Foto: Espen Bye

Bli kjent med debutant Khaleel Etwebi

Å debutere som forfatter er nervepirrende, fylt med glede og bekymring. Men uansett følelse som sitter i kroppen er det en stor dag å holde sin egen bok i hendene for første gang.

Vi har snakket med en av høstens debutanter, Khaleel Etwebi, som har tegnet og skrevet boka "Nu klinger igjennom bartebyen" som utgis i september.

Hvilke forventninger har du til å utgi bok?

Jeg har egentlig ikke så mange forventninger, bortsett for at jeg håper at så mange som mulig leser den. Kanskje fordi denne boka er min første, så har jeg ikke tatt det helt inn at jeg virkelig skal utgi en bok enda. 

Hvorfor ble det akkurat denne boka, tror du?

De siste årene har jeg begynt å lese stadig mer tegneserier. Både biografisk og fiksjon. Jeg følte at tegneserie som medium kan gi meg mulighet til å formidle følelser direkte fra meg til leseren. Så bestemte jeg meg for å skrive min egen tegneserie.

Jeg følte at det beste jeg kunne gjøre var å følge den abstrakte ideen jeg hadde om en historie om to venner med forskjellig bakgrunn, og se hvilken retning den tok. Historien vokste frem i prosessen, og boken ble en blanding av biografiske og fiktive elementer. Så på en måte vet jeg ikke helt hvorfor det ble akkurat denne boka. Den ønsket bare å bli og jeg kunne ikke nekte å skrive den.

Hva inspirerer deg?

Livet er det som inspirerer meg mest. De små øyeblikkene når jeg er alene. Når folk viser sårbarhet og ikke trykker ned følelsene sine. Byen jeg lever i, og ikke minst et tilfeldig møte med en katt.  Alt det her inspirerer meg til å bli et bedre menneske, sende en tekstmelding til en venn eller skrive en bok.

Hvis boka skulle hatt et soundtrack – hvilken låt eller musikkstykke skulle det være?

«One Fine Morning» av Bill Callahan. Jeg har hørt på den sangen hver dag mens jeg jobbet med boken. For meg representerer denne sangen hva jeg ønsket å formidle i boken, og den sier noe om hvordan det føles å leve i nuet og å være til stede og ta imot alle de forskjellige følelsene livet kaster på oss.

Den reresenterer også et ønske om frihet og håp om en bedre fremtid hvor jeg kan bli glad i hvem jeg er og det stedet jeg er i livet. 

Hva leser du nå?

Akkurat nå leser jeg flere bøker samtidig. Torborg Nedreaas «Av Måneskinn Gror Det Ingenting», Chris Ware's «Monograph», og Nora Dåsnes' sin nyeste grafiske roman «Ubesvart Anrop». 

Khaleel Etwebi

Khaleel Etwebi

Khaleel Etwebi (f. 1991) er fra Sabratha i Libya og flyktet til Norge i 2014. Han har bachelor i film-og-videoproduksjon fra NTNU. I 2019 ble kortfilmen hans "I Trondheim Bodde" vist i hovedkonkurransen i den norske kortfilmfestivalen i Grimstad. Nu klinger igjennom Bartebyen er hans debut som tegneserieskaper.
Les mer

Bli kjent med debutant Helle Haugsgjerd

Helle Haugsgjerd debuterer denne høsten med "Hver natt dør jeg"

Bli kjent med debutant Marianne Marthinsen

Marianne Marthinsen debuterer denne høsten med "Selveiersanger"

Bli kjent med debutant Øyvind Rangøy

Øyvind Rangøy debuterer denne høsten med "Dødsbu"