Fredsslutning

samtale med Edda

Velg format

169 kr
På lager
ISBN
9788203362156
  • Papirbøker sendes innen 2 virkedager
  • Ebøker kan sendes til Kindle
Erling Kittelsen snur og vender på våre forestillinger om vår eldste poesi. Tre ganger tidligere har gitt sitt litterære svar til norrøne tekster; to eddadikt og ett skaldedikt. I årets bok går han gjennom hele den norrøne mytologien eller "hopper på noen steiner, mytebilder", ser mytologien fra ulike ståsteder og siterer edda- og skaldestrofer underveis. Det blir en paraply ikke bare over hans eddadialoger, men også over deler av hans resterende forfatterskap. Her sees dagsaktuelle hendelser i mytens lys, og det oppstår ideer om kroppen og mentalt liv som et pust fra noe ukjent i vår tidligste diktning. Kanskje er det helt andre sider ved Edda som bør fortolkes og svares på?

Vis info om boka Skjul info om boka

Nivå Voksen
Utgitt 2016
ISBN 9788203362156
Format Ebok
Språk Bokmål
Salgsdato 22.11.2016
Emne Faglitteratur Norrøn mytologi Poetikk
Erling Kittelsen

Erling Kittelsen

Erling Kittelsen debuterte med diktsamlingen Ville fugler i 1970 og har utgitt dikt, fabler, romaner, gjendiktninger, en selvbiografisk roman (Stående hukommelse, 2007) og dramatikk. Han har fått mange litterære priser og utmerkelser.

Kittelsens seneste utgivelser er diktsyklusen Diktet løper som en by (2010), romanen Jeg, Jako (2013), skuespillet Soveren (2014), Fredsslutning - Samtale med Edda (2016) og Den gamle (2018). Dikt i samling ble utgitt i 2021.

Kittelsen er kalt motstandsdikter, at han kommer med nødvendig motkraft til vår økonomiserte kultur. Samtidig finner han innganger til mytologi og urgammel erfaring som bærer og viderefører vår menneskelighet.

Det mørkeste sted er der det skjer, midt i verden, sier han. Han peker på det som kan bli framtidas kollektive bilder, det som binder folkeslagene sammen.

Kittelsens anerkjennelse som lyriker strekker seg langt utover Norges grenser, og han får stadig invitasjoner til å presentere sine verk rundt om i verden. Kittelsen reiser mye med sin litteratur. Han har vært en pionér når det gjelder samarbeid med eksilpoeter og har gjendiktet deres lyrikk til norsk. I tillegg har han gjendiktet - sammen med språkeksperter - latvisk folkediktning og klassiske tekster fra persisk, sumerisk og koreansk. Sentralt i forfatterskapet står hans litterære dialoger med egne gjendiktninger av norrøn poesi.

«Erling Kittelsen er en særpreget stemme i samtidslitteraturen. Hans krasse skråblikk på det norske samfunnet er til tider uhyggelig og fascinerende lesning. (...) Kittelsen er en forfatter som skriver utenfor trender. Han henter inspirasjon fra mange ulike sjangere - sagn, fabler, eventyr og muntlig poesi fra ulike kulturområder. Han er først og fremst poet, det merkes i språket, i vakre, fremmede bilder, originale tanker. Gjennom et langt forfatterskap har Kittelsen vist en imponerende vilje til å jobbe med sitt eget uttrykk, uten å la det infiseres av mainstream.»
Liv Mossige, i anmeldelsen av Jeg, Jako, Dagsavisen, 2013. Les mer