Året da alt snudde

dagbok fra et Europa i krig

Velg format

Tilbudspris 375 kr Før 429 kr
På lager
ISBN
9788203398018
  • Papirbøker sendes innen 2 virkedager
  • Ebøker kan sendes til Kindle
Allerede da flyalarmen går grytidlig den 24. februar 2022, bestemmer Nikita seg: Først skal han til bestemor, hamre igjen vinduene og hjelpe henne ned i kjelleren. Deretter skal han til nærmeste vervingskontor. Noen timer senere er han på vei til fronten.

Om kvelden logger han seg på Facebook og skriver den første nedtegnelsen i en gripende dagbok. Gjennom hele det første krigsåret - vår, sommer, høst og vinter - deler han opplevelser og tanker fra Ukrainas skyttergraver.

De handler om håpløshet og hat, svik og savn, tap, sinne, og bunnløs fortvilelse, men også uventet vennskap, urokkelig kampvilje, kjærlighet, håp, tunfisk på boks og myggsvermer som knapt kan beskrives.

Da forfatter og småbarnsfar Arne Schrøder Kvalvik leser Nikitas tekster, treffer de som et knyttneveslag: Hva ville han selv ha gjort? Hva svarer han når døtrene spør om det blir krig her? Hva kjemper vi egentlig for? Hva tar vi for gitt? Hva er et menneskeliv verdt?

«Året da alt snudde» er ei både god og nyttig bok. Den er autentisk fordi det lukter død, fare, blod, angst, tvil, svette, insekter, støv, gjørme og kampvilje, i en kaotisk sammenblanding. God, fordi forfatteren Kvalvik søker erkjennelse, en slags sannhet i alt det meningsløse krigens hverdag er ... Derfor er det den beste teksten jeg så langt har lest fra inne i Ukraina etter at den store invasjons-krigen begynte for et år siden. Teksten dirrer av kjærlighet og hat. Som Nikita selv skriver, så er det viktig at ikke kjærligheten til Ukraina blir overskygget av hatet til Putins Russland.» Morten Strand, Dagbladet

Vis info om boka Skjul info om boka

Nivå Voksen
Sider 245
Utgitt 2023
ISBN 9788203398018
Format Innbundet
Språk Bokmål
Salgsdato 15.02.2023
Emne Dagbøker Ukraina Faglitteratur 2020-2029 Personlige beretninger Krig
Arne Schrøder Kvalvik

Arne Schrøder Kvalvik

Arne Schrøder Kvalvik (f. 1983) er forfatter og har tidligere utgitt to bøker. Min fetter Ola og meg ble nominert til Brageprisen for årets beste sakprosabok. Han har tidligere spilt i bandet 120 days og vunnet to spellemannspriser. Kvalvik bor på Nesodden med sin samboer og deres tre døtre. Les mer