Bergens beskrivelse

Velg format

399 kr
ISBN
9788203350917
Når Nødtvedt rister i språket, klipper og limer, gjør han det lekent, musikalsk og smart. Opp av ordene stiger et remytologisert Bergen. Byen er Bergen, og boken er Bergens beskrivelse!
Dette er den absolutte diktsamlingen om Bergen.
Kåret til en av årets beste bøker 2011 i Klassekampen.

"«Bergens Beskrivelse» vil ikke bli delt ut på byens Turistkontor, men har en originalitet og et språk på full guffe, som er helt strålende."
Espen Stueland, Klassekampen

"Dette vil med stor sannsynlighet være en av poesihøstens mest potente og originale utgivelser."
Arne Hugo Stølan, Bergens Tidende (terningkast fem)

" 'Bergens beskrivelse' inneheld eit til dels enormt språkleg register halde i svært ulike stilnivå med ei stor mengd klipp frå svært ulike kjelder limte saman til eit laussleppt konglomerat av ein tekst. Det er ein fryd å lese dette, og endå meir ein fryd å høyre Nødtvedt lese opp ¿"
Ole Karlsen, Dag og Tid

"Vi satt nærmest og kopet og ble raskt enige om at dette er forbløffende bra ... Han snakker med en stor autoritet ... Bergen skal være kry av denne diktsamlingen."
Marta Norheim og Knut Hoem (Bok i P2, NRK) i samtale om "Bergens beskrivelse" av Erlend O. Nødtvedt.

"Alt som har skjedd av litterær betydning i Norge de seinere årene, har stort sett skjedd i Bergen." Erlend O. Nødtvedt til Klassekampen

"«Det hele», selve «beskrivelsen» er uttrykt gjennom en tidvis herlig kaudervelsk som ikke kan
beskrives; den bør leses ..."
Erik Lodén, Stavanger Aftenblad

"Det som gjør boka praktfull er språket og det historiske rommet det åpner: følelsen av å bo i en by hvor folk har levd og lidd i nesten tusen år."
Bjarne Markussen, Fædrelandsvennen]]>

Vis info om boka Skjul info om boka

Nivå Voksen
Sider 70
Utgitt 2011
ISBN 9788203350917
Format Innbundet
Språk Bokmål
Salgsdato 08.08.2011
Orig. tittel Bergens beskrivelse
Emne Bergen Skjønnlitteratur Lyrikk
Erlend O. Nødtvedt

Erlend O. Nødtvedt

Erlend O. Nødtvedt debuterte med diktsamlingen Harudes i 2008. Siden har han utgitt diktsamlingene Bergens beskrivelse (2011), Trollsuiten (2014) og Slekter (2019) - og romanene Vestlandet (2017) og Mordet på Henrik Ibsen (2021). Fra første bok har Nødtvedt begeistret anmelderne, og han er ansett som en av sin generasjons sentrale forfattere. "En av poesihøstens mest potente og originale utgivelser," skrev blant annet BTs anmelder om diktsamlingen Bergens beskrivelse. Og nettopp originalitet er en sentral beskrivelse av Nødtvedts lyrikk og prosa. Hans skrivemåte er både særegen, energisk, vilter og besvergende.

Høsten 2017 ga Nødtvedt ut sin første roman Vestlandet. Den fikk strålende mottakelse og er blant annet blitt omtalt som "en praktfull ode til Vestlandet" og "rein fest og sælebot". Romanen Mordet på Henrik Ibsen fra 2021 ble møtt med begeistring fra et samlet kritikerkorps. Romanen er både nominert til Kritikerprisen 2021 og P2-lytternes romanpris. For diktsamlingene har han vunnet priser som Ung Poesi-prisen i 2008, Bergensprisen i 2011, Bjørnsonstipendet i 2012, Bokhandlerforeningens forfatterstipend i 2015, Premio Ostana i 2017 og Olav H. Hauge-stipendet i 2019. Nødtvedt mottok Mads Wiel Nygaards legat 2019 for sitt samlede forfatterskap, og han ble kåret til en av de ti fremste unge, norske forfatterne av Morgenbladet og Norsk Litteraturfestival i 2015. Les mer

Artikler

Mads Wiel Nygaards legat til Erlend O. Nødtvedt

– Det er få poeter i Norge i dag som besynger, besverger, leker, raljerer og forfrisker som Erlend O. Nødtvedt, sa Mads Nygaard under utdelingen av Mads Wiel Nygaards legat. – Nødtvedt er i ferd med å innta en sentral plass i norsk samtidslitteratur.
Les mer

Hvorfor skriver du, Erlend O. Nødtvedt? 

– Jeg ser på meg selv som en slags stemningskunstner, forteller Erlend O. Nødtvedt.
Les mer

Lese. En samtale om de store opplevelsene.

– Jeg håper jeg har skrevet en bok som gjør at de som leser den får lyst til å lese enda mer. Og jeg håper at jeg får fram at det ikke behøver å være en stor sak å lese. Vi må huske på at det er noe vi veldig lett kan gjøre og at det kanskje er den lettest tilgjengelige kilden vi har både til forlystelse og fordypelse, sier Kari J. Spjeldnæs om LESE. En liten bok om store opplevel
Les mer

Mads Wiel Nygaards legat til Erlend O. Nødtvedt

– Det er få poeter i Norge i dag som besynger, besverger, leker, raljerer og forfrisker som Erlend O. Nødtvedt, sa Mads Nygaard under utdelingen av Mads Wiel Nygaards legat. – Nødtvedt er i ferd med å innta en sentral plass i norsk samtidslitteratur.
Les mer