Et menneske skal dø. Hvem?

En tidlig sommerkveld legger en gummibåt ut fra brygga i Råå havn. Ombord sitter en mann med et sverd fastspent på ryggen. Hans oppdrag har terningen diktert: Et menneske skal dø. Hvem vet ikke engang mannen selv. 

Helsingborgpolitiet har de siste ukene vært opptatt med flere kompliserte, parallelle etterforskninger, som de anser som løst. Men når et nytt drapsoffer blir funnet, innser de at alt de trodde de visste er feil. I X måter å dø på blir vi med på den endelige jakten på terningmannen. 

Den femte boken i suksesserien om Fabian Risk starter sekunder etter slutten på Motiv X. Stefan Ahnhem bygger videre på sitt mektige kriminalepos og den stadig voksende verden han har skapt rundt Risk og hans kolleger.

24. - 27. juni 2012

Det sies at det ligger et motiv bak ethvert drap. Hevn for en gammel forurettelse, en marerittaktig oppvekst som har formet oss til å gjenta det vi har vært utsatt for, hva som helst som kan forklare det forferdelige og meningsløse. Årsak og virkning som i symbiose gjør verden lettere å forstå og får oss til å føle oss en tanke tryggere. 

I visse tilfeller der det dessverre bare en illusjon. Ren ondskap har aldri trengt og kommer aldri til å trenge noe motiv.

Bok 4: Motiv X

Fabian Risk våker over datteren Matilda som ligger i koma på sykehuset i Helsingborg, mens et brutalt drap på en ung syrisk flyktning kaster byens kriminalpoliti ut i en komplisert sak med rasistiske fortegn.

Men ingenting er fullt så enkelt som det virker i første omgang, og når flere nye drap skjer, havner etterforskergruppen i en stadig mer hektisk jakt på flere gjerningsmenn. Til slutt må Fabian gå i tjeneste igjen, selv om han helst ville viet seg til familien.

Bok 3: Atten grader minus

Fabian Risk og teamet hans kjemper mot klokken i en etterforskning der ingenting viser seg å være slik det skal. Han begynner å tvile på sine egne vurderinger, og finner de ikke løsningen kommer snart neste offer til å havne i fryseren.

En bil kjører over kaikanten i Helsingborgs havn etter en voldsom biljakt. Alt tyder på at det var en ulykke, men når føreren, en it-entreprenør som har blitt steinrik på mobilspill, obduseres, viser det seg at han alt har vært død i to måneder, i nedfryst tilstand.

Det er vår og nesten to år har gått siden hendelsene i Offer uten ansikt. I Helsingborgs kriminalavdeling har det vært uvanlig stille. Fabian Risk har kunnet bruke det meste av tiden sin på å lappe sammen familien. Selv om verken han eller kollegene neppe ville sagt det høyt så begynner de å kjede seg. Når den merkelige saken med den nedfryste millionæren havner på bordet deres kjenner alle det samme: Endelig skjer det noe.

Like over sundet har Dunja Hougaard blitt nødt til å ta på seg uniformen igjen, i sin nye jobb som ordenspoliti i Helsingør. Når en hjemløs blir mishandlet til døde klarer hun ikke å la være å sette i gang en egen etterforskning. Sporene leder snart til Helsingborg.

Bok 2: Den niende graven

I et vinterkaldt Stockholm har Sveriges justisminister forsvunnet sporløst på den korte veien mellom Riksdagen og en ventende bil. Fabian Risk kalles inn for i hemmelighet å etterforske justisministerens
forsvinning.

Omtrent samtidig blir konen til en kjent dansk tv-personlighet funnet myrdet i luksusvillaen nord for København. Dunja Hougaard leder etterforskningen som fører henne over sundet til Sverige.

Fabian og Dunjas spor krysser hverandre i et iskaldt Skandinavia der de dras stadig dypere inn i en konspirasjon som viser seg å være verre enn noen av dem hadde kunnet forestille seg.

Fabian er alt annet enn en lagspiller. Han nekter å følge regler som kan hindre ham i å løse saken.
Den niende graven er den andre, frittstående boken om politietterforskeren Fabian Risk. 

Bok 1: Offer uten ansikt

En sløydlærer blir funnet drept på sløydsalen. Ved siden av den døde ligger et gammelt klassebilde fra 9. klasse, der ansiktet hans er krysset over. Fabian Risk, etterforsker i Helsingborgpolitiet, blir trukket inn i etterforskningen. Den drepte er nemlig en av hans gamle klassekamerater. Snart blir det klart at morderen har flere ofre på listen.

Fabians dobbeltrolle som etterforsker og potensielt offer er utfordrende: Når blir det hans tur?

Offer uten ansikt er en intelligent og psykologisk interessant kriminalroman om hvordan mobbing og neglisjering kan forvandle et menneske til et monster. Det er også historien om den ultimate hevn og driften etter ikke å forsvinne inn i glemselen selv lenge etter døden.

Stefan Ahnhem

Stefan Ahnhem

Stefan Ahnhem (f. 1966) har vært manusforfatter innen film og TV i mer enn 20 år. Han har blant annet skrevet manus til noen av Sveriges mest populære krimserier, som Wallander og Irene Huss. Hans bøker om Fabian Risk har gjort ham til en av Nordens største krimforfattere, seien har solgt over 2 millioner bøker og utgis i 25 land. Han har skrevet seks bøker i serien; Offer uten ansikt, Den niende graven, Atten grader minus, Motiv X, X måter å dø på og Siste spiker.
Les mer

Bli kjent med debutant Anette Hemming

Vi har snakket med en av høstens debutanter, Anette Hemming, som har skrevet boka "Kartografen" som utgis i august.

Harry Hole får egen utstilling på Nasjonalbiblioteket

På sporet av Harry Hole utforsker en av de mest populære krimseriene i nyere kulturhistorie.

Årets påskekrim

Uansett om du liker politikrim, thrillere, psykologisk krim, klassisk krim eller kosekrim så har vi ei bok som passer for deg.