Foto: Kari Marte Frøyset

Da Norge tok verden med storm

Som liten fikk jeg vite at en av verdens mest populære forfattere bodde i hjembygda. Men det var som ingen lenger riktig visste hvem han var. Dette ble starten på en eventyrlig oppdagelsesferd. 

Skrevet av: Hans Rasmus Glomsrud

Navnet på forfatteren var Trygve Gulbranssen. Vi pleide alltid å kjøre forbi gården hans, som ligger øverst på en bakketopp med utsikt langt utover skogs- og jordbrukslandskapet. Jeg var en nysgjerrig liten gutt. Fra ganske tidlig av skjønte jeg at her hadde det bodd en helt spesiell mann og at han hadde vært forfatter. En som hadde som yrke å skrive bøker. Slike hadde vi ikke mange av i bygda, og det lå noe litt gåtefullt over den vakre hvite hovedbygningen som vi skimtet fra veien.  

Det skulle vise seg at trilogien han hadde gitt ut, der Og bakom synger skogene utgjorde første bind, hadde gått som en farsott. 12 millioner solgte eksemplarer. Over hele verden. Det var ikke til å fatte. Hva er det som gjør at et bokverk selger ut bokhandler over hele verden? Og fortsetter å bli gitt ut snart 100 år etter de ble skrevet?

Gulbranssens bøker har gitt virkelighetsflukt i generasjon etter generasjon. Den er satt til vår nære fortid og fortellingen finner sted på den norske landsbygda. Her er det tydelig hva som står på spill for folka vi får følge gjennom livet. Kamp for å overleve uår og dårlige tider preger både rik og fattig. Er det mulig å likevel skape et samfunn hvor vi ikke trykker andre ned for å holde oss selv oppe?

De store tidløse spørsmål

Min generasjon – unge mennesker i 20-åra – strever med å skulle prestere godt på alle områder. I Gulbranssens univers er det klarere hva som står på spill. Det handler om de store, tidløse spørsmålene. Hva gjør du når livet ikke blir slik du forestilte deg? Hvem skal du være? Hva er verdt å kjempe for, og hva er det vesentlige i livet? Kan vi egentlige forandre oss? 

I starten av trilogien møter vi Dag – yngste bror på en stor gård. Hans lodd i livet er å være til støtte for broren – han som skal gifte seg og ta over. Så dør broren. Hva skal han nå gjøre? Dags kamp for å bygge seg et nytt liv er grunntemaet vi følger. Og inn i alt dette vever Gulbranssen naturen, med nære skildringer av skog og fjell, som setter rammen for skikkelsene vi lærer å kjenne. 
Det er fascinerende å vite at dette har millioner andre tenkt over i generasjon etter generasjon.

Bøkene ble gitt i gave fra amerikanske bokhandlere til Det hvite hus, som eksempel på det ypperste innen moderne litteratur. De var blant bøkene Anne Frank leste mens hun lå i skjul under krigen. Utgitt i mer enn 30 språk. Lest i alle samfunnslag. Et av de absolutt største norske bokfenomen, og en tidløs klassiker i land etter land. Det er vel verdt å sluke disse bøkene i ferien!