Fernanda Nissen

kjærlighet og arbeid

Velg format

399 kr
Kommer for salg
15.10.2013
ISBN
9788203294020
  • Papirbøker sendes innen 2 virkedager
  • Ebøker kan sendes til Kindle
Fernanda Nissen er en av våre "fire store" kvinnesakspionerer. Dette er boken om hennes liv og arbeid.

Fernanda Nissen (1862-1920) tilhørte det høyere borgerskap, men ble sosialist. Det vakte skandale i Kristiania da hun skilte seg fra Dagblad-redaktøren Lars Holst for å gifte seg med den radikale legen og avismannen Oscar Egede Nissen. Fernanda Nissen betalte en høy pris for kjærligheten - men hun angret aldri.

Både Fernanda og Oscar Nissen var blant pionerene i den fremvoksende arbeiderbevegelsen. Fernanda stod frem som arbeidernes omsorgsfulle forkjemper. Hun jobbet aktivt for sosiale reformer, hun krevde åttetimersdag og bedre arbeidervern. I kvinnesaken var hun spesielt opptatt av at arbeiderkvinnene kom seg ut og stemte.

"Fernanda Nissen - Kjærlighet og arbeid" er en bok om livet, om kjærligheten, om arbeidet, om døden - om feministen, kulturskribenten, litteraturkritikeren og kommunepolitikeren.
Om "Fernanda Nissen":

"Biografien om Fernanda Nissen vitnar om ein forfattar som med brei og grundig kjennskap til tida og rammevilkåra evnar å setje dramatiske og samansette hendingar med stort persongalleri inn i eit kultur- og sosialpolitisk perspektiv. (...) Anten det gjeld striden for allmenn røysterett - det vil seie også for kvinner - eller talrike andre reformer vi i dag tek for gitt, er denne biografien ein katalog over politiske kampsaker og verdiar som dagens blåblå veljarmasse burde vore mint om."
Sverre Tusvik, Dag og Tid

"... det er bra vi har historikere som Jonassen, som lar grundig research og solid dokumentasjon gå foran tabloide og pikante avsløringer."
Jan-Erik Østlie, Aktuell

"Jonassen skildrer med varme og levende detaljer ut fra et ikke alltid rikt kildemateriale. Fernanda Nissen skulle selv brenne atskillige av sine spor, men da visste hun ikke hva gode historikere kunne få til, decennier senere. For Mari Jonassen har utviklet seg til å bli en god historiker, med atskillig fartstid, fra bøker om 2. verdenskrig og enkeltportretter til biografi om skolepioneren Ragna Nielsen.
Blomst til Mari Jonassen som har løftet denne pioneren fram i en velskrevet biografi."
Guri Hjeltnes, VG (terningkast 5)

"Mari Jonassens biografi er et skoleeksempel på hvordan historien om et enkeltmenneske kan være viktig langt utover det å skulle nøste opp trådene etter et levd liv. Beretningen om Fernanda Nissen kan gi leseren ny kunnskap om og forståelse for ikke bare kvinnekamp, men for en hel tidsepoke i norsk historie."
Ole Kallelid, Utdanning

"Et så rikt og mangfoldig liv, med så mange nedturer og kamper på det personlige plan, har nå fått et verdig minnesmerke i bokform. Marit Jonassen har skrevet en nær og var beretning basert på et solid faghistorisk håndverk. Språket er nøkternt, og uten fakter. Det er derfor viktig at hennes bidrag ikke drukner i biografiflommen, men isteden inspirerer yngre generasjoner. Med god grunn er det anmeldere som mener at det var en av de viktigste utgivelsene i 2013."
Tore Linné Eriksen, Ny Tid

Vis info om boka Skjul info om boka

Nivå Voksen
Sider 295
Utgitt 2013
ISBN 9788203294020
Format Innbundet
Språk Bokmål
Salgsdato 09.10.2013
Emne Faglitteratur Politikere Biografier Kvinnesaksforkjempere Norge
Mari Jonassen

Mari Jonassen

Mari Jonassen (f. 1966) er cand.philol. med hovedfag i historie fra Universitetet i Oslo. Hun har skrevet flere bøker om andre verdenskrig, deriblant Alt hva mødrene har kjempet: Kvinner i motstand 1940-1945 (2010) og standardverket Norske kvinner i krig 1939-1945 (2020), samt biografier over kvinnelige foregangsskikkelser som Ragna Nielsen (Livet er et pust, 2011) og Fernanda Nissen (Kjærlighet og arbeid, 2013). Les mer