Hjemlandet

og andre fortellinger

Velg format

379 kr
Kommer for salg
03.09.2019
ISBN
9788203364587
  • Papirbøker sendes innen 2 virkedager
  • Ebøker kan sendes til Kindle

 

 

«Vidunderlig god» Cathrine Krøger, Dagbladet (Terningkast 6)

«Frisk tekstsamling» Marta Norheim, NRK

«Godt jobbet. I sum er dette likevel en sjeldent god antologiutgivelse. Slike samlinger blir som oftest venstrehåndsarbeid, her er inntrykket det motsatte. Sier boken noe om det å være norsk? Selvfølgelig. Hvordan kunne en samling tekster skrevet av gode norske forfattere unngå det? Og så lenge kronprinsessen gjør så godt arbeid for litteraturen som i denne utgivelsen, så blir spørsmålet om motivasjonen fullstendig likegyldig.» Bernhard Ellefsen, Morgenbladet

«Når Bjørnsons arvtakere skriver om Norge anno 2019, bør man lytte. Solstad drar vidunderlig i nødbremsen på vegne av bokmålet.» Henrik Keyser Pedersen,Klassekampen (Kåret til en av årets beste bøker 2019 av Bokmagasinets kritikere, Klassekampen.)

Hva vil det si å være norsk i dag? Kan vi definere noe som norsk, eller finnes det bare individuelle opplevelser av å tilhøre et fellesskap? Finnes det en norsk måte å oppleve verden på, og hva betyr det å være norsk for deg og meg?

Redaktørene H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit og Geir Gulliksen har invitert tolv forfattere, som begge verdsetter, til å bidra med nyskrevne noveller og essay med utgangspunkt i disse spørsmålene. Tekstene gir et interessant innblikk i noen av samtidslitteraturens sterkeste stemmer, samtidig som de til sammen tegner et litterært tidsbilde.

H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit og Geir Gulliksen er redaktører for denne samlingen skjønnlitterære tekster. Kronprinsessen ble invitert til å være redaktør i forbindelse med at Norge er gjesteland på Bokmessen i Frankfurt 2019, og i kraft av sin rolle som ambassadør for norsk litteratur i utlandet. Hun valgte seg forfatter Geir Gulliksen som medredaktør.

Vis info om boka Skjul info om boka

Nivå Voksen
Sider 273
Utgitt 2019
ISBN 9788203364587
Format Innbundet
Språk Bokmål
Salgsdato 29.08.2019
Emne Skjønnlitteratur Noveller Essay Antologier Norge

Mette-Marit

Geir Gulliksen

Geir Gulliksen

Geir Gulliksen (f. 1963) er forfatter og forlagsredaktør. Han debuterte i 1986 og har skrevet dikt, essays, skuespill, romaner og barnebøker. Barneboken Iben og forvandlingen (2012), illustrert av Anna Fiske, ble nominert til Brageprisen. Kan vi gjøre det igjen (2013) er en nesten komplett samling av hans sakprosa. Gulliksen ble nominert til Ibsenprisen 2013 for skuespillet En kropp - og fikk også stor anerkjennelse for Nationaltheatrets oppsetning av skuespillet Demoner 2014. Hans siste barnebok Joel og Io, også illustrert av Anna Fiske, ble nominert til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2015. I 2014 mottok Geir Gulliksen Aschehougprisen for sitt samlede forfatterskap, og i juryens begrunnelse heter det: «Mange av hans verk kunne fremheves, men de tre seneste romanene stiller i en særklasse: Tjuendedagen (2009), Forenkling (2010) og Bøyde knær (2012) er ambisiøse og kraftfulle kjærlighetshistorier som med frekk eleganse skaper en ny standard for relevant samtidslitteratur.» Høsten 2015 kom romanen Historie om et ekteskap, og for den ble Gulliksen nominert til Kritikerprisen, Nordisk Råds Litteraturpris og IMPAC Dublin Literary Award. Romanen Se på oss nå utkom høsten 2018 til strålende mottakelse. Sammen med kronprinsesse Mette-Marit redigerte han antologien Hjemlandet i 2019. Romanen Bli snill igjen, utkom høsten 2020. Våren 2021 kom Hvis jeg var mann, en samling tekster som setter et slags punktum for Gulliksens romaner om kjønn og kjærlighet. Høsten 2023 er Gulliksen aktuell med romanen Øvre port, nedre port. Les mer

Tine Poppe

Artikler

Samleartikkel

Les mer

Hjemlandet og andre fortellinger

– Vidunderlig god. Boka til Kronprinsesse Mette-Marit er elendig norgesreklame, men glimrende reklame for norsk litteratur, skriver Dagbladet og gir boka en sekser.
Les mer