Foto: Oda Berby

En mørk og heftig hovedperson

Med dyp innsikt i menneskesinnet er Krypdyrmemoarer en oppslukende, mørk og intens psykologisk thriller om ensomhet, sorg, skam og seksuell perversjon. Det er en roman om indre identitetskamp og driften mot å forsvinne og bli en annen, men dypest sett er det en roman om å lære seg å elske.

Hvilke forventninger har du til å utgi bok? 

Det er først og fremst ganske uvirkelig å snart skulle være debutant. Jeg har jo skrevet siden jeg var liten, men det å utgi bok og bli forfatter har hele tiden vært en fjern drøm om noe som ligger i fremtiden. Det skal bli godt endelig å kunne holde boka i hånden. Jeg gleder meg også til å feire med gode venner, til å få min første anmeldelse og ikke minst til å få lesere. 

Hvorfor ble det akkurat denne boka, tror du?

Det var liksom denne boka som aldri ville gi slipp på meg. Det er noe med denne ideen om et menneskes mørke, skrudde begjær for en pytonslange som er veldig fascinerende. Da jeg fikk ideen, kjente jeg umiddelbart et sug av nysgjerrighet for hovedpersonen og miljøet rundt henne. Riktignok var hovedpersonen opprinnelig en mann, men da jeg senere skjønte at hun var en kvinne, falt hun bare enda mer på plass for meg. På samme måte som romanen endelig begynte å ta form da jeg skjønte at den var en politiroman og en psykologisk thriller.

Jeg blir inspirert av å lese bøker av forfattere som får til noe, som er gode på å utøve skrivehåndverket.

Hva inspirerer deg?

Jeg tenker ganske konkret på ordet «inspirasjon», som noe jeg tar med meg, lærer av og bruker i egen skriving. Sånn sett blir jeg inspirert av å lese bøker av forfattere som får til noe, som er gode på å utøve skrivehåndverket. Jeg leser for å lære, og tar med meg hvordan andre har løst for eksempel en god begynnelse, et godt språklig grep eller en vending i historien. «Inspirasjon» i betydningen «flyt» eller «kløe i skrivefingrene» får jeg av å skrive ofte og mye, og av å snakke om tekst med de andre i skrivegruppa.

Hvis boka skulle hatt et soundtrack – hvilken låt/musikkstykke skulle det være?

Det måtte vel bli albumet Dopethrone med Electric Wizard, som spilles noen ganger i løpet av romanen. Mørk og heftig musikk til en mørk og heftig hovedperson.

Hva leser du nå?

Min mørke Vanessa av Kate Elizabeth Russell.

Kjøp Krypdyrmemoarer her
Silje O. Ulstein

Silje O. Ulstein

Silje Ulstein (f. 1985) debuterte med den kritikerroste Krypdyrmemoarer i 2020, som er solgt til tretten land og som ble utpekt som en av årets beste krimromaner av The Times. Ulstein har en mastergrad i litteraturformidling, og har gått på Skrivekunstakademiet.

Les mer

Bli kjent med debutant Anette Hemming

Vi har snakket med en av høstens debutanter, Anette Hemming, som har skrevet boka "Kartografen" som utgis i august.

Harry Hole får egen utstilling på Nasjonalbiblioteket

På sporet av Harry Hole utforsker en av de mest populære krimseriene i nyere kulturhistorie.

Årets påskekrim

Uansett om du liker politikrim, thrillere, psykologisk krim, klassisk krim eller kosekrim så har vi ei bok som passer for deg.