Bøyde knær

roman

Velg format

149 kr
På lager
ISBN
9788203352997
  • Papirbøker sendes innen 2 virkedager
  • Ebøker kan sendes til Kindle
En norsk forfatter reiser til et afrikansk land. Han er opptatt av hva det vil si å være kvinne og mann, og om han kan forstå seg selv på en annen måte så langt borte fra alt han kjenner.
Naisoi er en seksten år gammel jente som ikke vil la seg omskjære. Hun vil skaffe seg utdannelse og innflytelse over sitt eget liv. Hun møter David ole, en ung gutt som ingen kjenner og som ingen vet hvor kommer fra. Og så skuffer Naisoi alle som ville hjelpe henne.
"Bøyde knær" handler om å underordne seg en annen eller om å få den andre til å underordne seg, om å hengi seg til en annen eller om å holde seg tilbake, om å ta vare på seg selv eller å gi seg selv bort.

"Geir Gulliksens nye roman befester ham som en av de mest interessante og skarpsindige forfatterne i Norge (...) Det er godt å lese Geir Gulliksen."
Mari Reinholt Aas, Vårt Land

"Annerledes og storartet (...) «Bøyde knær» er en av de sjeldne romanene som bør leses alene for sin fortelling om en rekke personer - i en eksotisk afrikansk uland-setting denne gang, og som også tematisk og teknisk er ytterst finurlig, nyansert og spenstig. (...) Like enkelt som forunderlig viser Gulliksen og hans norske jeg-forteller empatisk hvordan de andres liv speiler seg i hans og vårt eget, og har overføringsverdi. Begge veier. Les, opplev, reflekter, lær."
Jan Askelund, Stavanger Aftenblad

"Det kan ofte være fristende å skrive under på at helvete er de andre, men det er like sant at det er i møte med andre vi blir til som mennesker. Det er en enkel og saktmodig innsikt, men slik Geir Gulliksen nærmer seg den, oppfattes den som interessant og relevant i bok etter bok. Å utforske mulige måter å leve sammen på i vår tid, her hos oss, var drivkraften i hans to forrige romaner, «Tjuendedagen» og «Forenkling». Også høstens utgivelse kretser omkring samliv, kjønnsroller og mellommenneskelige relasjoner, men med «Bøyde knær» utvider han, ydmykt, synsfeltet: Det kan synes langt fra den norske, utdannede middelklassen til Øst-Afrikas savanner, men ved å beholde sitt eget perspektiv som hvit, vestlig mann greier han på imponerende og paradoksalt vis å skrive respektfullt om levemåter som for oss kan framstå som bortimot ubegripelige ... Gulliksen lykkes litterært i denne risikable forlengelsen av sine to foregående romaner."
Bjørn Ivar Fyksen, Klassekampen

"Sett under ett tegner 'Tjuendedagen', 'Forenkling' og 'Bøyde knær' konturene av et stort samtidslitterært verk i utfoldelse (...) Gulliksen bygger noe her som er originalt i sitt tema, og overbevisende i sitt alvor (...) for enhver leser som er opptatt av sin samtid vil det være maktpåliggende å følge med videre."
Olaf Haagensen, Vagant

"Sterk roman om å bli den vi er. En av de beste bøkene jeg har lest."
Hanne Ørstavik i Dagbladet

Vis info om boka Skjul info om boka

Nivå Voksen
Utgitt 2012
ISBN 9788203352997
Format Ebok
Språk Bokmål
Salgsdato 13.08.2012
Emne Romaner Kulturkonflikter Afrika Skjønnlitteratur Omskjæring
Geir Gulliksen

Geir Gulliksen

Geir Gulliksen (f. 1963) er forfatter og forlagsredaktør. Han debuterte i 1986 og har skrevet dikt, essays, skuespill, romaner og barnebøker. Barneboken Iben og forvandlingen (2012), illustrert av Anna Fiske, ble nominert til Brageprisen. Kan vi gjøre det igjen (2013) er en nesten komplett samling av hans sakprosa. Gulliksen ble nominert til Ibsenprisen 2013 for skuespillet En kropp - og fikk også stor anerkjennelse for Nationaltheatrets oppsetning av skuespillet Demoner 2014. Hans siste barnebok Joel og Io, også illustrert av Anna Fiske, ble nominert til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2015. I 2014 mottok Geir Gulliksen Aschehougprisen for sitt samlede forfatterskap, og i juryens begrunnelse heter det: «Mange av hans verk kunne fremheves, men de tre seneste romanene stiller i en særklasse: Tjuendedagen (2009), Forenkling (2010) og Bøyde knær (2012) er ambisiøse og kraftfulle kjærlighetshistorier som med frekk eleganse skaper en ny standard for relevant samtidslitteratur.» Høsten 2015 kom romanen Historie om et ekteskap, og for den ble Gulliksen nominert til Kritikerprisen, Nordisk Råds Litteraturpris og IMPAC Dublin Literary Award. Romanen Se på oss nå utkom høsten 2018 til strålende mottakelse. Sammen med kronprinsesse Mette-Marit redigerte han antologien Hjemlandet i 2019. Romanen Bli snill igjen, utkom høsten 2020. Våren 2021 kom Hvis jeg var mann, en samling tekster som setter et slags punktum for Gulliksens romaner om kjønn og kjærlighet. Høsten 2023 er Gulliksen aktuell med romanen Øvre port, nedre port. Les mer

Artikler

Samleartikkel

Les mer

Hjemlandet og andre fortellinger

– Vidunderlig god. Boka til Kronprinsesse Mette-Marit er elendig norgesreklame, men glimrende reklame for norsk litteratur, skriver Dagbladet og gir boka en sekser.
Les mer