fikk Ketil Bjørnstad den ærerike franske «Prix des Lecteurs» for romanen Til musikken (2004), og han ble to år senere nominert til «The Independent Foreign Fiction Prize». Hele trilogien er utgitt i en rekke land til storslagen mottagelse. Bjørnstad har også skrevet de kritikerroste romanene De udødelige (2011) og Verdens ende (2012).

Verden som var min. Sekstitallet (2015) var første roman flerbindserien om tiårene der Bjørnstad skriver sitt liv opp mot egen samtid. Den ble en stor kritikersuksess, solgte over 10 000 i bokhandelen og ble nominert til bokhandelprisen. Deretter fulgte Bjørnstad opp med årlige tiårsutgivelser: Syttitallet (2016), Åttitallet (2017), Nittitallet (2018), Tyvetallet (2019), før han avsluttet med Siste tiåret høsten 2020 - også den til formidabel mottakelse. Til sammen har serien solgt i over 200.000 eksemplarer.

Høsten 2021 kom Bjørnstad med to bøker: Diktsamlingen Båt på fjorden og sakprosautgivelsen Downhill - En besettelse, om skisportens Formel 1 og forfatterens møte med skistjernen Kajsa Vickhoff Lie. Våren 2022 utkom Sommernatt ved fjorden, en samling kjærlighetsdikt fra Bjørnstads lyriske produksjon
gjennom de siste 50 årene. Høsten 2023 er Bjørnstad aktuell med diktsamlingen Beundringen. Les mer

Gro Mukta Holter

Artikler

Det beste med høsten? En skikkelig god krim! 

Jeg tror høsten er til for at vi skal sette oss ned i en lun stol, med et hjemmestrikka ullpledd, fyr på peisen og en bunke med nokså skumle bøker ved siden av oss. Du trenger ikke reise bort. Bare bli sittende. Bli kjent med nye helter. Og skurker.
Les mer

Verden som var min

Ketil Bjørnstad avslutter seksbindsverket Verden som var min med Siste tiåret. En litterær bragd og et storverk sier kritikerne.
Les mer