Straff

Velg format

319 kr
På lager
ISBN
9788203451010
 • Papirbøker sendes innen 2 virkedager
 • Ebøker kan sendes til Kindle
Det er 1950-tallet, og reindriftsbarna Jon-Ante, Else-Maj, Nilsa, Marge og Anne-Risten er syv år gamle da de blir tatt fra familiene sine og tvunget til å gå på internatskole. Tryggheten byttes ut med en skremmende tilværelse der samisk er forbudt, joik er syndig, og husmoren straffer dem med ris. Foreldrene tør ikke å protestere, og om de forsøker blir de uansett ikke hørt av myndighetene.
Tretti år senere har de fem reindriftsbarna valgt ulike veier for å overleve, eller i det minste prøve å fortrenge. Men så en dag er husmoren tilbake. Hun går der på gaten som om ingenting har skjedd. Og når de oppdager det, blir det tydelig at ingen av dem egentlig har glemt.
"Straff" er en fortelling basert på virkelige hendelser rundt en av den svenske statens største svik mot samene. Internatskolen har knust generasjoner og ført til tap av språk, skam og brutte familiebånd.

«Ann-Helén Laestadius kjem med eit nytt sterkt vitnesbyrd om uretten mot det samiske folket (...) ho har eit ekstra godt handlag om barneskildringane (...) den realistiske stilen er sikker og stø.» Hilde Vesaas, Dag og Tid

Vis info om boka Skjul info om boka

Nivå Voksen
Utgitt 2024
ISBN 9788203451010
Format Ebok
Språk Bokmål
Oversetter Magne Tørring
Salgsdato 07.02.2024
Orig. tittel Straff
Emne Skjønnlitteratur Reindrift 1980-1989 Sverige Diskriminering Etterkrigstiden Romaner Samer Etniske konflikter
Ann-Helén Laestadius

Ann-Helén Laestadius

Ann-Helén Laestadius (f. 1971) er forfatter og journalist. Hun er oppvokst i Kiruna og har sine samiske og tornedalske røtter i Nedre Sopporo. Siden 2001 er hun bosatt i Solna. Hennes 11. bok og første roman for voksne: Stjålet, ble en stor suksess og har fått en rekke utmerkelser, blant annet Årets bok i Sverige. Rettighetene er solgt til 22 land, og boken blir filmatisert av Nettflix. Straff er en tematisk fortsettelse på denne romanen. Les mer

Andre i samme serie

 1. Stjålet
  Stjålet
  Pocket
  199 kr
 2. Stjålet
  Stjålet
  Innbundet
  399 kr
 3. Stjålet
  Stjålet
  Lydbok (nedlastbar)
  189 kr
 4. Stjålet
  Stjålet
  Ebok
  159 kr
 5. Straff
  Straff
  Innbundet
  429 kr
 6. Straff
  Straff
  Lydbok (nedlastbar)
  429 kr