Drømmemesteren Bendik Riis

en livshistorie

Velg format

Forventet i salg
429 kr
ISBN
9788203350467
  • Papirbøker sendes innen 2 virkedager
  • Ebøker kan sendes til Kindle
Flere av våre kjente samtidsmalere har hyllet Bendik Riis (1911-1988) som den største ved siden av Munch. Først nå er han i ferd med å nå ut til et langt større publikum.

I "Drømmemesteren" forteller Ketil Bjørnstad om Bendik Riis' dramatiske liv. Om da barndomshjemmet i Fredrikstad ble solgt på tvangsauksjon, om ryktene om at han hadde et forhold til søsteren Valgjerd, og ikke minst om hans ufrivillige og årelange opphold på Gaustad sykehus. Riis ble utsatt for grove overgrep i psykiatriens navn - og i løpet av sitt vanskelige livsløp ble han frastjålet en betydelig del av sine bilder. Bilder som i dag blir solgt for store summer.
"Drømmemesteren" er en nærgående og gripende skildring - nærmest i dialogs form - av Bendik Riis' lange livskamp for retten til selvstendig liv og kunstnerisk arbeid. Boken er illustrert med flere av hans hovedverk og med fotografier av Riis og familien.
"... ære, heder og takk for en varm bok om kulde."
Olav Egil Aune, Vårt Land

"Til Ketil Bjørnstad. Min respekt for ditt arbeid er tilnærmet grenseløs. ... Det fungerer på en transeliknende måte, at du snakket til Bendik Riis, som ikke lenger er her for a svare for seg selv. ... Og jeg synes du har skrevet en riktig så fin bok om Bendik Riis."
Tommy Olsson, Morgenbladet

"Dette er den mest fyldige fremstillingen av Riis¿ liv vi har foreløpig. For dem som ønsker å forstå mer av kunstneren, er det obligatorisk lesning."
Kjetil Røed, Aftenposten

Vis info om boka Skjul info om boka

Nivå Voksen
Sider 356
Utgitt 2011
ISBN 9788203350467
Format Innbundet
Språk Bokmål
Salgsdato 06.10.2011
Emne Faglitteratur Biografier Norge Malere Malerkunst
Ketil Bjørnstad

Ketil Bjørnstad

Ketil Bjørnstad, født 1952 i Oslo, er pianist, komponist og forfatter innen mange sjangre.

Sin litterære debut fikk han i 1972 med diktsamlingen "Alene ut", og siden har han skrevet romaner, skuespill og debattbøker samt dokumentarromaner om Oda Krohg, Edvard Grieg, Edvard Munch, Ole Bull, Hans Jæger og Bendik Riis.
Til Bjørnstads romaner hører trilogien "Drift", "Drømmen om havet" og "Veien til Dhaka" samt den tematiske trilogien "Fall", "Ludvig Hassels tusenårsskifte" og "Tesman". "Til musikken" (2004) fikk sin frittstående oppfølger i "Elven" (2007) og "Damen i dalen" (2009).

I 2008 fikk Ketil Bjørnstad den ærerike franske «Prix des Lecteurs» for romanen "Til musikken" (2004), og han ble to år senere nominert til «The Independent Foreign Fiction Prize». Hele trilogien er utgitt i en rekke land til storslagen mottagelse. Bjørnstad har også skrevet de kritikerroste romanene "De udødelige" (2011) og "Verdens ende" (2012).

"Verden som var min. Sekstitallet" (2015) var første roman i hans flerbindserie om tiårene der han skriver sitt liv opp mot sin egen samtid. "Sekstitallet" ble en stor kritikersuksess, solgte over 10 000 i bokhandelen og ble nominert til bokhandelprisen. Bjørnstaf fulgte opp med årlige tiårsutgivelser: "Syttitallet" (2016), "Åttitallet" (2017), "Nittitallet" (2018), "Tyvetallet" (2019), før han avsluttet med "Siste tiåret" høsten 2020 - også den til formidabel mottakelse. Til sammen har serien solgt i over 200.000 eksemplarer.

Høsten 2021 kom Bjørnstad med to bøker: Diktsamlingen "Båt på fjorden" og sakprosautgivelsen "Downhill - En besettelse", om skisportens Formel 1 og forfatterens møte med skistjernen Kajsa Vickhoff Lie. Våren 2022 kommer "Sommernatt ved fjorden", en samling kjærlighetsdikt fra Bjørnstads lyriske produksjon
gjennom de siste 50 årene. Les mer

Artikler

Det beste med høsten? En skikkelig god krim! 

Jeg tror høsten er til for at vi skal sette oss ned i en lun stol, med et hjemmestrikka ullpledd, fyr på peisen og en bunke med nokså skumle bøker ved siden av oss. Du trenger ikke reise bort. Bare bli sittende. Bli kjent med nye helter. Og skurker.
Les mer

Verden som var min

Ketil Bjørnstad avslutter seksbindsverket Verden som var min med Siste tiåret. En litterær bragd og et storverk sier kritikerne.
Les mer