Sekserbøkene

Hva er det som gjør at vi velger de bøkene vi velger i bokhandelen? Det er mange måter å bli fristet av en bok. Enten det er fortellingen i seg selv, en baksidetekst som bare trekker deg inn, eller om omslaget er pyntet med høye terningkast. Det er sånt som gjør oss nysgjerrig, og denne høsten er vi skikkelig stolte av å kunne krydre en rekke bøker med nydelige seksere.

Havets kirkegård

Høsten 1940 går hurtigruteskipet D/S «Prinsesse Ragnhild» ned utenfor Bodø. Vera Lind og hennes nyfødte sønn Olav overlever, men ektemannen og hundrevis av andre omkommer.

Åtti år senere tar forfatteren Vera livet sitt. Sporene peker tilbake til forliset. Forfatterskapet fikk en brå slutt da hun forsøkte å fortelle sannheten om hva som egentlig skjedde den skjebnesvangre dagen under krigen. Hun ble tvunget til taushet. Olavs datter Sasha begynner å lete i farmorens historie. Hva skjedde egentlig på den fatale hurtigruteseilasen?

Havets kirkegård er en storslått roman om et norsk familiedynasti og maktkampen som oppstår i dødens kjølvann. Det er en romantisk og tragisk reise langs norskekysten i både fortid og nåtid, og en fortelling der sannhet står mot familielojalitet, med konsekvenser så store at de kan føre til familiens undergang.

«Aslak Nore (43) har skrevet en heidundrende krimroman. Proppet med herlige karakterer og med en handling som drar deg med fra første til siste side. Ta en enorm formue, en rystende familiehemmelighet, politisk renkespill og sterke viljer i klinsj. Legg til uskikkede arvinger, norske spesialsoldater og en dæsj løkkeskriftroman. Resultatet: Et overflødighetshorn av en krimbok, som selv ikke den mest kritiske leser kan unngå å la seg underholde av.»

– Sindre Hovdenakk, VG

304 Dager

I mars 2015 står Afghanistanveteranen Nicholas alene i skogen bak huset, klar til å ta sitt eget liv, da han innser at han er nødt til å varsle sine nærmeste. Han lover moren sin å holde seg i live til jul, som er 304 dager unna.

Gjennom 304 fragmenter fortelles to fortellinger: Nicholas går til krig fordi han vil være med på å gjøre verden til et bedre sted, men ender med å få livet sitt revet i småbiter. Arman er tre år gammel da Sovjet invaderer Afghanistan. Som voksen skal han slutte seg til Taliban for å beskytte landet sitt - blant annet mot norske soldater.

304 dager er en roman om krig og vennskap, kjærlighet og familie. Den handler om måten livene våre er vevet sammen på, til en fortelling som strekker seg tusenvis av år bakover i tid. Mest av alt handler den om kampen for å komme seg gjennom et krigstraume, og forsøke å overleve freden.

«For en enorm innsikt forfatteren har! Simon Stranger har skrevet en imponerende sterk roman om krigen i Afghanistan og en krigsveterans posttraumatiske opplevelser. Måten det fremstilles på gjør inntrykk og skaper innsikt.»

– Vigdis Moe Skarstein, Adresseavisen

En tid for å leve

Tolv mennesker er på vei mot Nationaltheatret fra hver sin kant av byen. Alle har billett til premieren på Hedda Gabler.

En tid for å leve er en roman om den umistelige verdien av å møtes, sitte tett sammen i en sal; om hvordan mennesker påvirker hverandres liv uten at de er klar over det.
En lærer har gått for nær en elev og frykter at han vil bli viklet inn i en metoo-skandale.
En far som har mistet datteren i selvmord, vet ikke om han orker å se et teaterstykke hvor en person skyter seg selv i siste akt.
En samfunnsengasjert jente har planlagt å reise seg midt under forestillingen og rope ut en protest.

En tid for å leve, lagt til mars 2019, handler om alt vi ikke vet om hva som vil skje til neste år.
Og om vår tids jag etter oppmerksomhet.

Hedda Christine Foss spiller hovedrollen i Ibsens stykke, og nå står hun på scenen med en pistol - ladd med skarpe skudd.

På tredje rad sitter en forhenværende kjæreste. På fjerde rad sitter en forhatt kritiker. På første rad sitter landets statsminister.

«Det som skjer i og med 'En tid for å leve' er intet mindre enn stor romankunst. Jan Kjærstad trenger ikke å bekrefte noe som helst lenger, men du verden som han gjør det likevel.»

– Tor Hammerø, Nettavisen

Gutteboka

Nå er det guttas tur!

Overgangen fra barn til ungdom er ikke enkel. Kroppen forandrer seg, hormonene tar kontrollen og i hjernen skjer det en slags ommøblering. Dette vet voksne, men for den som står midt i det, er det ikke like greit å skjønne opp ned på tilværelsen.

I Gutteboka tar legene Nina Brochmann og Ellen Støkken Dahl deg gjennom alt du trenger å vite om puberteten. For unge gutter skal ikke google seg fram til svar på de aller viktigste spørsmålene. Gutteboka er en kvalitetsguide fra to av landets mest populære leger, som kjenner kroppen ut og inn. De kommer med tips, triks og gode råd til den som snart skal inn i puberteten. Og fordi noen kommer i puberteten tidlig og andre sent, er denne boka skrevet med tanke på begge tilfeller, og passer for gutter fra 9 til 16 år.

Nina Brochmann og Ellen Støkken Dahl er leger og forfatterne bak suksessene Gleden med skjeden (2017) og Jenteboka (2019).

«Perfekt om penis, pung og psyken. Smart, kul og med faglig tyngde. Nok en fullkommen bok fra duoen bak et par av de største boksuksessene de siste årene. (...) For hvis de unge guttene våre leser denne boka, er jeg sikker på at livet blir lettere å leve og verden et morsommere sted.»

– Trine Saugestad Hatlen 

Alma Freng og en flyvende fars hemmelighet

I den andre boka om Alma Freng tar Alma opp jakten etter moren sin. Faren Simon er merkelig ordknapp om kvinnen som forsvant fra livene deres da hun var 5 år. Alma og vennen hennes Pilla begir seg ut på en farefull jakt som får Alma til å ta sjanser hun ikke burde, og i skyggene truer den mektige Storministeren Gabriella Grubel. Hun er ute etter hevn.

«Alma Freng og en flyvende fars hemmelighet» er fortsettelsen på et magisk eventyr om heltemot, hevn, hemmeligheter og utrolige krefter. Perfekt for alle som elsker Harry Potter og Ingenlund.

«Vi har fått en ny fantasy-serie å lengte etter! La oss håpe det er snakk om en lang serie, for dette er en fantasy-verden og et persongalleri som gir blod på tann. ... får leseren til å ønske seg mer, mer, mer.»

– Kristine Isaksen, VG

Ubesvart anrop

Oslo, sensommeren 2011

En knapp måned etter terrorangrepene 22. juli skal Rebekka og Fariba begynne på videregående. Rebekka kjenner ingen av dem som døde, og tenker at hun burde være en av dem som klare å ta hverdagen tilbake. Så når Fariba melder seg inn i AUF, forsøker Rebekka å engasjere seg i revyen, i Daniel med det krøllete håret, i fester og skole og venner.

Problemet er bare at Rebekka tenker på det hele tiden.

Ubesvart anrop er en grafisk roman om å være ungdom i tiden etter 22. juli. Det er en fortelling om å lete etter mening i møte med det meningsløse, om utenforskap, sorg og angst. Om hvor vanskelig det kan være å nå ut til hverandre, og hvor viktig det er når vi får det til.

 

«Ubesvart anrop er full av håp, og en perfekt 22. juli-bok å gi unge ti år etter. (...) få, eller ingen, tar den nasjonale depresjonen og stemningen høsten 2011 på kornet slik som Nora Dåsnes gjør. (...) Boken er en bragd fordi den setter enkle ord på en vanskelig kollektiv sorg og viser flere veier ut av den. (...) Nora Dåsnes tegner Oslo slik Edvard Munch ville gjort det i dag.»

– Kristine Isaksen, VG