Bla i boken

Dikt i samling

Velg format

189 kr
På lager
ISBN
9788203376511
  • Papirbøker sendes innen 2 virkedager
  • Ebøker kan sendes til Kindle
Menneskelig samhandling foregår i stor grad gjennom språket. Erling Kittelsen er en av Norges mest sentrale samtidslyrikere, og hans unike bidrag til norsk litteratur ligger blant annet i måten han går i dialog med eldre kunstformer og tenkemåter på, og hvordan han innlemmer dem i et nåtidig univers. Det handler om å dyrke det fordomsfrie møtet som kunstnerisk sjanger og etablere nye forståelsesformer for fellesskap.

Dikt i samling inkluderer dikt fra tolv av Kittelsens bøker, og viser hans pionerarbeid som lyriker gjennom 50 år. Hver utgivelse er forsynt med en kort, nyskrevet innledning.

«Et ruvende forfatterskap. Etter å ha tilbrakt flere dager med denne samlingen, er inntrykket mitt som leser rett og slett overveldende. Ikke bare er det kvantitet, det er også kvalitet - fra første side til slutt. Den som vil være oppdatert på moderne norsk lyrikk og på en av de største i faget, bør være obs på denne boka.» Emil Otto Syvertsen, Fædrelandsvennen (Terningkast 6)

«Poesien hans aktiverer et vilt arsenal av kunnskap om alt fra norrøn mytologi til sumeriske skrifter og østlig tenkning, men er forankret i en norsk virkelighet og selvforståelse.» Katrine Heiberg, Morgenbladet

Vis info om boka Skjul info om boka

Nivå Voksen
Utgitt 2021
ISBN 9788203376511
Format Lydbok (nedlastbar)
Språk Bokmål
Salgsdato 22.10.2021
Emne Lyrikk Skjønnlitteratur
Lest av Erling Kittelsen
Erling Kittelsen

Erling Kittelsen

Erling Kittelsen debuterte med diktsamlingen Ville fugler i 1970 og har utgitt dikt, fabler, romaner, gjendiktninger, en selvbiografisk roman (Stående hukommelse, 2007) og dramatikk. Han har fått mange litterære priser og utmerkelser.

Kittelsens seneste utgivelser er diktsyklusen Diktet løper som en by (2010), romanen Jeg, Jako (2013), skuespillet Soveren (2014), Fredsslutning - Samtale med Edda (2016) og Den gamle (2018). Dikt i samling ble utgitt i 2021.

Kittelsen er kalt motstandsdikter, at han kommer med nødvendig motkraft til vår økonomiserte kultur. Samtidig finner han innganger til mytologi og urgammel erfaring som bærer og viderefører vår menneskelighet.

Det mørkeste sted er der det skjer, midt i verden, sier han. Han peker på det som kan bli framtidas kollektive bilder, det som binder folkeslagene sammen.

Kittelsens anerkjennelse som lyriker strekker seg langt utover Norges grenser, og han får stadig invitasjoner til å presentere sine verk rundt om i verden. Kittelsen reiser mye med sin litteratur. Han har vært en pionér når det gjelder samarbeid med eksilpoeter og har gjendiktet deres lyrikk til norsk. I tillegg har han gjendiktet - sammen med språkeksperter - latvisk folkediktning og klassiske tekster fra persisk, sumerisk og koreansk. Sentralt i forfatterskapet står hans litterære dialoger med egne gjendiktninger av norrøn poesi.

«Erling Kittelsen er en særpreget stemme i samtidslitteraturen. Hans krasse skråblikk på det norske samfunnet er til tider uhyggelig og fascinerende lesning. (...) Kittelsen er en forfatter som skriver utenfor trender. Han henter inspirasjon fra mange ulike sjangere - sagn, fabler, eventyr og muntlig poesi fra ulike kulturområder. Han er først og fremst poet, det merkes i språket, i vakre, fremmede bilder, originale tanker. Gjennom et langt forfatterskap har Kittelsen vist en imponerende vilje til å jobbe med sitt eget uttrykk, uten å la det infiseres av mainstream.»
Liv Mossige, i anmeldelsen av Jeg, Jako, Dagsavisen, 2013. Les mer