Slik forhandler du lønn

Er du misfornøyd med lønnen din? Da bør du vurdere å ta en lønnsprat med sjefen. Økonomijournalistene Anita Hoemsnes og Jorun Aartun gir oss sine beste økonomitips i boka Penga og livet – ta grep om egen økonomi

Vær klar over at mulighetene dine for å forhandle om lønn er avhengig av hvilken bransje og sektor du jobber i. Syv av ti kvinner jobber i offentlig sektor, hvor det er gjennomregulerte rammer for hvordan lønnen fastsettes. Stillingene er som regel satt inn i et system bestående av lønnstrinn. Det er først og fremst hvor lenge du har jobbet og hvilken utdanning du har, som blir vektlagt, og det er mindre rom for individuell forhandling. For å få høyere lønn må du som regel vise til at du enten har fått ny kompetanse, nye oppgaver eller større ansvar i jobben du allerede har. Lønnsforhandlingene skjer primært gjennom forhandlinger sentralt mellom arbeidstakerorganisasjoner og staten – og lokalt mellom ledelsen og fagforening som forhandler på vegne av alle de ansatte. I næringslivet har private bedrifter i stor grad adoptert den samme lønnsmodellen som offentlige bedrifter, men her er det mer vanlig å ta en personlig lønnsprat med sjefen.

Penga og livet finnes også som ebok

Forbered deg godt

Hvis du er på vei inn i en ny jobb: Ta lønnskampen med en gang. Hvis du er i hundre over å ha fått ny jobb, er det kanskje fristende å takke ja til et lønnstilbud med en gang. Be om betenkningstid! Det er gjerne nå du kan sikre deg det største lønnshoppet, enten du skal begynne i privat eller offentlig sektor. Husk at du befinner deg i en god forhandlingsposisjon. De som har brukt timevis på ansettelsesprosessen, kan være villige til å gi deg ekstra penger hvis du bare spør. Lønnen du starter med, vil få stor betydning for lønnsutviklingen senere. Glem ikke å sjekke hva den nye arbeidsgiveren kan tilby av pensjonsordning, forsikringer eller andre goder. En riktig god pensjonsordning kan oppveie for at du ikke får helt den lønnen du ønsket deg.

Hvis du vil ha høyere lønn i jobben du allerede har: Forbered deg godt. Det er alltid hyggelig å få en klapp på skulderen av sjefen, men det er enda hyggeligere når innsatsen også belønnes i kroner og øre. Nøkkelen til høyere lønn er en dose freidighet og grundige forberedelser. Du bør starte med å finne din egen markedsverdi. Det er en litt uvant øvelse som krever en bevisstgjøring rundt din egenverdi på jobben. Begynn med å skaffe deg en fullstendig oversikt over lønnen din, inkludert tillegg og frynsegoder. Ta også gjerne en titt på den opprinnelige stillingsbeskrivelsen din. Deretter bør du ta en skikkelig egenevaluering. Vurder din egen arbeidsprestasjon og hva du bidrar med på arbeidsplassen. Kanskje har du fått flere oppgaver siden sist, som bør belønnes? På mange arbeidsplasser avholdes det jevnlig medarbeidersamtaler. Vår erfaring er at slike samtaler bærer preg av å være pliktløp, men hvis du har en kommende lønnsforhandling i bakhodet, kan den ha stor nytteverdi. Det er jo nettopp i disse møtene du og lederen din skal diskutere hvordan det har gått siden forrige samtale, hvordan situasjonen er nå, og hva slags mål du skal sette deg frem til neste samtale. Hvis lederen roser deg for hvordan du har nådd målene du satte deg, sier det noe om markedsverdien din, og det er gode argumenter du kan ta med deg i forhandlingen. Det går også an å snakke om lønn i medarbeidersamtalen, men det er ikke vanlig å ta selve forhandlingen i dette møtet. Du kan heller varsle at du har lyst til å prate mer konkret om lønn senere.

Hva er lønnsnivået? Neste skritt er å finne ut hva kolleger med omtrent samme stilling, utdanning og kompetanse tjener.

Sett et lønnskrav – og argumenter for det! Bestem deg for hvor mye høyere lønn du ønsker før du tar initiativ til å forhandle. Beløpet bør reflektere oppgavene og prestasjonene dine, lønnsnivået i bedriften, og det generelle lønnsnivået i bransjen. Her finnes det ingen fasit, men for all del – vær realistisk! Start gjerne på et litt høyere nivå enn du forventer, men ikke legg deg så høyt at kravet virker useriøst. Når du har satt et lønnskrav, begynner du å legge en argumentasjonsrekke. Tenk nøye gjennom hvorfor du bør få høyere lønn. Kanskje har du prestert bedre enn forventet? Dette kan for eksempel være opplæring av kolleger eller en ekstra innsats som har gitt bedriften penger i kassen. Hvis du har fått nye oppgaver og ansvar siden sist, eller tatt etterutdanning som har økt kompetansen din, har du også gode argumenter.

Bit i deg at kollegaen tjener mer enn deg. Du må gjerne vise til lønnsforskjeller i bedriften, men selv om det kan være grenseløst irriterende at en kollega tjener mer enn deg, er det ikke et argument for en lønnsøkning alene.

Jorun Sofie Fallmo Aartun

Jorun Sofie Fallmo Aartun

Jorun Sofie Fallmo Aartun har 12 års erfaring fra Dagens Næringsliv og har markert seg som en dyktig, allsidig og dagsordensettende næringslivsjournalist. Hun har spilt en sentral rolle i DNs journalistikk om kjønnsdelt arbeidsliv og er en av initiativtakerne til Facebook-gruppa DN Kvinner. Hun har gitt ut boka Avkledd - på innsiden av den norske mote-bransjen (Aschehoug 2014).
Les mer
Anita Hoemsnes

Anita Hoemsnes

Anita Hoemsnes har skrevet om privatøkonomi og arbeidsliv i Dagens Næringsliv i over 20 år og regnes som en av de fremste privatøkonomieksperter i norsk presse. Hun jobber som kommentator i DN. Hoemsnes er også moderator og bidragsyter i Facebook-gruppa DN Kvinner.
Les mer