Foto: Astrid Waller

Tro, makt og tvil i kristen-Norge

Jeg står i avisen Vårt Lands resepsjon midt i Oslo sentrum og venter på at skyvedørene ut mot Grubbegata skal åpne seg. Jeg har en bærepose i hver hånd. Det var alt jeg fikk med meg før jeg måtte forlate avislokalene. 

Utdrag fra "Ingen søndagsskole" av Åshild Mathisen

Én ting må jeg etterlate meg. Et sort-hvitt bilde av en jente på et kristent husmøte i nord. Jeg hang bildet opp på kontoret mitt fordi jeg kjente meg igjen i den jenta. Hun har det trygt der hun er, men blikket lengter etter noe utenfor. Det hang der også fordi vi i Vårt Land trengte å minne oss selv på hvor mange ulike erfaringer som utgjør det vi kaller Kristen-Norge. 

Bildet representerte et håp om at Vårt Land kunne romme hele det mangfoldige religiøse Norge, og var det jeg styrte etter i to år. 

Nå var det slutt. I strid siden freden, heter boka som er skrevet om Vårt Lands historie. Det gir mening. 

Også jeg skulle skrive meg inn i avisens stridige historie. Det ristet i veggene underveis i endringsprosessen. Vi bevegde oss langt fra det bestående. Kanskje for langt. Eller var det det som måtte til for å skape et nytt Vårt Land? 

Da jeg ble sjefredaktør i den kristne avisen, var det på mange vis et markant brudd med en enhetskultur. Jeg kom utenfra. Det andre så på som risiko, så jeg på som en mulighet. Slike brudd med det bestående har det vært mange av i kristne miljøer. På den måten har kristendommen alltid endret og fornyet seg, og med det gjort seg relevant for samtiden. Endringene har vært smertefulle. Men også fruktbare og nødvendige.

Når jeg nå spoler helt tilbake, og zoomer inn, starter jeg derfor med meg selv. Kan det ligge noe i min lille historie fra kristenheten som kan si noe om den store?

Ingen søndagsskole

Ingen søndagsskole er en bok om smertefulle konflikter i den offentlige kristenheten og om kampen for å gjøre kristendommen relevant for en ny tid. Samtidig er det en fortelling om samhørighet på tvers av skillelinjer, om mot, endringsledelse, kvinnelig lederskap - og de voldsomme motkreftene omstilling kan utløse.

Åshild Mathisen tar leseren med til Nord-Norge, til sin læstadianerbakgrunn med sin særegne kristendomsforståelse. Derfra går reisen sørover, der Mathisen blir en del av det indre liv i KrF og avisa Vårt Land - to miljøer der endring er brennbart, fordi det rokker ved selve gudstroen.

Mathisen forteller sin historie frem til hun i 2018 måtte gå av som sjefredaktør i Vårt Land etter to år.

Åshild Mathisen

Åshild Mathisen

Åshild Mathisen (f. 1974) er litteraturviter, aviskommentator og kommunikasjonsrådgiver. Hun har bakgrunn fra Kristelig Folkeparti, Vårt Land, NRK og flere andre avisredaksjoner. Hun jobber i dag i PR-byrået Try.

Les mer

Kamzy - Din kamp er min kamp

I denne knyttneven i av en bok tar varaordføreren i Oslo megafonen og roper høyt for sine hjertesaker: likestilling, inkludering, ytringsfrihet og mot sosial kontroll.

Ut av skyggene  –  den lange veien mot likestilling for innvandrerkvinner

Ut av skyggene handler om veien mot likestilling for innvandrerkvinner. Her blir de løftet frem med lojalitet, kjærlighet og ærlighet.

Oppreist av Trine Skei Grande

Trine Skei Grande har opplevd bakholdsangrep og ekstremt medietrykk, men har beholdt humøret og alltid stått oppreist når det har stormet.