Bli snill igjen

roman

Velg format

199 kr
På lager
ISBN
9788203366680
  • Papirbøker sendes innen 2 virkedager
  • Ebøker kan sendes til Kindle

«Det er morsomt, det er rørende, det er ekte og det er karikert på samme tid.» «(…) en forfatter som med kirurgisk presisjon mestrer både språk, rytme og formidling.» «Gulliksen skriver med scenisk innlevelse – beskrivelsene er som skapt for film, selv om de er utpreget litterære.» «Det er formidabelt (be)skrevet.»
Katrine Sommer Boysen, Jyllandsposten, fem stjerner

 ”Den norske forfatteren Geir Gulliksens satire om den moderne manns frihetslengsel er skarp samtidsdiagnose.” «Den er en herlig satire om moderne kjønnsroller og debatt,  servert med stort stilistisk overskudd.» «Som han gjorde med gennombruddet Historie om et ekteskap, viser Gulliksen med sin nye roman, at vi ikke kan unnvære litteraturen i kjønnsdebatten.»
Michael Bach Henriksen, Kristeligt Dagblad, fem stjerner

 «Gulliksens roman er en katalog over djevelske kjønnsobservasjoner.» «Geir Gulliksens portrett av en mann og far som har kjørt seg fast i gamle kjønnsroller, er ømt, morsomt og gripende.»
Jes Stein Pedersen, Politiken, fem hjerter

«Gulliksen skriver seg tett og politisk ukorrekt inn på seksualitet og kjønn.» «(…) setter tingene klokt på spissen.»
Søren Kassebeer, Berlingske, fem stjerner

"Det kommer til å ta lang tid å riste av seg denne romanen om livets tilkortkommenhet."
Katarina Wikars, Kulturnytt i P1, Sveriges Radio

”Man skulle kunne raljere over disse håpløse og overspente middelaldrende mennene og deres luksusproblemer, men man rekker ikke engang å himle med øynene før man står der blendet i lyset. Hvem er jeg, er jeg lykkelig, lever jeg mitt liv på den måten jeg vil? Og skal det alltid være på denne måten? Geir Gulliksen krever uforbeholdne svar på disse spørsmålene, og det er det som gjør romanene hans så ubehagelige, på den best tenkelige måten.”
Maria G. Francke, Sydsvenskan

 Bli snill igjen minner mye om Gulliksens tidligere romaner i sin undersøkelse av tosomhetens mekanismer, et tema der han må betraktes som en autoritet, men som han likevel lykkes i å vende tilbake til på en nærmest barnslig storøyd og forundret måte. Han har også en evne til å presist sette fingeren på det i tilværelsen som er intimt og klebrig, forstyrrende og uverdig: å lengte etter ømhet fra noen som ikke vil gi den eller å ville gi den til noen som ikke vil ha den, pinlig kåthet, såret stolthet, følelsesmessig hjelpeløshet, de tilfellene da det som Henning kaller den emosjonelle økonomien ikke er i balanse.”
Therese Bohman, Expressen

 ”Grunntonen i Bli snill igjen gjenlyder av en større ensomhet og fortvilelse enn i de tidligere romanene. (...) Hva gjør man når ens barn vokser opp til å bli en fremmed? Gulliksen har ikke noe svar, men turnerer spørsmålet slik at det verker i mellomgulvet.”
Oline Stig, Tidningen Vi

 ”På en smart måte undersøker romanen maskulinitetens – eller vår tids – opptatthet av behovstilfredsstillelse."
Kristina Sandberg, Svenska Dagbladet

Ømheten hadde vokst i ham, den var blitt for stor og for krevende til at noen kunne ta imot den. I hvert fall ikke en kvinne. Men ikke en mann heller, det kunne han jo ikke.

Han heter Henning, og han er ferdig med kvinner. Han har hatt kjærester, han har hatt samboere og han har vært gift flere ganger, men nå er han alene. Han har en voksen datter som han ikke kjenner lenger. En dag møter han henne på gaten og blir skremt av hvem hun har blitt. Han bestemmer seg for å redde henne. Dette blir innledningen til en desperat undersøkelse av hvem han selv har vært - som mann, sammen med kvinner - og hvem han kan bli.

Bli snill igjen er en roman der noen av vår tids skarpe motsetninger samles i portrettet av en mann som aldri gir opp håpet. En roman der ømhet og raseri, skuffelser og nye forventninger til hva livet kan være, tørner sammen. Det er også en sår fortelling om en umulig forelskelse, som likevel blir en redning.

«Utfordrende og underholdende. Hovedpersonens selvoppgjør, hans egotripp, hans ansvarsløshet, hans søken etter frihet i det seksuelle, er en innsikt og en ettertanke som gir et nyansert bilde av en mann i drift. På godt og vondt. Det er blitt en modig og engasjerende roman.» Stein Roll, Adresseavisen (Terningkast 5)

«Med 'Bli snill igjen' har Gulliksen igjen levert en uvanlig god og tankeinspirerende roman. Hvordan følelseslivet formes av og brytes mot samfunnets ideologi, er Gulliksens paradegren ...» Bjørn Ivar Fyksen, Klassekampen

«(...) medrivende å se åssen et tredimensjonalt menneske over tid trer fram fra boksidene, ettersom Gulliksen - med en imponerende sans for psykologiske detaljer - lar Henning bearbeide erfaringene fra kratrene i egen kjærlighetskarriere, hele tida pendlende mellom betroelse og sjølbedrag.» Erik Engblad, Vårt Land

«Vekselvirkningen og tvetydigheten i spørsmål om frihet og ansvar, om skilsmisser, foreldreskap og seksualitet, gjør årets roman fra Gulliksen uvanlig interessant. 'Bli snill igjen' åpner opp et rom fullt av finurlige tankefloker. [...] 'Bli snill igjen' skiller seg fra andre realistiske familieskildringer ved å la sine romanpersoner reflektere åpent og uvanlig inngående over relasjonene de inngår i.» Carina Elisabeth Beddari, Morgenbladet

Vis info om boka Skjul info om boka

Nivå Voksen
Sider 258
Utgitt 2021
ISBN 9788203366680
Format Pocket
Språk Bokmål
Salgsdato 08.04.2021
Emne Familie Skjønnlitteratur Romaner Menn Identitet
Geir Gulliksen

Geir Gulliksen

Geir Gulliksen (f. 1963) er forfatter og forlagsredaktør. Han debuterte i 1986 og har skrevet dikt, essays, skuespill, romaner og barnebøker. Barneboken Iben og forvandlingen (2012), illustrert av Anna Fiske, ble nominert til Brageprisen. Kan vi gjøre det igjen (2013) er en nesten komplett samling av hans sakprosa. Gulliksen ble nominert til Ibsenprisen 2013 for skuespillet En kropp - og fikk også stor anerkjennelse for Nationaltheatrets oppsetning av skuespillet Demoner 2014. Hans siste barnebok Joel og Io, også illustrert av Anna Fiske, ble nominert til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2015. I 2014 mottok Geir Gulliksen Aschehougprisen for sitt samlede forfatterskap, og i juryens begrunnelse heter det: «Mange av hans verk kunne fremheves, men de tre seneste romanene stiller i en særklasse: Tjuendedagen (2009), Forenkling (2010) og Bøyde knær (2012) er ambisiøse og kraftfulle kjærlighetshistorier som med frekk eleganse skaper en ny standard for relevant samtidslitteratur.» Høsten 2015 kom romanen Historie om et ekteskap, og for den ble Gulliksen nominert til Kritikerprisen, Nordisk Råds Litteraturpris og IMPAC Dublin Literary Award. Romanen Se på oss nå utkom høsten 2018 til strålende mottakelse. Sammen med kronprinsesse Mette-Marit redigerte han antologien Hjemlandet i 2019. Romanen Bli snill igjen, utkom høsten 2020. Våren 2021 kom Hvis jeg var mann, en samling tekster som setter et slags punktum for Gulliksens romaner om kjønn og kjærlighet. Høsten 2023 er Gulliksen aktuell med romanen Øvre port, nedre port. Les mer

Artikler

Samleartikkel

Les mer

Hjemlandet og andre fortellinger

– Vidunderlig god. Boka til Kronprinsesse Mette-Marit er elendig norgesreklame, men glimrende reklame for norsk litteratur, skriver Dagbladet og gir boka en sekser.
Les mer