Foto: Tine Poppe

Bli kjent med debutant Marianne Marthinsen

Å debutere som forfatter er nervepirrende, fylt med glede og bekymring. Men uansett følelse som sitter i kroppen er det en stor dag å holde sin egen bok i hendene for første gang.

Vi har snakket med en av høstens debutanter, Marianne Marthinsen, som har skrevet boka "Selveiersanger" som utgis i september.

Hvilke forventninger har du til å utgi bok?

Det har vært mange anfall av anger gjennom skriveprosessen - hvorfor skal jeg utsette meg for dette? Men mot slutten kom jeg til et punkt hvor jeg følte at jeg kan stå for teksten uansett hvordan den blir mottatt, så nå gleder jeg meg bare veldig.  

Hvorfor ble det akkurat denne boka, tror du?

Nesten umulig å svare på! Dette er et skriveprosjekt som har endret seg mye underveis og endt opp et helt annet sted enn jeg så for meg. Men tematikken – det å komme til et punkt hvor man må ta eierskap til sitt eget liv – resonnerer godt med hvor jeg befinner meg selv akkurat nå, så det er sikkert ikke tilfeldig. 

Hva inspirerer deg?

Søvn. Hvis jeg har sovet nok, kan nesten alt som kommer min vei bli opphavet til en dialog eller løse opp i et parti jeg strever med. Er jeg trøtt, kan en glitrende scene utspille seg rett foran nesa mi uten at jeg får det med meg. Et utrolig lite bohemsk svar, men det er den kjedelige sannheten.  

Hvis boka skulle hatt et soundtrack – hvilken låt eller musikkstykke skulle det være?

Soundtracket finnes. Flere låter spiller en viktig rolle. Hele boka ebber ut til tonene av Ketil Stokkans Brandenburger Tor etter å ha vært innom blant annet Kim Larsen, Radiohead og Ani DiFranco på veien. 

Hva leser du nå?

Ali Smiths Høst. Jeg begynte på den for et par dager siden. Hele kvartetten er lastet inn på Kindlen min i håp om en del rolige stunder på ferie. 

Marianne Marthinsen

Marianne Marthinsen

Marianne Marthinsen (f. 1980) er samfunnsøkonom, og har sittet på Stortinget for Arbeiderpartiet siden 2005, men tar ikke gjenvalg i 2021. Hun er medlem av utenriks- og forsvarskomiteen.
Sammen med Maria Walberg skrev Marthinsen boken Rødt lys - det store skatteranet og hvordan vi kan stoppe det (Cappelen Damm 2019).
Les mer

Bli kjent med debutant Khaleel Etwebi

Khaleel Etwebi debuterer denne høsten med "Nu klinger igjennom bartebyen".

Bli kjent med debutant Helle Haugsgjerd

Helle Haugsgjerd debuterer denne høsten med "Hver natt dør jeg"

Bli kjent med debutant Øyvind Rangøy

Øyvind Rangøy debuterer denne høsten med "Dødsbu"