Foto: Tine Poppe
Liv Køltzow 80 år
Liv Køltzows forfatterskap står i norsk litteraturhistorie som et av etterkrigstidens sentrale verk. 14. januar fyller forfatteren, som har gitt oss en rekke uforglemmelige leseropplevelser, 80 år.
Forfatterskapet strekker seg over nær fem tiår, fra den gnistrende novellesamlingen Øyet i treet i 1970 til romanen Melding til alle reisende 2015.To ganger er hun blitt nominert til Nordisk råds litteraturpris, for Hvem har ditt ansikt? i 1987 og Det avbrutte bildet i 2002. Hun mottok Amalie Skram-prisen for sin Amalie Skram-biografi i 1994, og i 1997 fikk hun Brageprisen for Verden forsvinner. Dagbøker i utvalg (1964-2008), ble utgitt i 2021 og tildelt Kritikerprisen. Som litteraturkritiker Bernhard Ellefsen erklærte: «et formidabelt verk i et umistelig forfatterskap».
Dagbøkene gir en rik skildring av forfatterens liv, og et unikt innblikk i den historiske perioden hennes forfatterskap blir til i. Nedtegnelsene beskriver alt fra familieliv og eksistensielle kvaler, til husarbeid – og en innbitt kamp for å ta førerkortet. Men særlig interessant er nedtegnelsene som et slags bonusspor til det pågående arbeidet med bokutgivelsene.
Felles for alle Køltzows bøker er at de er skrevet med enorm språklig presisjon. Enten det er de eksistensielt orienterte romanene, bøkene som knytter an til syttitallets kvinnekamp, dagboksnotatene eller den originale Skram-biografien. Et sted i dagbøkene står det: «Detaljene kan aldri bli skarpe nok». Køltzows skrift er inspirert av billedkunsten: med et sprelsk og oppfinnsomt språk, avtegnes detaljene – de riktige detaljene – og livet springer fra boksidene. Hennes litterære arbeid er et som streber etter å utvide vår bevissthet om oss selv. Vi tør mene hun har lykkes.
Det er en stor glede at Liv Køltzows bøker treffer stadig nye lesere. Vi ønsker henne alt det beste for den store dagen!