Last ned gratis ebok fra Kurt Aust

 «Med Hjertets mørke avslutter Kurt Aust sitt makeløse storverk om professor Thomas av Boueberge og hans assistent Petter Hortten. Det er en begivenhet innen nordisk krim.»

Ingvar Ambjørnsen, VG

Disse historiske kriminalromanene gir en solid skildring av den gryende opplysningstiden i Europa på begynnelsen av 1700-tallet der krimintrigen elegant blir vevet inn i det historisk-politiske bakteppet. Det er dramatiske år i den dansk-norske hovedstaden, og Kurt Aust formidler mesterlig de tanker og ideer som da rådet i Norden og Europa.

Last ned første bok i serien gratis

Fra religiøse grublerier til moderne vitenskap

Skrevet av: Redaktør Mia Bull Gundersen

I Kurt Aust krimromaner med handling fra Danmark-Norge på 1700-tallet, treffer vi den lærde, københavnske professor Thomas av Boueberge og hans kvikke, norske assistent Petter Hortten (ja, med to t’er), en ung gårdsgutt fra nettopp – Horten. Gjennom åtte romaner, som fint kan leses uavhengig av hverandre, vikler disse to heltene seg inn i dramatiske og ikke minst farlige hendelser, og de løser en drapsgåte i hver bok. Mens de nærmer seg løsningen på mysteriet, er vi, leserne, med rett inn i 1700-tallets levende miljøer: Inn i møkkete bakgater i København som stinker av hestebæsj og råttent søppel, for i neste øyeblikk å se oss om inne på slottet til kong Fredrik den 4 – som lukter stramt av parfyme. I noen av bøkene er de to også på spennende oppdrag i Norge.

1700 -tallet er overgangen til en ny tid. Opplysningstiden i Europa. Fra de religiøse grublerier til troen på moderne vitenskap. Thomas av Boueberge er opplysningstidens mann. Han søker etter løsningen på drapsmysteriene ved hjelp av fornuft. Petter, derimot, leter etter svar i barndommens kristne lære. Dette blir det mange morsomme scener av. Ja, og Kurt Aust går heller ikke av veien for å trekke både Ludvig Holberg og Peter Wessel Tordenskjold inn i fortellingene.

Hjertes mørke er den siste boken i Kurt Austs serie. Og som Ingvar Ambjørnsen skrev i sin VG-anmeldelse: 

«Med Hjertets mørke avslutter Kurt Aust sitt makeløse storverk om professor Thomas av Boueberge og hans assistent Petter Hortten. Det er en begivenhet innen nordisk krim.
… Vel blåst, Kurt Aust! Du har gitt norsk krim et storverk som står som en påle.»

Kurt Aust

Kurt Aust

Kurt Aust (1955) er født og oppvokst i Danmark, men har bodd i Vestfold siden 1982.
Aust fikk Aschehougs debutantstipend for sin kritikerroste debutroman "Vredens dag" (1999), en historisk kriminalroman med handling fra 1700-tallets Danmark-Norge og med den danske professoren Thomas av Boueberge og hans norske assistent Petter Hortten i hovedrollene. Om dem handler også "Den tredje sannhet" (2001), "Hjemsøkt" (2003) - som Kurt Aust fikk både Rivertonprisen og Glassnøkkelen for - "Kongefrykt" (2004), "Når døde hvisker" (2011), "Stumme skrik" (2013), "Skipet med det onde øye" (2017) og "Hjertets mørke" (2020). Aust ble nominert til Rivertonprisen for både "Skipet med det onde øye" og "Hjertets mørke". I alle disse romanene er krimintrigen elegant vevet inn i det historisk-politiske bakteppet, og bøkene viser oss 1700-tallets mennesker, og formidler de tanker og ideer som da rådet i Norden og Europa.

"De usynlige brødre" fra 2006 er også en kriminalroman, men den foregår i vår tid. Og her viser Kurt Aust sin kunnskap om koder og tallenes uendelige muligheter. Boken fikk en svært god mottakelse og ble solgt for utgivelse til mange land, blant andre Tyskland, Nederland, Spania og Frankrike. I 2008 kom Aust med romanen "Kaos og Øyeblikkets renhet".

I 2015 utga Kurt Aust thrilleren "Dødt løp" med handling fra sykkelløpet Tour de France.
Sammen med sin kone, Kin Wessel, skrev Kurt Aust i 2018 spenningsromanen "Udyr", der temaet er krypskytteri i Maasai Mara i Kenya.

I 2018 utga Kurt Aust og Tom Egeland "Quiz og grøss", en quizbok med over 1200 gysende spørsmål.

Kurt Aust er tildelt Vestfolds litteraturpris 2014.

"Aust er kanskje den av alle norske krimforfattere som viser størst interesse for det stoffet han lager fiksjon av, og det løfter også romanene hans høyt over den store mengden."
Torbjørn Ekelund, Dagbladet
Les mer