Ordknappen 2022

Ordknappen er en pris som Leser søker bok deler ut hvert år til forfattere, illustratører, oversettere og tegneserieskapere.

Mottakerne av prisen har vist et lysende eksempel på hvordan bøker kan utvikles til i større grad å nå alle, også de som leser i motvind. Ordknappen er et ferdighetsmerke og et bevis på at mottakeren med rette kan kalle seg «autorisert forfatter for alle».

I år har vi hele tre vinnere av Ordknappen: Selma M. Yonus for diktsamlingen "Vuggesang for liten kriger", Ali Hayder for diktsamlingen "Lukta av svart" og Johanne Fronth-Nygren som mottar bransjeprisen for sitt arbeid med bokserien "Parallell".

Jurybegrunnelser

Selma M. Yonus

For diktsamlingen "Vuggesang for liten kriger".

Yonus makter å skrive om noen av de vanskeligste erfaringene vi kan ha som mennesker, uten å bruke mange eller utmalende ord. Formen er knapp, hver setning er finslipt. Hun skriver om dødslengsel og dødsfrykt med en snert av svart humor.

Ali Hayder

For diktsamlingen "Lukta av svart".

Ali Hayder har ikke bare skapt en viktig bok, han har også bidratt til å utvikle en metode for arbeidet med parallellspråklig poesi der dialog er kjernen.

Johanne Fronth-Nygren

Tildeles bransjeprisen for arbeidet med bokserien "Parallell".

I spennet mellom ansatte på Aschehoug, rådgivere hos Leser søker bok, ulike lesere, forfattere, korrekturlesere, designer og en hel bråte med tolker og oversettere, finner vi Johanne Fronth-Nygren. I rollen som redaktør for "Parallell" turnerer hun ulike behov, utfordringer og forventninger med myndig ryddighet og menneskelig varme.

Selma M. Yonus

Les mer
Ali Hayder

Ali Hayder

Ali Hayder (f. 1967) er poet, forfatter og journalist fra Mosul i Irak. Fra 2017 til 2019 var han fribyforfatter i en norsk by. Hayder har utgitt en novellesamling og to diktsamlinger på arabisk. Et utvalg av diktene hans ble presentert i norsk oversettelse i Å kysse en ørken, å kysse en myr. (2019). Lukta av svart er Hayders første diktsamling på norsk og arabisk.

Les mer