Norges mørke kolonihistorie
Fra jeg første gang gikk i land i havnen i Charlotte Amalie på den vestindiske øya St. Thomas og spaserte gjennom gater med norske gatenavn, har jeg ønsket å sette fokus på Norges delaktighet i slavehandelen.
Tekst: Forfatter Fartein Horgar
Da startet et 12 års researcharbeid til det som skulle bli romanene i Vestindiakvintetten. Paradisets elendige (2016), med handling fra St. Thomas, I slaktemåneden (2017) fra St. Jan, Frihetens kjøtere (2018) fra St. Croix, Benjamins reise (2019) fra trekantruten, og Svart Babel som utkommer i 2021 og som skildrer nedgangstidene i det samlede Dansk Vestindia.
Norges mest berømte slaveskip
Disse fem bøkene i Vestindiakvintetten dekker vår kolonihistorie fra vi først ankom St. Thomas i Karibia i 1672 til Danmark solgte øyene til USA i 1917.
På bakgrunn av dette reseracharbeidet og de fem bøkene, er jeg delaktig i en dokumentarfilm som skal gå på NRK1 i høst. Det er Ole Tellefsen som er manusforfatter og regissør, og han har laget en forrykende drama-dokumentar, Slaveskipet - Norges mørke kolonihistorie. Denne filmen omhandler Norges mest berømte slaveskip, Fredensborg. Dette skipet gikk ned i storm utenfor Arendal i 1768 etter en runde i trekantruten mellom Europa, Afrika og Karibia. Skipet fraktet handelsvarer fra Europa til afrikanske besittelser, slaver fra Afrika til koloniene, og kolonivarer som sukker, bomull, tobakk tilbake til Europa. Etter mange år på havets bunn ble skipet oppdaget av amatørdykkere i 1974, og funnene som omfatter elfenben, kanoner, sko, tallerkener, er blant verdens best bevarte.
KUBEN Museum i Arendal har laget en omfattende utstilling over forliset, med et særlig fokus på slavehandelen som forbrytelse mot menneskeheten.
Slaveskipet - Norges mørke kolonihistorie, løfter frem Norges delaktighet i en mørk og underkommunisert historie, og viser at historien har direkte forbindelse til dagens situasjon med Black Lives Matter, og en flyktningkrise ute av kontroll.
Dokumentarfilmen kan du se på NRK1, mandag 26.oktober kl. 21.35