Den andre viljen

essays

Velg format

169 kr
På lager
ISBN
9788203360671
  • Papirbøker sendes innen 2 virkedager
  • Ebøker kan sendes til Kindle
I sine møter med bøker, film og kunst søker Bjarte Breiteig seg mot punktet der vår forståelse glipper og noe uoverskuelig oppstår, og hvor den dypere betydningen i verket strømmer fra. Samlingen inneholder tekster skrevet fra hans debut som forfatter i 1998 og fram til i dag, med en hovedvekt av nyskrevet materiale. Her er tekster om Laila Stiens noveller, om moral og overskridelse hos Tarjei Vesaas, og en ordveksling med Øyvind Ellenes om Kjell Askildsens forfatterskap. Her er også reisebrev, et nærstudium av Stanley Kubricks klassiske sci-fi-film 2001: A Space Odyssey, refleksjoner omkring Rothko-kapellet i Houston, Andrej Tarkovskijs tro, Per Kirkebys arbeidsmetode, og en rikt illustrert undersøkelse av hvordan ulik malerkunst trer fram i Tor Ulvens litteratur. Forfatteren gir også et personlig innblikk i egen arbeidsprosess og tunge perioder med skrivesperre. Breiteig oppsøker kunst hvor noe eksistensielt settes på spill, og møter den med nærhet, varme og sitt eget livs fortelling.

Vis info om boka Skjul info om boka

Nivå Voksen
Utgitt 2016
ISBN 9788203360671
Format Ebok
Språk Bokmål
Salgsdato 13.04.2016
Emne Faglitteratur Essay Litteratur
Bjarte Breiteig

Bjarte Breiteig

Bjarte Breiteig er fra Kristiansand, født 1974. Han studerte fysikk ved NTNU i Trondheim i to år før han begynte på litteraturvitenskap og deretter på Skrivekunstakademiet i Hordaland. Han tok mellomfag i litteraturvitenskap ved Universitetet i Bergen.

Breiteig er blant landets mest kritikerroste novelleforfattere og utropt til en av de viktigste yngre litterære stemmene fra det siste tiåret. Han har skrevet tre novellesamlinger -"Fantomsmerter" (1998), "Surrogater" (2000) og "Folk har begynt å banke på" (2006). Alle er blitt rost av et samlet kritikerkorps. Debuten fra 1998 ble honorert med Aschehougs debutantstipend, i 2000 ble han nominert til Brageprisen, i 2003 ble han utpekt til Bjørnsonfestivalens representant i det europeiske festivalsamarbeidet Scritture Giovani, i 2004 fikk han Anders Jahres pris for yngre kunstnere, og han er tildelt Mads Wiel Nygaards legat 2006. Med "Mine fem år som far" (2014) skrev han sin første roman, som han har fått svært gode kritikker for. Boken var nominert til P2-lytternes romanpris. Les mer