Sparer du egentlig penger på salg?

Nyttårssalget er godt i gang. Men sparer du egentlig penger på salg? Økonomijournalistene Anita Hoemsnes og Jorun Aartun gir oss sine beste økonomitips i boka Penga og livet – ta grep om egen økonomi. 

Se for deg følgende situasjon: Du surfer på nettet og oppdager noe du liker på salg. Før du vet ordet av det, oppstår kjemiske reaksjoner i hjernen. En dose av signalstoffet dopamin kurtiserer lystsenteret og gjør deg oppglødd. Kjøpetrangen melder seg umiddelbart. Det er som om hver eneste nervecelle forteller deg at du bare må slå til: Når var det du sist unnet deg noe fint? 

Det er ikke lett å stå imot suget når hjernens belønningssystem jobber på høygir for å lure deg til å kjøpe noe nytt. Et slitt, men akk så effektivt pengetips i jakten på lommetyver er å stille følgende spørsmål: Trenger du virkelig den tingen, eller shopper du den bare fordi du er i shoppingrus?

Kjøp boka her

Belønningssystem i høygir

Hvis du drøyer litt med kjøpet, er det mer sannsynlig at du kjøper varen fordi du virkelig trenger den. Vær oppmerksom på at en del produkter går opp i pris på store salgsdager som Black Friday. At det er stort prisavslag på én bestemt vare, betyr ikke at de andre varene er på sitt billigste samme dag. Etter at varehandelen begynte å slite i motbakke, er det nærmest salg hele året. Det samme gjelder ved nettshopping: Mange nettbutikker frister med gratis frakt hvis du handler for en viss sum, men det kan i realiteten føre til at du slenger på noe du egentlig ikke trenger.

Husk at målet til ethvert nettsted – eller fysisk butikk – er å få deg til å bruke mest mulig penger. Er det noen som har forsket på hvordan hjernen din fungerer i kjøpsøyeblikket, er det varehandelen. Hvis det er en ting du uansett har bestemt deg for å kjøpe, bør du gjøre det til en vane at du sjekker prissammenligningstjenester som for eksempel prisjakt.no eller prisguiden.no før du drar kortet.

Les også disse artikkelene Slik forhandler du lønn / Ta tak i pensjonen din

Lær alt du trenger å vite om personlig økonomi
Anita Hoemsnes

Anita Hoemsnes

Anita Hoemsnes har skrevet om privatøkonomi og arbeidsliv i Dagens Næringsliv i over 20 år og regnes som en av de fremste privatøkonomieksperter i norsk presse. Hun jobber som kommentator i DN. Hoemsnes er også moderator og bidragsyter i Facebook-gruppa DN Kvinner.
Les mer
Jorun Sofie F. Aartun

Jorun Sofie F. Aartun

Jorun Sofie Fallmo Aartun har 12 års erfaring fra Dagens Næringsliv og har markert seg som en dyktig, allsidig og dagsordensettende næringslivsjournalist. Hun har spilt en sentral rolle i DNs journalistikk om kjønnsdelt arbeidsliv og er en av initiativtakerne til Facebook-gruppa DN Kvinner. Hun har gitt ut boka Avkledd - på innsiden av den norske mote-bransjen (Aschehoug 2014).
Les mer