På åstedet – med krimteknikeren på jobb

Hva ser en krimtekniker når hun går inn på et åsted, som vi andre ikke ser? Hvordan tenker hun? Hvordan takler hun synet og luktene? Hvordan foregikk det da hun tok seg opp til statsministerens kontor i høyblokka for å hente ute de viktige dataserverne etter at bomben smalt? 

På åstedet er en usminket fortelling om hvordan det er å jobbe som kriminaltekniker. Annerledes enn hva man får inntrykk av i mange tv-serier, ikke så enkelt, men minst like spennende, forteller Eva B. Ragde. 

Kriminaltekniker Eva B. Ragde og krimforfatter Trude Teige tar oss med inn i den rystende norske virkeligheten og forteller med forståelse og engasjement om alvorlige forbrytelser. I boken går de tett på både ofre og gjerningspersoner, og forteller hva som hendte før, under og etter alvorlige forbrytelser som drap, ran og mishandling.

Virkeligheten overgår fantasien

På nyhetene ser man krimteknikere ankomme åsteder med tunge kofferter, eller de beveger seg langsomt rundt, innpakket i hvit kjeledress, med munnbind, lykter på hodet og små pensler i hendene. De er alltid i bakgrunnen. Det er ikke de som stiller opp og uttaler seg til pressen. Men uten dem ville mange forbrytelser forblitt uoppklart.

I TV-serier kan man ofte få inntrykk av at de er distanserte og kalde i møte med de grusomhetene de kommer tett på. De tar raske beslutninger, løser sakene kjapt og effektivt slik at gjerningspersonene kun har ett valg: å tilstå. Det er nesten som om krimteknikerne har overnaturlige evner. Og det handler nesten alltid om drap eller forsvinninger. I virkeligheten er sakene mye mer varierte. Og det er det denne boken handler om: virkeligheten. Ikke så mystisk, ikke så enkelt og ikke så følelseskaldt – men minst like spennende.

Gjennom usminkete fortellinger om seks ulike kriminalsaker er boken et forsøk på å gi et unikt innblikk i hvordan den mest alvorlige kriminaliteten i Norge blir etterforsket.

Innholdet i boken er basert på Eva B. Ragdes fortellinger om saker hun har jobbet med. I tillegg har forfatterne fått innsyn i rettsdokumenter og politidokumenter som har gjort det mulig å komme tett på både ofre og gjerningspersoner og fortelle hva som hendte både før, under og etter svært alvorlige forbrytelser som drap, ran og mishandling. Dramatiseringen i boken er basert på disse dokumentene.

– I krimromaner dikter jeg opp ofre, gjerningspersoner og alvorlige forbrytelser. I denne boken er alt sant, og det har berørt meg dypt å skrive den. Virkeligheten overgår fantasien, sier Trude Teige. 

Av hensyn til etterlatte, ofre, vitner og ansatte i politiet er de fleste personene anonymisert.

Alle sakene er ferdig behandlet i rettssystemet.

Eva B. Ragde

Eva B. Ragde

Eva B. Ragde (f.1963) er en av de mest erfarne kriminalteknikerne i Norge. Hun er politioverbetjent ved Kriminalteknisk seksjon, Oslo politidistrikt og ble i 1992 den første kvinnelige krimteknikeren i hovedstaden.
Les mer
Trude Teige

Trude Teige

Trude Teige (f. 1960) har gitt ut elleve romaner og to sakprosabøker. Hun debuterte i 2002 med den historiske romanen Havet syng. Oppfølgeren Lene seg mot vinden kom to år senere.

Teige har til nå skrevet sju populære krimromaner om TV-journalisten Kajsa Coren, alle har vunnet mange lesere: Noen vet (2009), En hjelpende hånd (2010), Svik (2012), Jenta som sluttet å snakke (2014), Pasienten (2017) og Aldri tilgi (2019). Høsten 2022 er hun aktuell med en ny Kajsa-krim: Løgnere. Bøkene om Kajsa Coren har til sammen solgt i mer enn 200 000 eksemplarer. Flere av Teiges bøker er nominert til Bokhandlerprisen og oversatt til mange språk. Pasienten ble også nominert til Rivertonprisen.

Den historiske romanen, Mormor danset i regnet (2015), handler om en norsk kvinne som gifter seg med en tysk soldat i 1945. Boka er inspirert av faktiske personer og hendelser, den ble også nominert til Bokhandlerprisen og har solgt i over 70 000 eksemplarer her til lands. Høsten 2021 fulgte Teige opp med en ny, storslått roman om kjærlighet og overlevelse fra en ukjent del av norsk krigshistorie. Morfar pustet med havet er en frittstående oppfølger av Mormor danset i regnet-suksessen. Begge romanene er kommet ut i flere land. Mormor danset i regnet ble en av de mest solgte bøkene i Tyskland i 2023 og lå på bestselgerlistene i over et år. Da Morfar pustet med havet kom på tysk våren 2024, gikk den også rett inn på den tyske bestselgerlistene.

Høsten 2020 kom dokumentarboka På åstedet i samarbeid med kriminaltekniker Eva B. Ragde. Den handler om saker som Ragde har vært med på å oppklare gjennom den kriminaltekniske etterforskningen, og forfatterne forteller hva som skjedde før, under og etter alvorlige forbrytelser.

Trude Teige er kjent fra TV2, der hun i 22 år var programleder, nyhetsanker og politisk reporter. Hun er i dag president i Rivertonklubben.
Les mer

Utdrag: Et spørsmål om skyld. Rettstegnerens fortelling

Hun tegner drapsmenn og overgripere, dommere og jurymedlemmer, vitner og pårørende. Men hva skjer med de etterpå?

Historien bak fiksjonen

Han kalte seg Krøsus, og kom til Dikemark som pasient en gang på 1930-tallet, han som ble min inspirasjon til boken Pasienten.

Helene Flood om prosessen bak Terapeuten

Helene Flood har skrevet en av 2019s mest omtalte bøker: Terapeuten. Her forteller hun om hvordan boka ble til.