Finn Lied

motstandsmann og samfunnsbygger

Velg format

449 kr
På lager
ISBN
9788203394140
  • Papirbøker sendes innen 2 virkedager
  • Ebøker kan sendes til Kindle
Under krigen var Finn Lied (1916-2014) aktiv motstandsmann, og i gjenreisningen og utviklingen av det moderne Norge skulle han bli en hovedaktør. Stikkord er forskning og industriutvikling, energi- og forsvarspolitikk.
Mest synlig i offentligheten var strategen Lied som industriminister i Trygve Brattelis første regjering i 1971-72, der han gikk i bresjen for utformingen av oljepolitikken, med Statoil som kronen på verket. Men det var mest fra sin posisjon som forskningsleder og senere direktør for Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) at Finn Lied gjorde sin innflytelse gjeldende, ofte i tospann med Jens Christian Hauge.
Som Ap-veteran tok Lied til orde mot nyliberalismen, men måtte akseptere at statens kontroll over sentrale økonomiske aktiviteter ble svekket. Arbeiderpartiet var ikke lenger enerådende - og heller ikke det samme partiet.

«... et portrett av oljenasjonen Norge, slik en visjonær teknokrat og toneangivende samfunnsbygger med unik evne til å manøvrere mellom forskning, industri og politikk, skisserte det.» Fartein Horgar, Adresseavisen (Terningkast 5)

«Det snakkes mye om de som bygget landet. Tore Li har skrevet en god biografi om en av dem som laget arbeidstegningene, og som sørget for at byggeprosessen holdt det fornødne tempo og ble effektivt organisert.» Sven Egil Omdal, Stavanger Aftenblad

«Biografien gir portrett til mer enn en person, den tegner en epoke der «samfunnsingeniørene» drev verket.» Kjell Solem, Bok365.no (Terningkast 5)

«Tore Li har skrive grundig og med stor opplysningsverdi om samfunnsbyggjaren Finn Lied, politikk og forsking.» Bjørn Kvalsvik Nicolaysen, Dag og Tid

Vis info om boka Skjul info om boka

Nivå Voksen
Sider 393
Utgitt 2023
ISBN 9788203394140
Format Innbundet
Språk Bokmål
Salgsdato 08.02.2023
Emne Motstandsarbeid Biografier Arbeiderpartiet Forskere Politikere Faglitteratur
Tore Li

Tore Li

TORE LI (f. 1959) er dr.philos. i forskningspolitisk historie, forfatter og utreder. Han har tidligere skrevet bøkene FoU-politikk i USA (2001), Government and Research (2017) og Forskning og teknologi for fedrelandet (2019). Finn Lied - motstandsmann og samfunnsbygger er hans første biografi. Les mer